La 19.10.2019
KLO 18.00 JA KLO 20.00 BOTANIASSA RANSKALAISEN ELOKUVAN ILTA

Botanian ranskalaisen elokuvan ilta tuo jälleen valoa pimenevään syksyyn! Botanian lämmitetyllä sisäpihalla esitetään ranskalaiset klassikkoelokuvat French Cancan ja La planète sauvage. Illan ruoka- ja juomatarjoilut ovat ranskalaisen teeman mukaisia.
Ranskalaisen elokuvan ilta järjestetään yhteistyössä Pohjois-Karjalan elokuvayhdistyksen, Joensuun suomalais-ranskalaisen yhdistyksen sekä Ranskan instituutin kanssa.

KLO 18:00 FRENCH CANCAN ("RANSKALAINEN CANCAN", 1954)

Vuonna 1900 kabaree-tuottaja Henri Danglard hallitsee iltaelämää Montmartrella. Luotuaan useita onnistuneita näytöksiä, hän saa rahoittajien luottamuksen puolelleen. Muiden tanssijoiden mustasukkaisuudesta huolimatta hän palkkaa seuraavan Cancan -näytöksen tähdeksi erään Montmartrella tapaamansa pyykinpesijän, Ninin. Ninistä tulee suuri tanssijatar ja Moulin Rouge avataan. Myrskyisine ohimenevine rakkauksineen Danglard on naimisissa kabareensa kanssa. Rakkaus ammattiin, nuorten taitelijoiden löytäminen ja esitteleminen yleisölle on hänelle tärkeintä elämässä. Elokuvan on ohjannut Jean Renoir, jonka kuuluisimpia elokuvia ovat mm. ”La grande illusion” (”Suuri illuusio” ja ”La règle du jeu” (”Pelin säännöt”). Hänen luottonäyttelijänsä ranskalaisen elokuvan suuri nimi Jean Gabin esittää pääosaa myös tässä elokuvassa. Jean Renoirin isä oli impressionistimaalari Auguste Renoir.

Ohjaus: Jean Renoir
Kesto: 104 min
Kieli: ranska
Tekstitys: englanti
K12

KLO 20:00 LA PLANÈTE SAUVAGE ("VILLI PLANEETTA", 1973)

Animaatioelokuva kertoo Ygam-nimisestä planeetasta, jossa asustaa 12-metrisiä humanoideja, draageja. Planeetalla asuu myös ihmistä muistuttavia omeja, joita draagit pitävät lemmikkieläiminään. Villi planeetta tunnetaan surrealistisesta kuvailmaisustaan ja omaperäisestä tunnelmastaan, ja se sai vuonna 1973 Cannesin elokuvajuhlien juryn erikoispalkinnon. Elokuva perustuu ranskalaisen kirjailijan Stefan Wulin romaaniin Oms en Série.

Ohjaus: René Laloux & Roland Topor
Kesto: 72 min
Kieli: ranska, tšekki
Tekstitys: englanti
K7

LIPUT ELOKUVAILTAAN:
Botania-kortti tai Botanian kertamaksu 25 / 20 €

Lisätietoja Botania Tapahtumapuutarha

Ma 21.10.2019
klo 16.30 KAVIN RANSKALAINEN ELOKUVA TAPIOSSA
Claire Denis: PÄIN KUOLEMAA (S´en fout la mort/Mot döden), Ranska/Saksa 1990 • Isaach de Bankolé, Alex Descas, Jean-Claude Brialy, Solveig Dommartin, Christopher Buchholtz • KAVI 35 mm • suom. tekstit • K16 • 93 min

Claire Denis (s. 1948) on Ranskan eturivin ohjaajia. Hän vietti lapsuutensa Afrikassa ja opiskeli elokuva-alaa Pariisin elokuva-alaa oppilaitoksessa Institut des Hautes-Études Cinématographiques. Apulaisohjaajana toimiessaan hän näki mm. ohjaajien Jacques Rivetten ja Costa-Gavrasin työskentelyä. Itsenäisenä ohjaajana hän toimi ensi kerran elokuvassa Chocolat(1988), joka perustuu häneen omiin lapsuusajan afrikkalaisiin muistoihin. Claire Denis vieraili vuonna 2013 Sodankylän elokuvajuhlilla.

Päin kuolemaa/S’en fout la mort (1990) on elokuva, joka viiltää palasen Eurooppaan joutuneiden lukemattomien siirtotyöläisten elämästä. Dah (Isaach de Bankolé) on kotoisin Beninistä ja Jocelyn (Alex Decas) Antilleilta. He yrittävät ansaita elantonsa laittomilla kukkotappeluilla, mutta joutuvat riitoihin tappeluilla tienaavan ranskalaisen ravintoloitsijan Pierre Ardennes’n (Jean-Claude Brialy) kanssa……

Ke 23.10.2019
KLO 18.00 TAPIO MUSTOSEN EX-LIBRIS -LUENTO PÄÄKIRJASTON MUIKKUSALISSA

Ex libris on latinaa ja suora suomennos on ”kirjoista”. Laajentaen termiä se tarkoittaa myös ”kirjojen joukosta” eli ”kirjastosta”. Exlibrikset ovat kirjanomistajamerkkejä, jotka yhdistävät kirjallisuuden ja pienoistaiteen. Aihe kuvaa usein symbolisesti asioita, jotka merkin omistajalle ovat elämässä tärkeitä: ammattia, harrastuksia, kotiseutua, sukua, luontoa, elämän arvoja jne.

Tapio Mustonen on innokas exlibris –keräilijä. Hänen kokoelmiinsa kuuluu myös erikoisia, kuten viiniin, ruokaan ja Karjalaan liittyviä exlibriksiä. Lisäksi hänellä on kokoelma vanhoja onnittelu-/pour féliciter –postikortteja.

To 24.10.2019 - Su 27.10.2019
KIRJAMESSUT HELSINGISSÄ MESSUKESKUKSESSA, AIHEENA RANSKANKIELISEN MAAILMAN KIRJALLISUUS
Pe 08.11.2019
LEIPOMISTALKOOT YSTÄVYYSMESSUILLE
La 09.11.2019
YSTÄVYYSMESSUT ISOSSA MYYSSÄ, JOSSA MYYTÄVÄNÄ RANSKALAISIA HERKKUJA
To 14.11.2019
klo 18.00 Muikkusalissa elokuva Ranskalainen illallinen (Babettes gæstebud (1987))

Näytöksen mahdollistavat Walhalla ry ja Tanskan suurlähetystö, yhteistyössä Joensuun Pohjola-Norden, Joensuun pääkirjasto ja Pohjois-Karjalan elokuvayhdistys.

Tanskalaisen Gabriel Axelin Oscar-palkittu elokuva kertoo Pariisin maineikkaan ravintolan Café Anglais’n mestarikokista Babettesta, joka pakenee Pariisin kommuunin (1871) levottomuuksia pohjoiseen ja saa suojapaikan kotiapulaisena hurskaiden sisarusten luota. Eräänä päivänä Babette ilmoittaa valmistavansa sisaruksille ja näiden ystäville illallisen. Lopputuloksena on seitsemän toinen toistaan hienomman ruokalajin juhlaillallinen, jota kukaan osallistuja ei voi unohtaa. Elokuva perustuu Karen Blixenin novelliin Babetten pidot novellikokoelmasta Kohtalotarinoita. Novelli ilmestyi ensi kertaa amerikkalaisessa naistenlehdessä Ladies Home Journal vuonna 1950.

Babette Harsant’n roolissa nähdään tunnettu vuosi sitten edesmennyt ranskalaisnäyttelijä Stéphane Audran. Hän näytteli mm. kuuluisan ohjaajamiehensä, uuden aallon edustajan Claude Chabrolin elokuvissa Teurastaja (Le Boucher, 1970) ja Mustapukuisen naisen arvoitus (Violette Nozière, 1978) sekä Luis Buñuelin Oscar-palkitussa elokuvassa Porvariston hillitty charmi (Le charme discret de la bourgeoisie, 1972).

To 21.11.2019
BEAUJOLAIS NOUVEAU –ILTA, JONNE LIPPUJA MYYDÄÄN YSTÄVYYSMESSUILLA
Beaujolais Nouveau on valmistettu gamay-rypäleesta kuluvan vuoden sadosta (vin de primeur eli uuden sadon viini), ja se tuodaan markkinoille joka vuosi koko maailmassa marraskuun kolmantena torstaina. Maistelemme kahta viiniä ja nautimme sitä juuston ja patongin kanssa.

Ranskalaisten ja suomalaisten kohtaamispaikka
Ranskan matkojen toimisto
Ranskan instituutti

Facebook