Ti 15.01.2019
KLO 18.00 PIPARKAKKUTALOSSA, KAUPPAKATU 34 (2. kerroksen ryhmätila)

VUODEN ENSIMMÄINEN LUKUPIIRI

Tule mukaan, vaikka et olisi kirjaa lukenutkaan. Voit saada kipinän uuteen lukukokemukseen!

Gaël Faye: Pienen pieni maa

10-vuotiaan Gabyn huoleton ja idyllinen maailma Burundissa romahtaa, kun sota rikkoo ranskalais-afrikkalaisen perheen. Viattomuus on kansanmurhan ensimmäinen uhri, ja eloonjäämisen hinta on kova.

Pienen pieni maa on riipaiseva kertomus kadotetusta paratiisista, sodan jalkoihin jäävästä perheestä, maanpakolaisuudesta yli sukupolvien.

Pe 25.01.2019 - La 02.02.2019

Joensuun oopperayhdistys ry:n tuottama Mozartin nelinäytöksinen ooppera Figaron häät Carelia-salissa

Pe 25.1. klo 19.00
La 26.1. klo 19.00
To 31.1. klo 19.00
Pe 1.2. klo 19.00
La 2.2. klo 19.00

Mozartin italiankielinen ooppera Figaron häät perustuu ranskalaisen kirjailijan Pierre Beaumarchais'n 1700- luvun puolivälissä kirjoittamaan yhteiskuntakriittiseen näytelmätrilogiaan, joka suomi aateliston etuoikeuksia ja mielivaltaa aikana, jolloin vanha yhteiskuntajärjestys oli sortumaisillaan.

Ennakkomyynti Carelicum ja Ticketmaster ( www.ticketmaster.fi, täältä voit tilata lippuja ja tarkastella paikkatilannetta)
Tiedustelut ja ryhmämyynti puh. Joensuun Ooopperyhdistys/050-5762661

To 14.02.2019
KLO 18 YHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS RAVINTOLA TORERON KABINETISSA

Kerromme, mitä olemme tehneet vuonna 2018 ja mitä olemme suunnitelleet vuodelle 2019!

Yhdistys tarjoaa pientä purtavaa kokouksen päätteeksi.
Pe 08.03.2019

ALKAEN

ELOKUVAKESKUS TAPION MATINEA –SARJASSA RANSKALAINEN ELOKUVA

TOUT LE MONDE DEBOUT/ KAIKKI RAKKAUDELLE/ (komedia)

Jocelyn (Franck Dubosc) on paitsi menestynyt liikemies, myös itsekäs naistenmies, joka on kyllästynyt arkiseen elämäänsä. Hän yrittää vietellä nuorta ja kaunista hoitajaa Marieta (Elsa Zylberstein) teeskentelemällä vammautunutta, kunnes Marie esittelee Jocelynille siskonsa – pyörätuolissa istuvan, vammautuneen Florencen (Alexandra Lamy).

Lisätietoa näytöksistä https://www.savonkinot.fi
La 16.03.2019
Jazzkonsertti
klo 18.00

Impérial Orphéon (Ranska)

Joensuun Pakkahuone
Rantakatu 2, 80100 Joensuu
Liput 20 €, jäsenet 15 €, opiskelijat 10 €

Impérial Orphéon on keväällä 2015 Suomessa kiertäneen Impérial Quartetin serkkuyhtye. Molemmat bändit kuuluvat Compagnie Impérial -kollektiiviin, jonka saksofonistit Gérald Chevillon ja Damien Sabatier ovat perustaneet kymmenisen vuotta sitten. Fonistiparivaljakko aloitti uransa katusoitolla vuosituhanten vaihteessa. Tästä monivaiheisestä pitkästä kaveruudesta on kasvanut eräs ranskalaisen jazzkentän kiinnostavimpia luovia yksikköjä. Impérial Quartetin rumpali Antonin Leymarie on myös Compagnie Impérialin aktiivinen jäsen, joka johtaa omaa Magnetic Ensemble -yhtyettään ja on  soittanut pitkään Surnatural Orchestrassa. Harmonikan taitaja ja oopperalaulaja Rémy Poulakis on ilmiömainen ja sydämellinen musiikin rakastaja, jota genrerajat eivät kiinnosta.
Ma 18.03.2019 - La 23.03.2019
14. RANSKALAISEN ELOKUVAN VIIKKO ELOKUVAKESKUS TAPIOSSA 18.-23.3.

14ÈME SEMAINE DU FILM FRANÇAIS AU CINÉMA TAPIO DU 18 AU 23 MARS

TERVETULOA ! – BIENVENUE !

LE FABULEUX DESTIN D’AMÉLIE POULAIN
ma 18.3. klo 16:30 sali 2
(Amélie)
2001 • romanttinen komedia • 122 min • S • suomenkielinen tekstitys • liput 5 €
Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) näytös
Ohjaaja: Jean-Pierre Jeunet

Nuori tarjoilijatar Amélie työskentelee eräässä Montmartren baarissa. Hän viettää aikaansa tarkastelemalla asiakkaita ja antaa mielikuvituksensa lentää. Amélie asettaa elämäntehtäväkseen tuottaa kaikkea mahdollista hyvää kanssaihmisilleen. Hän keksii erilaisia salajuonia päästäkseen tuntemattomana sisälle heidän elämäänsä. Amélien tie on täynnä tapaamisia: luulosairas tupakkakaupanpitäjä Georgette; sekatavarakaupan myyjä Lucien; portinvartija Madeleine Wallace, joka pitää erityisesti portviinistä ja täytetyistä koirista sekä naapuri alias ”lasimies” Raymond Dufayel, joka elää pelkästään Renoirin taulukopion kautta. Onnen etsintä johtaa Amélien tutustumaan myös outoon ”satujen prinssiin” nimeltään Nino Quincampois, joka jakaa elämänsä kummitusjunan ja seksikaupan välillä ja yrittää saada selville erään tuntemattoman henkilöllisyyden. Tämän valokuva ilmestyy lakkaamatta useisiin Photomaton-valokuvakoppeihin.

JUSQU’À LA GARDE
ti 19.3. klo 16:30 sali 2
(Huoltajuuskiista)
2017 • draama • 94 min • K16 • englanninkielinen tekstitys • liput 5 €
Ohjaaja: Xavier Legrand

Miriam (Léa Drucker) ja Antoine (Denis Ménochet) ovat keskellä avioeroprosessia ja huoltajuuskiistaa. He eivät onnistu edes tuomarin edessä sopimaan asioista. Miriam aikoo muuttaa pois täysi-ikäisen tyttärensä Josephinen ja 11-vuotiaan poikansa Julienin kanssa. Miriam haluaa yksin huoltajuuden ja syyttää miestään väkivaltaisesta käyttäytymisestä poikaa kohtaan eikä Julien halua enää nähdä isäänsä. Asiaa hoitava naistuomari myöntää kuitenkin jaetun huoltajuuden ja Julien asuu joka toinen viikko isänsä luona. Tuolloin Antoine kuulustelee poikaansa saadakseen tietää, mihin hänen ex-vaimonsa aikoo asettua asumaan. Painostuksesta huolimatta Julien yrittää olla sanomatta mitään suojellakseen perhettään.

Elokuvalla on 11 César-ehdokkuutta tänä vuonna, mm. paras elokuva ja paras naisnäyttelijä (Léa Drucker)

ORPHELINE
ke 20.3. klo 16:30 sali 2
(Orpo tyttö)
2016 • draama • 111 min • K16 • englanninkielinen tekstitys • liput 5 €
Ohjaaja: Arnaud de Pallières

Orpheline kuvaa yhden naisen elämää lapsuudesta aikuisikään neljän eri näyttelijän tulkitsemana. Pieni Kiki viettää lapsuutensa maalla. Hänen elämänsä järkkyy erään traagisen piiloleikin seurauksena. Muutamia vuosia myöhemmin teini-ikäisen Karinen karkaamiset ja rakkausseikkailut lisääntyvät. Kaikki muu on parempaa kuin surullinen kotielämä. Sitten 20-vuotias maalaistyttö Sandra päätyy Pariisiin ja on lähellä katastrofia. Vuodet kuluvat ja lopultakin aikuisena naisena Rénée uskoo olevansa turvassa menneisyydeltään...

LA DOULEUR
to 21.3. klo 16:30 sali 2
(Tuska)
2017 • draama • 126 min • K16 • englanninkielinen tekstitys • liput 5 €
Ohjaaja: Emmanuel Finkiel

Kesäkuussa 1944 Ranska on yhä saksalaisten miehittämä. Kirjailija ja Ranskan vastarintaliikkeen merkittävä hahmo Robert Antelme on pidätetty ja viety keskitysleirille. Hänen nuori kirjailijavaimonsa ja vastarintaliikkeen jäsen Marguerite on huolissaan tämän kohtalosta. Margueritella on salainen suhde Robertin ystävän Dionysin kanssa, mutta siitä huolimatta Marguerite päättää tehdä kaikkensa pelastaakseen miehensä. Tämän vuoksi hän päättää aloittaa hämärän suhteen Gestapon ranskalaisen agentin Pierre Rabierin kanssa. Sodan lopussa, kun vangit palaavat leireiltä, Marguerite odottaa ahdistuneena puolisonsa paluuta keskellä Pariisin vapauttamisen kaaosta. Ohjaaja Emmanuel Finkiel on käsikirjoittanut elokuvan kirjailija Marguerite Durasin novellin pohjalta.

Elokuva oli Ranskan valinta parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-ehdokkaaksi ja sillä on 7 César-ehdokkuutta, mm. paras elokuva ja paras ohjaus.

LA FILLE INCONNUE
pe 22.3. klo 16:30 sali 2
(Tuntematon tyttö)
2016 • draama • 106 min • K12 • suomenkielinen tekstitys • liput 5 €
Ohjaaja: Luc Dardenne & Jean-Pierre Dardenne

Nuori yleislääkäri Jenny tuntee syyllisyyttä siitä, ettei avannut ylitöidensä vuoksi vastaanottonsa ovea eräälle nuorelle tytölle, joka löydetään myöhemmin kuolleena. Saatuaan tietää poliisilta, ettei hänen henkilöllisyyttään pystytä millään tavalla todistamaan, Jennyllä ei ole kuin yksi ainoa tavoite: saada selville tytön henkilöllisyys, jottei häntä haudattaisi nimettömänä ja jottei hän katoaisi aivan kuin häntä ei olisi koskaan ollutkaan.

Belgialaiset ohjaaja-käsikirjoittajat Dardennen veljekset on palkittu kaksi kertaa Cannesin Kultaisella palmulla. Pääosaa esittävä Adèle Haenel on palkittu useista elokuvarooleistaan.

CLIMAX
pe 22.3. klo 21:30 sali 2
2018 • hypnoottinen elokuva • 93 min • K18 • englanninkielinen tekstitys • liput 5 €
Ohjaaja: Gaspar Noé

Joukko tanssin harrastajia lähtee kolmen päivän treenileirille keskelle synkkää metsää. Viimeisenä iltana pidetään bileet. Iso kulho sangriaa jaetaan tanssijoiden kesken. Yhtäkkiä omituinen hulluus valtaa ihmiset. Joku on huumannut boolin. Kuka se oli ja miksi? Kun hypnoottisen musiikin tempo ja intensiivisyys kasvaa, myös erilaiset neuroosit ja psykoosit voimistuvat. Osa tanssijoista leijuu paratiisissa, jotkut taas joutuvat syvimpään helvettiin. Argentiinalaissyntyistä ranskalaista Gaspar Noéta pidetään shokkiohjaajana.
Ei herkille katsojille!

CASQUE D'OR
la 23.3. klo 13:00 sali 2
(Rakastajatar)
1952 • rikosdraama • 96 min • K12 • englanninkielinen tekstitys • liput 5 €
Ohjaaja: Jacques Becker

Osittain tositarinaan perustuva ajankuva 1890-luvun lopun Pariisin alamaailmasta. Marie on prostituoitu, jota kutsutaan Félix Lecan rikollisjoukossa Kultakypäräksi (Casque d’or) vaaleiden hiustensa vuoksi. Kauniina iltapäivänä eräässä kapakassa entinen laitakaupungin rikollinen ja nykyinen kunnollinen puuseppä Georges Manda (Serge Reggiani) tutustuu tähän kauniiseen naiseen. Molemmat rakastuvat tulisesti toisiinsa, mutta Marien suojelija ja rakastaja Roland sekä Leca eivät sulata tätä. Mustasukkaisena Leca pistää kaiken peliin erottaakseen rakastavaiset.

Marien osaa näyttelee palkittu ranskalaisnäyttelijä Simone Signoret (1921-1985). Hän oli tunnetun ranskalaisen chanson-laulajan ja näyttelijän Yves Montandin vaimo. Elokuvaa pidetään yhtenä parhaista ranskalaisista klassikkoelokuvista.

Pe 22.03.2019
ALKAEN

ELOKUVAKESKUS TAPION MATINEA –SARJASSA RANSKALAINEN ELOKUVA

PLACE PUBLIQUE/PUUTARHAJUHLAT (draamakomedia)

Hauskasti soljuva draamakomedia ruotii ranskalaisen nyky-yhteiskunnan kyynisyyttä ja tekopyhyyttä mutta myös idealismia ja tulevaisuudenuskoa.

Lisätietoa näytöksistä https://www.savonkinot.fi
La 13.04.2019
RANSKALAISEN GASTRONOMIAN ASIANTUNTIJA JARMO KEHUSMAA SAAPUU PITÄMÄÄN JO KOLMANNEN KERRAN KOKKAILUPÄIVÄÄ

”Ihminen sai syntymänsä hetkellä vatsaltaan käskyn syödä vähintään kolme kertaa päivässä saadakseen takaisin ne voimat, jotka työnteko häneltä vie", näin kirjoitti Alexandre Dumas Ranskan toisen keisarikunnan (1852 - 1870) aikana jättäen suuren jäljen gastronomian historiaan.

Tervetuloa tekemään ruokia ja käymään pöytään Joensuun suomalais-ranskalaisen yhdistyksen ruokapäivään, jossa kuulemme ensin FM Jarmo Kehusmaan johdannon Napoleon III:n ja Toisen keisarikunnan ajan gastronomiaan, jolla oli monia vaikutuksia myös Suomeen asti. Aikakautta leimaavat edistys, nopea teollistuminen, rautatieverkoston rakentaminen, Pariisin huikea muuttuminen... mutta myös suuret muutokset ruokakulttuurissa.

Tilaisuus alkaa lauantaina 13.4. kello 12.30. Luennon alussa nautimme aperitiivin, joka kuuluu aterian hintaan. Sitten kokkaamme ryhmissä alku-, pää- sekä jälkiruuat ja lopuksi nautimme valmistamamme aterian viinien kera. Tilaisuus kestää n. 6-7 tuntia Mukaan mahtuu vielä ennakkoilmoittautuneiden lisäksi muutama henkilö! Pääset mukaan maksamalla 10.4. mennessä osallistumismaksun 30 euroa/jäsenet ja 35 euroa /ei jäsenet (ruokakustannukset) Joensuun suomalais-ranskalaisen yhdistyksen tilille FI90 1040 3000 3038 04. Laskuun merkintä ”Napoleon III”+oma nimi

PAIKKA: Pielisjoen koulu, Pappilantie 2

AIKA: LA 13.04. klo 12.30- (kesto n. 6-7 tuntia)

Bienvenue ! Tervetuloa !

To 09.05.2019
LUKUPIIRI

Aika: 18.00
Paikka: Piparkakkutalo (Kotikartanoyhdistys ry, Kauppakatu 34) Toisen kerroksen kokoushuone

LEÏLA SLIMANI: KEHTOLAULU

Leïla Slimani on ranskalais-marokkolainen kirjailija ja toimittaja. Hän syntyi Rabatissa, Marokossa, ja muutti 17-vuotiaana Pariisiin opiskelemaan. Slimanille myönnettiin ensimmäisenä naisena Marokon suurin kirjallisuuspalkinto la Mamounia esikoisromaanistaan Dans le jardin de l’ogre. Kun hänen toinen romaaninsa Kehtolaulu/Chanson douce voitti Ranskan arvostetuimman Goncourt-palkinnon vuonna 2016, Slimani singahti ranskalaisten lukulistojen kärkeen.

Kehtolaulu on kirja valtasuhteista, vanhemmuudesta ja yhteiskunnan eriarvoisuudesta, psykologinen trilleri ranskalaisella twistillä.

Ke 11.09.2019
TERVETULOA YHDISTYKSEN JÄSENET JA MUUTKIN KIRJALLLISUUDESTA KIINNOSTUNEET LUKUPIIRIIMME
KLO 18.00
PAIKKA: PIPARKAKKUTALO, KAUPPAKATU 34, TOISEN KERROKSEN KOKOUSTILA
ALICE ZENITER: UNOHTAMISEN TAITO/L’ART DE PERDRE

Menneisyydestään voi vaieta, mutta voiko sen unohtaa?

2000 –luku, Pariisi Taidegalleriassa työskentelevä ranskalais-algerialainen Naïma ei tunne perheensä historiaa, koska hänen isänsä ja isovanhempansa vaikenevat siitä.

Naïman isoisä palveli toisessa maailmansodassa Ranskan armeijassa, mutta joutui pakenemaan Algeriasta vainon vuoksi. Hänen poikansa Hamid, Naïman isä, pyrki unohtamaan taustansa yrittäessään sulautua ranskalaiseen yhteiskuntaan.

Kun Naïma kohtaa juurensa työmatkalla Algeriassa, hänen pirstaleinen minuutensa alkaa eheytyä.

Palkittu, vaikuttava tarina algerialaisesta perheestä, kolmesta sukupolvesta, jotka tekevät tiliä historiansa kanssa – kukin tavallaan.

”Suvereeni romaani, yhtä tiheä kuin häikäiseväkin.”

-Le Parisien

Alice Zeniter (s.1986) on ranskalainen Pariisissa asuva kirjailija ja dramaturgi.

Lahjakkaan nuoren kirjailijan neljäs romaani Unohtamisen taito voitti ilmestymisvuonnaan Ranskassa kaikki merkittävimmät kirjallisuuspalkinnot.

Herkkä ja säteilevä (….) Unohtamisen taito on merkkitapaus

-Télérama
Pe 13.09.2019
ALKAEN TAPION MATINEASARJASSA RANSKALAISELOKUVA

Olen kuka haluat/ Celle que vous croyez (2019)

Ohjaus: Safy Nebbou

Pe, 13.9 klo 16.30
La, 14.9 klo 13.00
Su, 15.9 klo 18.40
Ma, 16.9 klo 16.10
Ti, 17.9 klo 16.40
To, 19.9 klo 16.50

Claire on 50-vuotias ja hänellä on nuorempi rakastaja Ludo. Kun mies yllättäen lopettaa suhteen, Claire luo uuden Facebook-profiilin, jonka kautta hän pääsee vakoilemaan miehen touhuja. Yllättäen 24-vuotias Alex ottaa yhteyttä ja ihastuu mystiseen Claraan. Ja Claire, feikkiprofiilinsa vankina, rakastuu päätä pahkaa Alexiin. Vaikka heidän yhteiselonsa tapahtuu virtuaalimaailmassa, ovat tunteet aitoja ja valheiden ja totuuden välinen leikki alkaa tiivistyä...

Pääosissa Juliette Binoche, Nicole Garcia, François Civil

Lisätietoja lähemmin aikatauluista https://www.savonkinot.fi
Ti 17.09.2019 - Ke 18.09.2019
OOPPERA LA BOHÈME (HANDA OPERA, SYDNEY) TAPIOSSA

Sydneyn sataman veden päälle rakennetulta ulkoilmanäyttämöltä on tuotu elokuvateattereihin eräitä maailman mahtavimmista oopperaesityksistä. La Boheme vie yleisönsä keskelle rakkautta, iloa ja suurta menetystä Puccinin rakastetun klassikon aalloin. Ajaton musiikki paisuu rakkauden voimasta, nousee korkeuksiin onnen siivin, särkyy mustasukkaisuuden raivosta ja vuodattaa sydänsurun kyyneleet jotka eivät koskaan kuivu. Sydneyn satama muuntautuu talviseksi Pariisiksi Opera Australian kimaltavassa tuotannossa, joka ei unohdu milloinkaan.

https://www.savonkinot.fi
Su 22.09.2019
Taidemuseo Onni
klo 15
(Liput 20 €, jäsenet 15 €, opiskelijat 10 €)

JEAN-MARC FOLTZ – STÉPHAN OLIVA (Ranska): ”GERSHWIN”
Joensuussakin yleisönsä jo kertaalleen valloittanut mestarillinen klarinetti-piano duo uppoutuu nyt George Gershwinin kuolemattomaan musiikkiin. Soittonsa välittömässä, intiimissä vuorovaikutuksessa Jean-Marc Foltz ja Stéphan Oliva antavat musiikin hengityksen ja hiljaisuuden viimeistellä vahvan tunnelman.

Tuotanto: Jazzkerho 76, Joensuu ry
Yhteistyössä: Vapaat äänet

Lisätietoa: https://www.vapaataanet.fi/jean-marc-foltz-stephan-oliva-valaisevat-syyskuuta- kunnianosoituksella-gershwinille/

Pe 11.10.2019
PE 11.10. ALKAEN TAPION MATINEASARJASSA RANSKALAISELOKUVA
Rivien välissä/Doubles vies (2019)

Ohjaus: Olivier Assayas

Alain on menestynyt pariisilainen kirjakustantaja. Hän on tehnyt yhteistyötä kirjailija Leonardin kanssa vuosikausia ja he ovat läheisiä ystäviä. Siksi Alainille on erityisen vaikeaa kertoa, että Leonardin uusi kirja on julkaisukelvoton. Asia, josta Alainin vaimo on täysin eri mieltä. Hän on puolestaan vakuuttunut, että kyseessä on Leonardin suuri mestariteos…

RIVIEN VÄLISSÄ on Kesähetket ja Clouds of Sils Maria –elokuvat ohjanneen Olivier Assayasin uusi kirpeä ja veitsenterävä ihmissuhdekomedia

Pääosissa mm. Juliette Binoche ja Guillaume Canet

Lisätietoja lähemmin aikatauluista https://www.savonkinot.fi

Ti 15.10.2019 - Ke 16.10.2019
TI 15.10. klo 18.30 JA KE 16.10. klo13 OOPPERA DON GIOVANNI (Opéra de Paris) TAPIOSSA

Mikä ihme ajaa Don Giovannin jahtaamaan naista toisensa perään hurjalla tunteen palolla ja kuitenkin hylkäämään välinpitämättömänä jokaisen heti kun valloitus on varma? Ehkä hän tavoitteleekin jotain aivan muuta?

Mozart jätti oopperallaan lähtemättömän vaikutuksen eurooppalaiseen oopperataiteeseen. Kun houkutus kuiskii korvaan, viettelys vie mukanaan, on hiljaisuuskin korviahuumaavaa.

La 19.10.2019
KLO 18.00 JA KLO 20.00 BOTANIASSA RANSKALAISEN ELOKUVAN ILTA

Botanian ranskalaisen elokuvan ilta tuo jälleen valoa pimenevään syksyyn! Botanian lämmitetyllä sisäpihalla esitetään ranskalaiset klassikkoelokuvat French Cancan ja La planète sauvage. Illan ruoka- ja juomatarjoilut ovat ranskalaisen teeman mukaisia.
Ranskalaisen elokuvan ilta järjestetään yhteistyössä Pohjois-Karjalan elokuvayhdistyksen, Joensuun suomalais-ranskalaisen yhdistyksen sekä Ranskan instituutin kanssa.

KLO 18:00 FRENCH CANCAN ("RANSKALAINEN CANCAN", 1954)

Vuonna 1900 kabaree-tuottaja Henri Danglard hallitsee iltaelämää Montmartrella. Luotuaan useita onnistuneita näytöksiä, hän saa rahoittajien luottamuksen puolelleen. Muiden tanssijoiden mustasukkaisuudesta huolimatta hän palkkaa seuraavan Cancan -näytöksen tähdeksi erään Montmartrella tapaamansa pyykinpesijän, Ninin. Ninistä tulee suuri tanssijatar ja Moulin Rouge avataan. Myrskyisine ohimenevine rakkauksineen Danglard on naimisissa kabareensa kanssa. Rakkaus ammattiin, nuorten taitelijoiden löytäminen ja esitteleminen yleisölle on hänelle tärkeintä elämässä. Elokuvan on ohjannut Jean Renoir, jonka kuuluisimpia elokuvia ovat mm. ”La grande illusion” (”Suuri illuusio” ja ”La règle du jeu” (”Pelin säännöt”). Hänen luottonäyttelijänsä ranskalaisen elokuvan suuri nimi Jean Gabin esittää pääosaa myös tässä elokuvassa. Jean Renoirin isä oli impressionistimaalari Auguste Renoir.

Ohjaus: Jean Renoir
Kesto: 104 min
Kieli: ranska
Tekstitys: englanti
K12

KLO 20:00 LA PLANÈTE SAUVAGE ("VILLI PLANEETTA", 1973)

Animaatioelokuva kertoo Ygam-nimisestä planeetasta, jossa asustaa 12-metrisiä humanoideja, draageja. Planeetalla asuu myös ihmistä muistuttavia omeja, joita draagit pitävät lemmikkieläiminään. Villi planeetta tunnetaan surrealistisesta kuvailmaisustaan ja omaperäisestä tunnelmastaan, ja se sai vuonna 1973 Cannesin elokuvajuhlien juryn erikoispalkinnon. Elokuva perustuu ranskalaisen kirjailijan Stefan Wulin romaaniin Oms en Série.

Ohjaus: René Laloux & Roland Topor
Kesto: 72 min
Kieli: ranska, tšekki
Tekstitys: englanti
K7

LIPUT ELOKUVAILTAAN:
Botania-kortti tai Botanian kertamaksu 25 / 20 €

Lisätietoja Botania Tapahtumapuutarha

Ma 21.10.2019
klo 16.30 KAVIN RANSKALAINEN ELOKUVA TAPIOSSA
Claire Denis: PÄIN KUOLEMAA (S´en fout la mort/Mot döden), Ranska/Saksa 1990 • Isaach de Bankolé, Alex Descas, Jean-Claude Brialy, Solveig Dommartin, Christopher Buchholtz • KAVI 35 mm • suom. tekstit • K16 • 93 min

Claire Denis (s. 1948) on Ranskan eturivin ohjaajia. Hän vietti lapsuutensa Afrikassa ja opiskeli elokuva-alaa Pariisin elokuva-alaa oppilaitoksessa Institut des Hautes-Études Cinématographiques. Apulaisohjaajana toimiessaan hän näki mm. ohjaajien Jacques Rivetten ja Costa-Gavrasin työskentelyä. Itsenäisenä ohjaajana hän toimi ensi kerran elokuvassa Chocolat(1988), joka perustuu häneen omiin lapsuusajan afrikkalaisiin muistoihin. Claire Denis vieraili vuonna 2013 Sodankylän elokuvajuhlilla.

Päin kuolemaa/S’en fout la mort (1990) on elokuva, joka viiltää palasen Eurooppaan joutuneiden lukemattomien siirtotyöläisten elämästä. Dah (Isaach de Bankolé) on kotoisin Beninistä ja Jocelyn (Alex Decas) Antilleilta. He yrittävät ansaita elantonsa laittomilla kukkotappeluilla, mutta joutuvat riitoihin tappeluilla tienaavan ranskalaisen ravintoloitsijan Pierre Ardennes’n (Jean-Claude Brialy) kanssa……

Ke 23.10.2019
KLO 18.00 TAPIO MUSTOSEN EX-LIBRIS -LUENTO PÄÄKIRJASTON MUIKKUSALISSA

Ex libris on latinaa ja suora suomennos on ”kirjoista”. Laajentaen termiä se tarkoittaa myös ”kirjojen joukosta” eli ”kirjastosta”. Exlibrikset ovat kirjanomistajamerkkejä, jotka yhdistävät kirjallisuuden ja pienoistaiteen. Aihe kuvaa usein symbolisesti asioita, jotka merkin omistajalle ovat elämässä tärkeitä: ammattia, harrastuksia, kotiseutua, sukua, luontoa, elämän arvoja jne.

Tapio Mustonen on innokas exlibris –keräilijä. Hänen kokoelmiinsa kuuluu myös erikoisia, kuten viiniin, ruokaan ja Karjalaan liittyviä exlibriksiä. Lisäksi hänellä on kokoelma vanhoja onnittelu-/pour féliciter –postikortteja.

To 24.10.2019 - Su 27.10.2019
KIRJAMESSUT HELSINGISSÄ MESSUKESKUKSESSA, AIHEENA RANSKANKIELISEN MAAILMAN KIRJALLISUUS
Ma 04.11.2019
klo 16.30 KAVIn ranskalainen elokuvaTapiossa

Luis Buῆuel: TÄMÄ INTOHIMON HÄMÄRÄ KOHDE (Cet obscur objet du désir/Begärets dunkla mål), Ranska/Espanja 1977 • Fernando Rey, Carole Bouquet, Angela Molina, Julien Bertheau • KAVI 35 mm • suom. tekstit/svensk text • K12 • 104 min

Tämä intohimon hämärä kohde on Luis Bunuelin ohjaama intensiivinen draama vanhemman miehen ja nuoren naisen omalaatuisesta suhteesta. Fernando Rey esittää varakasta ja joutilasta herraa, joka rakastuu silmittömästi palvelustyttöönsä Conchitaan (Carole Bouquet, Angela Molina).

Lisätietoja https://www.savonkinot.fi

Pe 08.11.2019
LEIPOMISTALKOOT YSTÄVYYSMESSUILLE
alkaen klo 16 tervetuloa leipomaan jäsenet ja muut halukkaat Ystävyysmessuille Nepenmäen koululle, Kärpänkatu 7
Pe 08.11.2019
ALKAEN TAPION MATINEASARJASSA RANSKALAISELOKUVA

Claire Darlingin viimeiset hullutukset/ La denière folie de Claire Darling (2019)

Ohjaus: Julie Bertuccelli

Kesän ensimmäisenä hellepäivänä Claire päättää hankkiutua saman tien eroon koko omaisuudestaan. Puutarhan jättimäinen kirppis houkuttelee paikalle keinottelijoita ja uteliaita naapureita, jotka ovat innokkaita ostamaan antiikkia alihintaan. Tytär Marie, joka on ottanut etäisyyttä äitiinsä, kuulee hullusta ulosmyynnistä ja matkustaa takaisin lapsuudenkotiinsa selvittämään, mistä kaikessa on kyse.

Julie Bertucellin Claire Darlingin viimeiset hullutukset yhdistää tosielämän äidin ja tyttären, Catherine Deneuven ja Chiara Mastroiannin.

Lisätietoja lähemmin aikatauluista https://www.savonkinot.fi

La 09.11.2019
KLO 10-14 PERINTEISET 31.YSTÄVYYSMESSUT ISO MYYSSä

Joensuun suomalais-ranskalaisen yhdistyksen osastolla on tarjolla perinteisiä ranskalaisia leivonnaisia, mm.omenatorttuja/tartes aux pommes, kerjäläismunkkien torttuja/ tartes aux mendiants/ ja provencelaisia sipuli-anjovis-oliivipiiraita/pissaladières.

Osastolla on myynnissä myös lippuja à 15 euroa to 21.11. tapahtuvaan Beaujolais Nouveau –iltaan, jossa maistelemme kahta vuoden 2019 Beaujolais Nouveau –viiniä patongin ja juustojen kanssa.

Lämpimästi tervetuloa – Cordialement bienvenue

To 14.11.2019
klo 18.00 Muikkusalissa elokuva Ranskalainen illallinen (Babettes gæstebud (1987))

Näytöksen mahdollistavat Walhalla ry ja Tanskan suurlähetystö, yhteistyössä Joensuun Pohjola-Norden, Joensuun pääkirjasto ja Pohjois-Karjalan elokuvayhdistys.

Tanskalaisen Gabriel Axelin Oscar-palkittu elokuva kertoo Pariisin maineikkaan ravintolan Café Anglais’n mestarikokista Babettesta, joka pakenee Pariisin kommuunin (1871) levottomuuksia pohjoiseen ja saa suojapaikan kotiapulaisena hurskaiden sisarusten luota. Eräänä päivänä Babette ilmoittaa valmistavansa sisaruksille ja näiden ystäville illallisen. Lopputuloksena on seitsemän toinen toistaan hienomman ruokalajin juhlaillallinen, jota kukaan osallistuja ei voi unohtaa. Elokuva perustuu Karen Blixenin novelliin Babetten pidot novellikokoelmasta Kohtalotarinoita. Novelli ilmestyi ensi kertaa amerikkalaisessa naistenlehdessä Ladies Home Journal vuonna 1950.

Babette Harsant’n roolissa nähdään tunnettu vuosi sitten edesmennyt ranskalaisnäyttelijä Stéphane Audran. Hän näytteli mm. kuuluisan ohjaajamiehensä, uuden aallon edustajan Claude Chabrolin elokuvissa Teurastaja (Le Boucher, 1970) ja Mustapukuisen naisen arvoitus (Violette Nozière, 1978) sekä Luis Buñuelin Oscar-palkitussa elokuvassa Porvariston hillitty charmi (Le charme discret de la bourgeoisie, 1972).

Ma 18.11.2019
klo 16.30 KAVIn ranskalainen elokuva Tapiossa

Jean-Pierre Melville: PUNAINEN YMPYRÄ (Le cercle rouge/Den Röda cirkeln), Ranska/Italia 1970 • Alain Delon, André Bourvil, Gian Maria Volontè, Yves Montand, Paul Crauchet • KAVI 35 mm • suom. tekstit/svensk text • K12 • 141 min

Marseillelainen gangsteri, vankikarkuri ja entinen poliisi suunnittelevat jalokiviliikkeen ryöstöä. Rikosryhmän komisario Mattei (Bourvil) virittää heille ansan. Konnakolmikon rooleissa nähdään karismaattiset näyttelijät Alain Delon, Yves Montand sekä Sergio Leonen westerneissä esiintynyt italialaisnäyttelijä Gian Maria Volonté. Elokuvaa pidetään ranskalaisen rikosfilmin helmenä.

Vuonna 2017 tuli kuluneeksi ohjaaja Jean- Pierre Melvillen syntymästä 100 vuotta.

To 21.11.2019
ALKAEN KLO 19.00 BEAUJOLAIS NOUVEAU -ILTA

Piparkakkutalon alakerran kokoushuone (Kotikartanoyhdistys ry), Kauppakatu 34

ILMOITTAUTUMINEN YHDISTYKSEN SIHTEERILLE rajasuuriku@gmail.com 19.11. mennessä.

Osallistumismaksu 15 euroa maksetaan paikan päällä.

Beaujolais Nouveau on valmistettu gamay-rypäleesta kuluvan vuoden sadosta (vin de primeur eli uuden sadon viini), ja se tuodaan markkinoille joka vuosi koko maailmassa marraskuun kolmantena torstaina. Maistelemme kahta viiniä ja nautimme sitä juuston ja patongin kanssa.

Pe 22.11.2019
ALKAA TAPIOSSA RANSKALAINEN ELOKUVA JUMALAN ARMOSTA/ GRÂCE Á DIEU

NÄYTÖKSET:
LA 23.11. KLO 12.50
KE 27.11. KLO 18.00
Muista näytöksistä tietoa myöhemmin
https://www.savonkinot.fi

Ohjaaja Francois Ozon (Frantz) tarttuu uudessa elokuvassaan päivänpolttavaan aiheeseen. Alexandre elelee Lyonissa vaimonsa ja lastensa kanssa kun hän saa kuulla, että häntä aikanaan hyväksikäyttänyt pappi työskentelee edelleen lasten parissa. Hän päättää tehdä asialle jotain ja saa mukaansa kaksi papin muuta aiempaa uhria. Yhdessä Alexandre, Francois ja Emmanuel karistavat vaikenemisen raskaan ja pitkän taakan harteiltaan. Mutta seuraukset ovat kovemmat kuin he kuvittelivat.

Tositapahtumiin perustuva JUMALAN ARMOSTA palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla 2019 Grand Jury -palkinnolla.

Ozon teki elokuvan aikuisiksi kasvaneista pojista, jotka ovat eläneet salaisuuden taakkaa kantaen. Ozon kertoo ihmisistä, jotka yhdistävät voimansa päästäkseen eroon tuosta taakasta, ”jotta kukaan vääryyksien uhriksi joutunut ei enää pelkäisi”. Tarinan painopiste etenee kolmen keskeisen aktivistin näkökulmia vaihtaen, kunkin perheen, puolisoiden ja lasten tulevaisuutta painottaen. Roolisuoritukset häikäisevät.

Ozon ei halunnut tehdä paljastuselokuvaa, koska tapahtumista ei ole epäilystäkään. Elokuvassa kuvattu isä Preynat ja häntä suojellut Lyonin kardinaali Barbarin on kumpikin tuomittu Ranskassa. Kirkon edustajat yrittivät estää Ozonin ohjauksen ensi-illan keväällä, mutta tuomioistuin heitti heidän vaateensa ulos. Jumalan armosta nousi koko kansakunnan puheenaiheeksi.

Ozonin tärkein elokuva vie meidät ison askeleen lähemmäs kohti parempaa maailmaa, jossa koreat kaluunat kaulassa tai kirkollinen kaapu eivät enää takaa suojelua ja salailua vääryyksien tekijöille.

Ke 27.11.2019
TAPIOSSA DOKUMENTTIELOKUVA RANSKALAISESTA IMPRESSIONISTISTA CLAUDE MONET'STA
MONET'N LUMPEET/WATER LILIES BY MONET

Lähde taidenäyttelyyn elokuvateatteriin ja koe Claude Monet mestariteokset ennennäkemättömällä tavalla. Ainutlaatuinen taidedokumentti vie sinut neljään museoon ja esittelee taiteilijan mestariteokset kiehtovalla tavalla.

Koe maailman kuuluisimman impressionistin, Claude Monet'n ja hänen kuuluisien Lumpeet-sarjan teoksia ennennäkemättömällä tavalla. Kyseessä on ainutlaatuinen event cinema -tapahtuma ja taidedokumentti, joka vie Monet’n mestariteosten museoihin: Pariisin Musée de l'Orangerie, Musée Marmottan Monet ja Musée d'Orsay sekä Monet'n kotimuseo Giverny.

Pe 20.12.2019 - To 26.12.2019
alkaen Tapiossa Ranskalaista häähumua 2/Qu'est-ce qu'on a encore fait au bon Dieu?

Ranskan hauskimmat perheet palaavat taas! Claude (Christian Clavier) ja Marie Verneuil (Chantal Lauby) ovat uuden kriisin edessä. Heidän neljä vävypoikaansa päättävät lähteä perheineen pois Ranskasta ja kokeilla onneaan ulkomailla. Claude ja Marie päättävät tehdä kaikkensa pitääkseen perheen yhdessä. Luvassa on myös yhdet häät, joissa ei myöskään vältytä yllätyksiltä…

PE 20.12. klo 17.30
LA 21.12. klo 17.30
SU 22.12. klo 17.30
MA 23.12. klo 17.30
TO 26.12. klo 16.50
Tarkemmat tiedot näytännöistä https://www.savonkinot.fi