Pe 11.10.2019

Bonjour

Arvoisa jäsenemme!

Ohessa tietoa syksyn tulevista tapahtumista lokakuun jäsenkirjeen muodossa. Olette sydämellisesti tervetulleita mukaan!

Merci et à bientôt!

La 19.10.2019
KLO 18.00 JA KLO 20.00 BOTANIASSA RANSKALAISEN ELOKUVAN ILTA

Botanian ranskalaisen elokuvan ilta tuo jälleen valoa pimenevään syksyyn! Botanian lämmitetyllä sisäpihalla esitetään ranskalaiset klassikkoelokuvat French Cancan ja La planète sauvage. Illan ruoka- ja juomatarjoilut ovat ranskalaisen teeman mukaisia.
Ranskalaisen elokuvan ilta järjestetään yhteistyössä Pohjois-Karjalan elokuvayhdistyksen, Joensuun suomalais-ranskalaisen yhdistyksen sekä Ranskan instituutin kanssa.

KLO 18:00 FRENCH CANCAN ("RANSKALAINEN CANCAN", 1954)

Vuonna 1900 kabaree-tuottaja Henri Danglard hallitsee iltaelämää Montmartrella. Luotuaan useita onnistuneita näytöksiä, hän saa rahoittajien luottamuksen puolelleen. Muiden tanssijoiden mustasukkaisuudesta huolimatta hän palkkaa seuraavan Cancan -näytöksen tähdeksi erään Montmartrella tapaamansa pyykinpesijän, Ninin. Ninistä tulee suuri tanssijatar ja Moulin Rouge avataan. Myrskyisine ohimenevine rakkauksineen Danglard on naimisissa kabareensa kanssa. Rakkaus ammattiin, nuorten taitelijoiden löytäminen ja esitteleminen yleisölle on hänelle tärkeintä elämässä. Elokuvan on ohjannut Jean Renoir, jonka kuuluisimpia elokuvia ovat mm. ”La grande illusion” (”Suuri illuusio” ja ”La règle du jeu” (”Pelin säännöt”). Hänen luottonäyttelijänsä ranskalaisen elokuvan suuri nimi Jean Gabin esittää pääosaa myös tässä elokuvassa. Jean Renoirin isä oli impressionistimaalari Auguste Renoir.

Ohjaus: Jean Renoir
Kesto: 104 min
Kieli: ranska
Tekstitys: englanti
K12

KLO 20:00 LA PLANÈTE SAUVAGE ("VILLI PLANEETTA", 1973)

Animaatioelokuva kertoo Ygam-nimisestä planeetasta, jossa asustaa 12-metrisiä humanoideja, draageja. Planeetalla asuu myös ihmistä muistuttavia omeja, joita draagit pitävät lemmikkieläiminään. Villi planeetta tunnetaan surrealistisesta kuvailmaisustaan ja omaperäisestä tunnelmastaan, ja se sai vuonna 1973 Cannesin elokuvajuhlien juryn erikoispalkinnon. Elokuva perustuu ranskalaisen kirjailijan Stefan Wulin romaaniin Oms en Série.

Ohjaus: René Laloux & Roland Topor
Kesto: 72 min
Kieli: ranska, tšekki
Tekstitys: englanti
K7

LIPUT ELOKUVAILTAAN:
Botania-kortti tai Botanian kertamaksu 25 / 20 €

Lisätietoja Botania Tapahtumapuutarha

Ma 21.10.2019
klo 16.30 KAVIN RANSKALAINEN ELOKUVA TAPIOSSA
Claire Denis: PÄIN KUOLEMAA (S´en fout la mort/Mot döden), Ranska/Saksa 1990 • Isaach de Bankolé, Alex Descas, Jean-Claude Brialy, Solveig Dommartin, Christopher Buchholtz • KAVI 35 mm • suom. tekstit • K16 • 93 min

Claire Denis (s. 1948) on Ranskan eturivin ohjaajia. Hän vietti lapsuutensa Afrikassa ja opiskeli elokuva-alaa Pariisin elokuva-alaa oppilaitoksessa Institut des Hautes-Études Cinématographiques. Apulaisohjaajana toimiessaan hän näki mm. ohjaajien Jacques Rivetten ja Costa-Gavrasin työskentelyä. Itsenäisenä ohjaajana hän toimi ensi kerran elokuvassa Chocolat(1988), joka perustuu häneen omiin lapsuusajan afrikkalaisiin muistoihin. Claire Denis vieraili vuonna 2013 Sodankylän elokuvajuhlilla.

Päin kuolemaa/S’en fout la mort (1990) on elokuva, joka viiltää palasen Eurooppaan joutuneiden lukemattomien siirtotyöläisten elämästä. Dah (Isaach de Bankolé) on kotoisin Beninistä ja Jocelyn (Alex Decas) Antilleilta. He yrittävät ansaita elantonsa laittomilla kukkotappeluilla, mutta joutuvat riitoihin tappeluilla tienaavan ranskalaisen ravintoloitsijan Pierre Ardennes’n (Jean-Claude Brialy) kanssa……

Ke 23.10.2019
KLO 18.00 TAPIO MUSTOSEN EX-LIBRIS -LUENTO PÄÄKIRJASTON MUIKKUSALISSA

Ex libris on latinaa ja suora suomennos on ”kirjoista”. Laajentaen termiä se tarkoittaa myös ”kirjojen joukosta” eli ”kirjastosta”. Exlibrikset ovat kirjanomistajamerkkejä, jotka yhdistävät kirjallisuuden ja pienoistaiteen. Aihe kuvaa usein symbolisesti asioita, jotka merkin omistajalle ovat elämässä tärkeitä: ammattia, harrastuksia, kotiseutua, sukua, luontoa, elämän arvoja jne.

Tapio Mustonen on innokas exlibris –keräilijä. Hänen kokoelmiinsa kuuluu myös erikoisia, kuten viiniin, ruokaan ja Karjalaan liittyviä exlibriksiä. Lisäksi hänellä on kokoelma vanhoja onnittelu-/pour féliciter –postikortteja.

To 24.10.2019 - Su 27.10.2019
KIRJAMESSUT HELSINGISSÄ MESSUKESKUKSESSA, AIHEENA RANSKANKIELISEN MAAILMAN KIRJALLISUUS
Pe 08.11.2019
LEIPOMISTALKOOT YSTÄVYYSMESSUILLE

Jos haluat yhdistyksemme jäseneksi, ota yhteyttä sihteeriimme M. Riku Rajasuu
rajasuuriku@gmail.com

Jäsenmaksumme vuodelle 2019 ovat
normaali jäsenmaksu 20 eur
muut perheenjäsenet 10 eur
opiskelijajäsenmaksu 10 eur

Contact
Puheenjohtaja | Présidente
Mme Pirjo Passoja
tél. 050 5240 466
Varapuheenjohtaja | Vice-présidente
Mme Anne-Marie Mutanen
tél. 0400 248 848
Rahastonhoitaja | Trésorière
Mme Pirkko Pajari
tél. 040 5885 146
Sihteeri | Secrétaire
M. Riku Rajasuu
tél. 040 6755 330

Ranskan instituutti
Opetusministeriö
Suomen Ranskan instituutti
Ranskalainen syksy

Facebook