Pe 01.01.2021

TOIVOTAMME KAIKILLE RAUHALLISTA JOULUA
JA ONNELLISTA VUOTTA 2021

NOUS SOUHAITONS Á TOUTES ET À TOUS UN JOYEUX NOËL
ET UN TRÈS BONNE ANNÉE 2021

KEVÄÄLLE 2021 SUUNNITELTUA OHJELMAA, JOS KORONA HELLITTÄÄ
La 06.03.2021
SEURAAVAT TAPAHTUMAT SIIRTYVÄT MYÖHEMPÄÄN AJANKOHTAAN

- Ranskalaisen elokuvan viikko
- Yhdistyksen 40-vuotisjuhla
- Jarmo Kehusmaan kokkailulauantai
- Helena Petäistön luento

To 06.05.2021 klo 18 LUKUPIIRI

Teos Patrick Modiano: Dora Bruder
Piparkakkutalon 2. kerroksen ryhmätyötila

Nobel-palkitun kiitetty ja herkkä dokumenttiromaani nuoren tytön kohtalosta.

Modiano antaa kasvot yhdelle kuudesta miljoonasta vainojen uhrista.

Dora Bruder, 15-vuotias pariisilainen juutalaistyttö, karkasi koulustaan joulukuussa 1941 ja katosi. Melkein 50 vuotta myöhemmin Patrick Modiano löysi sattumalta vanhan lehti-ilmoituksen, jossa vanhemmat etsivät tytärtään, ja päätti selvittää tämän kohtalon. Herkin vaistoin kirjailija etsii tietoa, kuvittelee ja kuvaa Doran, nuoren, jonka jäljet katosivat Auschwitzin kitaan. Henkeäsalpaavaan tarinaan kytkeytyy Modianon oman juutalaisen isän selviytyminen Pariisin saksalaismiehityksestä. (WSOY)

Kirja on ilmestynyt Ranskassa 1997 ja suomennos 2020

To 12.08.2021

CHÈRES AMIES,

CHERS AMIS,

Tervetuloa Joensuun suomalais-ranskalaisen yhdistyksen tapahtumiin alkaen 7.9.2021.

TI 7.9.2021 KLO 18.00 LUKUPIIRI PIPARKAKKUTALOLLA (yläkerran ryhmätyötila) TEOS: RIIKKA-MARIA ROSENBERG: NINON – RAKKAUDEN MESTARI
Ke 08.09.2021
Ranskalaisen gastronomian asiantuntijan Jarmo Kehusmaan mielenkiintoiset blogit ovat ilmestyneet Suomi-Ranska yhdistysten liiton sivulle:
”Makumatka Ranskaan 1”
http://www.suomi-ranska.com/blog/makumatka-ranskaan-1/
ja ”Alexandre Dumas, gastronomian jättiläinen”
http://www.suomi-ranska.com/blog/alexandre-dumas-gastronomian-jattilainen/

”Ihminen sai syntymänsä hetkellä vatsaltaan käskyn syödä vähintään kolme kertaa päivässä saadakseen takaisin ne voimat, jotka työnteko häneltä vie", näin kirjoitti Alexandre Dumas Ranskan toisen keisarikunnan (1852 - 1870) aikana jättäen suuren jäljen gastronomian historiaan

Jarmo Kehusmaa on ranskanopettaja, ranskalaisen gastronomian innokas tutkija ja harrastaja. Hän on myös Suomi-Ranska -yhdistysten liiton hallituksen ja Helsingin ranskalais-suomalaisen yhdistyksen hallituksen jäsen ja aiemmin Turun Ranska-seuran puheenjohtaja.

Hän on pitänyt yhdistyksemme suosittua kokkailulauantaita vuosina 2017, 2018 ja 2019 tutustuttaen meidät Lorrainen alueen, Napoleon I:n (1769-1821) ja Napoleon III:n (1808-1873) ajan ruokakultuuriin.

Hän on kiertänyt esitelmöimässä ranskalaisesta gastronomiasta, vetämässä historiaan ja Ranskan eri maakuntiin linkittyviä gastronomia- iltoja ja kokkauskursseja yhdistyksissä ja yhteisöissä ympäri Suomea yli 20 vuoden ajan. Myös Ranskan lähetystö Helsingissä on hyödyntänyt hänen taitojaan. Korona pysäytti valitettavasti pariksi vuodeksi hänen vierailunsa Joensuuhun. Toivomme joulukuun vierailun toteutuvan tänä vuonna.

Opetusministeriö
Suomen Ranskan instituutti
Suomi-Ranska yhdistysten liitto
Ranskalainen syksy

Facebook