Ti 19.01.2021
klo 18.00 LUKUPIIRI Piparkakkutalossa

Jacky Durand: Sydämeni reseptit/Le Cahier des recettes

Riipaiseva tarina isän ja pojan välisestä vaikeasta mutta lujasta rakkaudesta on vastustamaton herkkupala.

ulienin isä on kokki ja ravintoloitsija, jota poika ihailee yli kaiken. Vaitonainen isä ei juuri puhu tunteistaan, mutta ilmaisee rakkauttaan ruuallaan. Aikuisena Julien on etääntynyt isästä, joka ei ole hyväksynyt hänen valintojaan, mutta palaa kotiin kun kuulee isän olevan vakavasti sairas. Julien haluaa löytää reseptivihon, johon perheen äiti on kirjannut isän herkulliset reseptit.

Syötävän ihana tarina höyryävien patojen ääreltä tuoksuu ja maistuu ranskalaisen keittiön erikoisuuksilta. ( Lähde:Otava)

Ke 20.01.2021 - Su 24.01.2021
TAMMIKUUN RANSKALAISIA ELOKUVIA TEEMALLA JA AREENASSA

Keskiviikko 20.1. klo 22.00
Näkemiin taivaassa (16)
Areenassa 30 päivää

Ranskalainen veijaritarina ensimmäisen maailmansodan jälkeisenä aikana kertoo kahden miehen suunnittelemasta huijauksesta ja kostosta. Selvitäkseen vammautumisesta ja köyhyydestä Edouard ja Albert keksivät juonen ja maksavat potut pottuina inhalle luutnantti Pradellelle. (Au revoir là-haut, Ranska, O: Albert Dupontel. N: Albert Dupontel, Nahuel Pérez Biscayart)

Elokuva perustuu Pierre Lemaîtren samannimiseen romaaniin ( 2013), suomennos 2014

Teos on saanut vuonna 2013 Goncourt-palkinnonPerjantai 22.1. klo 21.15
Niin kauan kuin sydän lyö (12)
Areenassa 30 päivää

Koskettavassa, koukuttavassa draamassa 19-vuotias Simon joutuu auto-onnettomuuteen ja hänen vanhempiensa on tehtävä nopeasti vaikein päätös - yrittääkö pelastaa nuoren miehen elämällä toisen, vieraan ihmisen kohtalo. (Réparer les vivants, Ranska 2016)

Elokuva perustuu Maylis de Kerangalin romaaniin: Réparer les vivants (2014)/Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät/ suomennos 2016Sunnuntai 24.1. klo 14.00
Lumière! (7)
Areenassa 30 päivää

Elokuvan alkuvaiheista koottu ihana dokumenttielokuva sisältää 114 upeasti restauroitua Lumièren veljesten filmiä Thierry Frémaux'n selostamina. Uusi taidemuoto on syntynyt, elokuvaseikkailu alkaa! Veljekset Lumière kehittivät kinematografin vuonna 1895 ja toivat heti elokuviin kamera-ajot, erikoistehosteet ja näyttämöllepanon. (Ranska 2016)

La 27.02.2021
COLETTE
KLO 21.10 YLE TV1
Elokuva ranskalaisen kirjailijattaren Coletten elämäntarinasta. Maalaistyttö menee naimisiin vanhemman miehen kanssa, käynnistää kirjallista uraansa ja kokee seksuaalisen vallankumouksen 1900-luvun alun boheemeissa pariisilaispiireissä. Pääosissa Keira Knightley, Dominic West ja Fiona Shaw. Ohjaus Wash Westmoreland (Iso-Britannia 2018)
Ma 15.03.2021 - Ma 19.04.2021
KAVIN ELOKUVIA ELOKUVAKESKUS TAPIOSSA KEVÄÄLLÄ 2021
MA 15.3. klo 16.30

VIHREÄ SÄDE/LE RAYON VERT (1986)
Ohjaus: Éric Rohmer

”Ah! Tulkoon aika, kun sydämet syttyvät.” Arthur Rimbaud’n runosta tunnuslauseensa saanut elokuva kertoo ujon ja ulkopuolisuuden tunnetta kokevan naisen kesälomasta ja rakkaudenkaipuusta. Pääroolissa nähtävä, ohjaajan kanssa useasti työskennellyt sielukas Marie Rivière oli käsikirjoittamassa elokuvaa, joka on Rohmerin suurimpia mestariteoksia.

MA 12.4. KLO 16.30

TOHTORI JEKYLLIN NAISET/DOCTEUR JEKYLL ET LES FEMMES (1981)
Ohjaus:Walerian Borowczyk:

Pääosanesittäjä Udo Kierin omiin suosikkeihin kuuluva Walerian Borowczykin Tohtori Jekyllin naiset on kauhuklassikon demoninen, yllättävä, tyylikäs ja kauttaaltaan hypnoottinen tulkinta. Palkittu puolalaisohjaaja keskittyy kursailematta R. L. Stevensonin romaanin pimeimpään puoleen: yläluokan seksuaali- ja väkivaltavietteihin, jotka motivoivat hyvämaineisen tiedemiehen muuttumaan sadistiseksi hirviöksi.

Keskeinen uudistus on se, että myös tohtorin kihlattu (Marina Pierro, Living Dead Girl) ryhtyy hurjaan muodonmuutokseen veren maku suussa. Fanny Osbornella on sama nimi kuin Stevensonin vaimolla – naisella, joka kauhuissaan käski kirjailijan polttaa romaanin ensimmäisen ja hurjemman version. Vanhojen alakulttuuriharvinaisuuksien keräilijänä tunnettu Borowczyk väitti (tuskin tosissaan) löytäneensä kirjastojen kätköistä kadonneen alkuperäistekstin. Todellisuudessa hän tarjoaa vahvan kuvitelman siitä, mitä se olisi voinut olla.

1800-luvun Lontoon varjoisien näkymien rakentajana Borowczyk on kaukana BBC-pukudraamojen tylsyydestä. Jokainen kuva kelpaisi gallerian seinälle. Bernard Parmegianin tiukan syntikkamusiikin tehostama yleisfiilis on kuin uppoavassa sukellusvenessä, mutta ilmassa on myös pirullista huumoria ja outoa romantiikkaa.

- Lauri Lehtinen

MA 19.4. KLO 1630

VIATTOMUUS -INNOCENCE (2004)
Ohjaus:Lucille Hadžihalilovič

Mystinen elokuva tyttöjen sisäoppilaitoksesta, jonne tytöt saapuvat ruumisarkussa ja josta he nuoriksi naisiksi vartuttuaan poistuvat ulkomaailmaan. Mademoiselle Evaa näyttelee useista rooleistaan palkittu Marion Cotillard.

Ke 24.03.2021
FRANTZ
KLO 22.45. YLE TEEMA JA AREENASSA 30 PÄIVÄÄ
Pienessä saksalaiskylässa heti ensimmäisen maailmansodan jälkeen Anna vierailee päivittäin sodassa kaatuneen sulhasensa haudalla. Eräänä päivänä ranskalaismies Adrien ilmestyy haudalle kukkien kanssa. Hänen läsnäolonsa herättää saksalaisten häviön jälkeen voimakkaita tunteita. (Frantz, Ranska, Saksa, O: Francois Ozon. N: Pierre Niney, Paula Beer)
La 03.04.2021
TEEMALAUANTAI: Michel Legrand
Klo 20 Michel Legrand, elokuvamusiikin mestari

Henkilökuva Michel Legrandista (1946–2019), yhdestä elokuvamusiikin suurimmista mestareista. Ohjaus Grégory Monro. Ensiesitys. (Michel Legrand, sans demi-mesure, Ranska 2018)

Klo 20.50 Cherbourgin sateenvarjot (S) Areena 90 vrk

Michel Legrandin iki-ihanin sävelin soiva haikea musikaaliklassikko, jossa kaupanmyyjä rakastaa köyhää mekaanikkoa vaikka äiti patistaa rikkaisiin naimisiin. Pääosissa Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo. Ohjaus Jacques Demy. (Les Parapluies de Cherbourg, Ranska 1964)

Klo 22.20 Cleo viidestä seitsemään Areena 30 vrk

Ranskan uuden aallon mestariteos kertoo kahdesta tärkeästä tunnista laulajattaren elämässä. Ohjaus Agnès Varda. Pääosissa Corinne Marchand, Antoine Bourseiller ja Michel Legrand, joka teki myös elokuvan musiikin. (Cleo de 5 à 7, Ranska 1962)

Ke 14.04.2021
KLO 22.30 RAKKAUDELLA BÉATRICE

Yle Teemalla ja katsottavissa 29pv Areenassa Pääosissa kaksi palkittua Catherinea, Deneuve ja Frot.

Claire on arvostettu kätilö, joka uransa loppupuolella ajautuu törmäyskurssille modernin sairaalan tehokkuusvaatimusten kanssa. Yllättäen hänen isänsä ex-rakastaja Béatrice ilmoittaa että hänellä on tärkeää asiaa ja haluaa tavata 30 vuoden hiljaiselon jälkeen. (Sage femme, Ranska 2017, Martin Provost. N: Catherine Deneuve, Catherine Frot)

Ti 20.04.2021 - Ti 11.05.2021
KEVÄÄN OOPEROITA ELOKUVAKESKUS TAPIOSSA
AIDA (Opéra de Paris)

ti 20.4.2021 klo 18.30 ja ke 21.4.2021 klo 13.00

Säveltäjä: Giuseppe Verdi
Kapellimestari: Michele Mariotti
Ohjaus: Lotte de Beer

Aida vie antiikin aikaan. Juonen keskiössä lepää mahdoton valinta rakkauden ja velvollisuuden välillä: vangittu etiopialainen prinsessa ja egyptiläinen sotilas uhmaavat vihollisiaan ja valitsevat rakkauden kuolemankin uhalla.

Rooleissa nähdään mm. Soloman Howard, Elīna Garanča, Sondra Radvanovsky, Jonas Kaufmann, Dmitry Belosselskiy ja Ludovic Tezier.

Esitys on laulettu italiaksi ja tekstitetty suomeksi.

FAUST (Opéra de Paris)
ti 11.5.2021 klo 18.30 ja ke 12.5.2021 klo 13.00
Säveltäjä: Charles Gounod
Kapellimestari: Lorenzo Votti
Ohjaus: Tobias Kratzer

Tahdon aarteen joka on kaikista suurin! Tahdon nuoruuteni! Elämäänsä leipääntynyt Faust myy sielunsa paholaiselle vastineeksi ikuisesta nuoruudesta ja kauniin Margueriten rakkaudesta.

Rooleissa nähdään mm. Benjamin Bernheim, Ildar Abrazakov, Florian Sempey, Christian Helmer, Ermonela Jaho, Michele Losier ja Sylvie Brunet-Grupposo.

Esitys on laulettu ranskaksi ja tekstitetty suomeksi.

To 06.05.2021
klo 18 LUKUPIIRI

Teos Patrick Modiano: Dora Bruder
Piparkakkutalon 2. kerroksen ryhmätyötila

Nobel-palkitun kiitetty ja herkkä dokumenttiromaani nuoren tytön kohtalosta.

Modiano antaa kasvot yhdelle kuudesta miljoonasta vainojen uhrista.

Dora Bruder, 15-vuotias pariisilainen juutalaistyttö, karkasi koulustaan joulukuussa 1941 ja katosi. Melkein 50 vuotta myöhemmin Patrick Modiano löysi sattumalta vanhan lehti-ilmoituksen, jossa vanhemmat etsivät tytärtään, ja päätti selvittää tämän kohtalon. Herkin vaistoin kirjailija etsii tietoa, kuvittelee ja kuvaa Doran, nuoren, jonka jäljet katosivat Auschwitzin kitaan. Henkeäsalpaavaan tarinaan kytkeytyy Modianon oman juutalaisen isän selviytyminen Pariisin saksalaismiehityksestä. (WSOY)

Kirja on ilmestynyt Ranskassa 1997 ja suomennos 2020