Ke 17.01.2018 - To 25.01.2018
C'EST LA VIE- HÄÄT RANSKALAISEEN TAPAAN/ LE SENS DE LA FÊTE (2017)
Kino Tapion ensi-illassa 12.1. alkaen ranskalaiselokuva

Näytösajat:
ke 17.1. klo 17.30
la 20.1. klo 15.00
su 21.1. klo 18.20
ke 24.1. klo 15.00
la 25.1. klo 18.40
www.savonkinot.fi

Eric Toledanon ja Olivier Nakachen menestyselokuva Koskemattomat sulatti sydämiä viisi vuotta sitten. Ohjaajakaksikon uusin draamakomedia C'EST LA VIE - HÄÄT RANSKALAISEEN TAPAAN on kunnianosoitus elämälle, rakkaudelle ja kaikelle hässäkälle siinä välissä.

Hääpäivä koittaa. Morsiamella ja sulhasella on edessään elämänsä tärkein ilta. Sen sijaan pitopalvelusta vastaavalle Maxille (Jean-Pierre Bacri), valokuvaaja Guylle (Jean-Paul Rouve) ja illan musiikista vastaavalle viihdetaiteilija Jamesille (Gilles Lellouche) ilta on vain yksi tusinasta samanlaisesta.

Pierre ja Helena ovat yksi monista morsiuspareista, jotka ovat päättäneet viettää rakkautensa juhlaa hulppeassa linnassa Pariisin ulkopuolella. Prameiden hääjuhlien taustavoimissa tottuneesti toimivat juhlan ammattilaiset huseeraavat kulisseissa toteuttamassa isäntäväen aivoituksia juhlapäivän aamunkoitosta aina seuraavaan yön pikkutunneille saakka. Ja he, joille kiitos hyvistä häistä tosiasiassa kuuluu, tekevät niin paljon enemmän, kuin isäntäväki koskaan saa tietää. Eikä suinkaan kaikkea aivan käsikirjoituksen mukaan.¨

Max est traiteur depuis trente ans. Des fêtes il en a organisé des centaines, il est même un peu au bout du parcours. Aujourd'hui c'est un sublime mariage dans un château du 17ème siècle, un de plus, celui de Pierre et Héléna. Comme d'habitude, Max a tout coordonné : il a recruté sa brigade de serveurs, de cuisiniers, de plongeurs, il a conseillé un photographe, réservé l'orchestre, arrangé la décoration florale, bref tous les ingrédients sont réunis pour que cette fête soit réussie... Mais la loi des séries va venir bouleverser un planning sur le fil où chaque moment de bonheur et d'émotion risque de se transformer en désastre ou en chaos. Des préparatifs jusqu'à l'aube, nous allons vivre les coulisses de cette soirée à travers le regard de ceux qui travaillent et qui devront compter sur leur unique qualité commune : Le sens de la fête. ( www.allocine.fr)

Ke 31.01.2018
klo 18.00 vuosikokous ravintola Toreron kabinetissa, jonka jälkeen lukupiiri.

Keskustelemme useasti palkitun Maylis de Kerangalin romaanista Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät/Réparer les vivants.

Siltakatu 8, Joensuu

Ti 13.02.2018
klo 19.00

Kino Tapiossa
Tsaikovski Joutsenlampi (Opéra de Paris)

To 15.02.2018
klo 13.00

Kino Tapiossa
Tsaikovski Joutsenlampi (Opéra de Paris)

Ti 13.03.2018
klo 19.00

Kino Tapiossa
Ooppera Don Carlos (Opéra de Paris)

To 15.03.2018
klo 13.00

Kino Tapiossa
Ooppera Don Carlos (Opéra de Paris)

Ma 19.03.2018 - Su 25.03.2018
FRANKOFONIA JUHLII JOENSUUSSA

13. Ranskalaisen elokuvan viikko Kino Tapiossa 19.-25.3.

Ranskalaisen elokuvan viikkoa vietetään Joensuussa tänä vuonna 13. kertaa perinteisesti frankofonia -päivän yhteydessä 20.3. Frankofonia -aatteeseen kuuluvat ranskan kielen aseman, monikielisyyden ja monikulttuurisuuden vaaliminen. Ranskan kieli on maailman viidenneksi puhutuin kieli ja maailmassa on 220 miljonaa ranskaa puhuvaa viidessä maanosassa. Maaliskuussa järjestetään eri puolilla maailmaa mm. kirjallisuuteen ja gastronomiaan liittyviä tapaamisia, näyttelyitä sekä elokuvaviikkoja.

Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ja Joensuun suomalais-ranskalainen yhdistys yhteistyö- kumppaneineen järjestävät 19.-25.3. elokuvateatterikeskus Tapiossa Ranskalaisen elokuvan viikon. Liput näytöksiin maksavat vain 5 €, poikkeuksena sunnuntain 25.3. Rodin, johon liput maksavat 10,50 euroa.

Frankofonia -viikolla pääkirjaston aulassa on esillä elokuvaviikkojen julisteita, joista yhtä lukuun ottamatta on graafikko Leea Waseniuksen suunnittelemia. Lisäksi siellä on esillä yhdistyksen lukupiirissä käsiteltyä ranskalaista kirjallisuutta vuodesta 2008 alkaen.

Joensuun Teatteriravintola on mukana viikolla Goût de France-gastronomiatapahtumassa.

ELOKUVAVIIKON OHJELMA:

MASCULIN FÉMININ
1966 • romanttinen draamakomedia • 110min • K16 • suomenkielinen tekstitys
Ohjaus: Jean-Luc Godard
Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) näytös, liput 5€
Maanantai 19.3. klo 16.30, Sali 2

Elokuva on ajankuvaus vuoden 1965 pariisilaisnuorista. Nuori, juuri siviilielämään palannut idealisti Paul etsii töitä ja toimii aktiivisesti Vietnamin sotaa vastaan. Hän on rakastunut nuoreen laulajaan, Madeleineen, joka on kiinnostunut enemmänkin onnistumisesta urallaan kuin ystävänsä tunteellisista mielenosoituksista. Paul saa lopulta töitä eräästä mielipidetutkimuslaitoksesta, jossa hänen tehtävänään on tehdä kysely ranskalaisten huolenaiheista. Hän asuu tilapäisesti kahden ystävättärensä luona…… Paulin roolissa nähdään Jean-Pierre Léaud, joka on nähty monien merkittävien ranskalaisohjaajien elokuvissa. Hänen uransa alkoi ohjaaja François Truffaut’n elokuvasta 400 kepposta 1959. Hän on esiintynyt myös Aki Kaurismäen kolmessa elokuvassa, joista viimeisin Le Havre 2011.

POLINA, DANSER SA VIE (Polina, tanssia koko elämä)
2016 • draama • 108min • K12 • englanninkielinen tekstitys
Ohjaus: Valérie Müller, Angelin Preljocaj
Tiistai 20.3. klo 16.30, Sali 2€, liput 5€

Moskova 90-luvulla. Nuorta venäläistä, lupaavaa balettitanssija Polinaa on jo lapsuudesta saakka koulutettu Moskovan Bolshoi –teatteriin. Väsyneenä opettajansa Bojinskin kuriin ja oman vapautensa puutteeseen Polina päättää pyrkiä jatkamaan tanssia Ranskassa vanhempiensa suureksi pettymykseksi. Hän jättää klassisen baletin hienoudet suuntautuakseen moderniin tanssiin. Aix-en- Provencessa hän työskentelee lahjakkaan ja vaativan koreografin Liria Elsaj’n kanssa. Tämä haluaa tehdä nuoresta tytöstä todella persoonallisen taiteilijan. Juuri kun Polina uskaltaa ilmaista paremmin itseään näyttämöllä, hän rakastuu Adrieniin …..
Liria Elsaj’n roolissa nähdään tunnettu ranskalaisnäyttelijä Juliette Binoche

LA JEUNE FILLE SANS MAINS (Kädetön tyttö)
2016 • animaatio • 99min • S • englanninkielinen tekstitys
Ohjaus: Sébastien Laudenbach
Keskiviikko 21.3. klo 16.30, Sali 2, liput 5€

La jeune fille sans mains perustuu Grimmin satuun. Vaikeuksiin joutunut mylläri myy tyttärensä kullasta paholaiselle. Viattomuutensa suojaamana tytär pääsee tältä irti, mutta kädettömänä. Matkallaan hän käy läpi useita koettelemuksia: kohtaa veden jumalattaren, lempeän puutarhurin ja prinssin linnassaan. Pitkä kiertomatka jatkuu kohti valoa…… Elokuvalla oli vuonna 2017 César-ehdokkuus parhaana animaationa ja se voitti tuomariston palkinnon Annecyn animaatiofestivaaleilla 2017.

BARBARA
2017 • draama, elämäkertaelokuva • 97min • K12 • englanninkielinen tekstitys
Ohjaus: Mathieu Amalric
Torstai 22.3. klo 16.30, Sali 2, liput 5€

Yves (Mathieu Amalric) valmistelee elokuvaohjausta ranskalaisesta runoilijasta, kuuluisasta chanson –laulajasta ja lauluntekijästä Barbarasta (1930-1997). Samaa tyylisuuntaa hänen kanssaan edustivat muun muassa Jacques Brel ja Edith Piaf. Näyttelijä Brigitte (Jeanne Balibar) esittää Barbaraa ja kuvaukset ovat pian alkamassa. Hän työstää Barbaran persoonaa, ääntä, chansoneja, eleitä ja opittavia kohtauksia. Mitä enemmän hän harjoittelee rooliaan sitä voimakkaammin hän sulautuu laulajan persoonaan. Yves (Mathieu Amalric) valmistautuu myös elokuvan ohjaamiseen tapaamisten, arkistojen ja musiikkivalintojen kautta. Hän on innoissaan, jopa lumoutunut …. Mutta kenestä? Näyttelijättärestä vai Barbarasta?

Elokuva on saanut useita palkintoja ja sillä on tänä vuonna peräti 9 César-ehdokkuutta mm. paras elokuva, paras ohjaus, paras naisnäyttelijä (Jeanne Balibar) ja paras alkuperäinen käsikirjoitus.

VICTORIA
2016 • draamakomedia • 96min • K12 • englanninkielinen tekstitys
Ohjaus: Justine Triet
Perjantai 23.3. klo 16.30, Sali 2, liput 5€

Nuori rikosasianajaja Victoria Spick on miehestään eronnut kahden pienen tyttären yksinhuoltaja. Hän saapuu yllättäen häihin, jossa tapaa ystävänsä Vincentin ja Samin, entisen huumeliiderin, jonka hän auttoi vapaaksi. Seuraavana päivänä Vincentia syytetään naiskumppaninsa murhayrityksestä ja tämä pyytää Victoriaa asianajajakseen. Tapahtuman ainoa todistaja on uhrin koira. Victoria hyväksyy vastahakoisesti Vincentin puolustamisen. Samalla hän palkkaa Samin au-pairiksi hoitamaan tyttäriään. Näin alkaa Viktorialle katastrofien sarja niin työssä kuin tunne-elämässä.... Elokuvalla oli César-ehdokkuudet seuraavissa kategorioissa vuonna 2017: vuoden paras elokuva, paras naisnäyttelijä (Virginie Efira), paras miessivuosa (Vincent Lacoste, Melville Poupaud), paras alkuperäinen käsikirjoitus (Justine Triet).

Elokuvan alussa nähdään Le Nabot/ Kääpiö (2017, 16 min). Se on Janne Hyytiäisen ohjaama ja hänen ideansa pohjalta Ina Eskelisen ja Antti Turusen käsikirjoittama ranskankielinen lyhytelokuva, joka on toteutettu Pohjois-Karjalan Ammattiopisto Outokummun, Niittylahden ja Joensuun tekniikka ja kulttuurin kanssa. Tuotanto: Hillyfield Studios.

MADAME DE… (Salaperäiset korvarenkaat)
1953• romanttinen draama • 100min • K12 • englanninkielinen tekstitys
Ohjaus: Max Ophüls
Lauantai 24.3. klo 15.00, Sali 2, liput 5€

Hoitaakseen velkansa kenraalin vaimo Louise myy miehensä lahjoittamat korvakorut eräälle jalokivikauppiaalle ja teeskentelee kadottaneensa ne. Saatuaan ilmoituksen jalokivikauppiaalta aviomies ostaa ne uudelleen ja lahjoittaa ne eräälle rakastajattarelleen, joka myy ne heti uudelleen. Paroni Donati hankki ne itselleen, ihastuu sitten kenraalin rouvaan ja rakkautensa todisteeksi lahjoittaa tälle kuuluisat korvarenkaat. Tämän korun taipaleella tulee olemaan dramaattisia seurauksia…
Elokuvan pääosaa esittää ranskalainen laulaja ja näyttelijä Danielle Darrieux, joka menehtyi viime vuonna 100-vuotiaana. Hän esiintyi elokuvassa ensimmäisen kerran 13 vuotiaana 1931 ja ura jatkui aina 2000- luvulle. Hänen viimeisimmät elokuvansa olivat ”8 naista” (2002) ja ”Persepolis” (2007), jossa hänellä oli isoäidin äänirooli sarjakuvaan perustuvassa animaatiofilmissä.

RODIN
2017 • romanttinen draama • 120min • K 12 • suomenkielinen tekstitys
Ohjaus: Jacques Doillon
Sunnuntai 25.3. (matineasarjan elokuva, kellonaika ilmoitetaan myöhemmin, Tapion normaali lipunhinta)

Auguste Rodin (1840-1917) oli kansan mies, itseoppinut ja vallankumouksellinen kuvanveistäjä, aikansa merkittävin. 42-vuotiaana hän tapaa nuoren Camille Claudelin, joka epätoivoisesti haluaa ryhtyä tämän assistentiksi. Rodin huomaa nuoren oppilaansa kyvyt ja alkaa kohdella häntä vertaisenaan. Luomisvimman oheen kehittyy kiihkeä rakkaussuhde, jossa rakastuminen, eroaminen ja sovinto seuraavat toisiaan. Lopulta Camille päättää lopullisesti jättää Rodinin. Se on päätös, joka on hänelle itselleen kohtalokas, ja joka jättää myös Rodiniin syvät haavat. Elokuvassa käsitellään taiteilijan muitakin suhteita, joista Rose Beuret muodostui elinikäiseksi kumppaniksi. Rodin oli eroottisesti latautunut sensualisti, jolle taide oli ennen kaikkea seksuaalisen ilon lähde – hän oli lihan liikettä veistävä taiteilija, jonka käsittelyssä kivi heräsi eloon.

Ti 20.03.2018 - To 22.03.2018
Good France – Ranskalainen illallinen 20.3-22.3.2018 klo 16-22!
Joensuun Teatteriravintola osallistuu Goût de France -illallistapahtumaan 20.-22.3. Tarjolla ranskalaisia suussasulavia herkkuja!

Lisätietoa www.teatteriravintola.fi

Pe 06.04.2018 - To 12.04.2018
alkaen Kino Tapion matineasarjassa: Happy End -elokuva.

Happy End

pe 6.4. klo 16.00
la 7.4. klo 16.00
ti 10.4. klo 18.00
ke 11. 4.klo 16.20
to 12.4. klo 19.30

Mestariohjaaja Michael Haneken uusi elokuva sai maailman ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien arvostetussa kilpasarjassa. Ranskalaiseen Calais’n pikkukaupunkiin sijoittuvan elokuvan tapahtumien taustalla Eurooppa painii pakolaiskriisin kanssa, mutta Laurentin perhe keskittyy tuijottamaan omaa napaansa. Vähitellen porvariperheen puhtoiset kulissit alkavat natista liitoksistaan ja kierot salaisuudet rävähtävät päivänvaloon.

Elokuvan päärooleissa nähdään eturivin näyttelijöitä Isabelle Huppertista Jean-Louis Trintignantiin ja Mathieu Kassovitziin. Tapahtumia tarkkaillaan teini-ikäisen Even näkökulmasta. Even roolissa nähdään vasta 12-vuotias belgialaisnäyttelijä Fantine Harduin.

Pe 06.04.2018 - Ma 16.04.2018
NÄKEMIIN TAIVAASSA -ELOKUVAN ENSI-ILTA JOENSUUSSA KINO TAPIOSSA ALKAEN PERJANTAINA 6.4. KLO 18.20

pe 6.4. KLO 18.20
la 7.4. klo 18.20
ma 9.4. klo 18.00
to 12.4. klo 17.00
pe 13.4. klo 16.00
la 14.4. klo 16.00
ma 16.4.klo 16.00

Marraskuu 1918. Muutamaa päivää ennen ensimmäisen maailmansodan päättymistä Albert Maillard (elokuvan ohjaaja Albert Dupontel) pelastaa Edouard Péricourtin (Nahuel Pérez Biscayart) varmalta kuolemalta. Varakkaan perheen taiteellisesti lahjakasta Edouardia ja vaatimattomasta taustasta tulevaa Albertia ei yhdistä mikään muu kuin sota ja luutnantti Pradelle (Laurent Lafitte), joka komentaa joukkonsa järjettömään hyökkäykseen juuri ennen rauhaa. Komento sitoo kolme erilaista kohtaloa toisiinsa.

Iloisen 20-luvun alkutahteja virittelevässä Ranskassa, ensimmäisen maailmansodan verisillä raunioilla jokainen yrittää selvitä parhaan kykynsä mukaan. Pradelle aikoo rikastua keinoja kaihtamatta, mutta Edouard ja Maillard laativat nerokkaan, vaikkakin vaarallisen suunnitelman hänen estämisekseen.

Ylenpalttisen mielikuvituksellinen elokuva perustuu Pierre Lemaitren romaaniin Au revoir lá-haut (suom. Näkemiin taivaassa, Minerva 2014). Teos palkittiin arvostetulla Goncourt-kirjallisuuspalkinnolla ilmestymisvuonnaan 2013.

Ti 10.04.2018
klo 19.00

Kino Tapiossa Giuseppe Verdin ooppera Naamiohuvit (Teatre del Liceu, Barcelona). Laulettu italiaksi ja tekstitetty suomeksi.

Oopperassa on ranskalaisen muotisuunnittelijan Christian Lacroix’n suunnittelema puvustus.

To 12.04.2018
klo 13.00

Kino Tapiossa Giuseppe Verdin ooppera Naamiohuvit (Teatre del Liceu, Barcelona). Laulettu italiaksi ja tekstitetty suomeksi.

Oopperassa on ranskalaisen muotisuunnittelijan Christian Lacroix’n suunnittelema puvustus.

La 14.04.2018

Chers membres, l’Association franco-finlandaise de Joensuu vous souhaite la bienvenue à la Soirée gastronomique napoléonienne !

Que mangeait Napoléon Ier?

La gastronomie française du Premier Empire Tervetuloa tutustumaan Napoleon I :n ajan ruokakulttuuriin

Mitä Napoleon I söi?

Jarmo Kehusmaa, ranskan kielen, kulttuurin ja gastronomian historian tuntija saapuu Joensuun suomalais-ranskalaisen yhdistyksen tilaisuuteen la 14.4. alkaen klo 12.30 kertomaan Napoleon I:n ajan ruokakulttuurista. Luennon alussa nautimme aperitiivin. Sitten kokkaamme ryhmissä alku-, pää- sekä jälkiruuat ja lopuksi nautimme valmistamamme aterian viinien kera.

PAIKKA: Pielisjoen koulu, Pappilantie 2
AIKA: LA 14.04. klo 12.30- (kesto n. 6-7 tuntia)

10 henkilöä mahtuu vielä mukaan!

Pääset mukaan maksamalla 10.4. mennessä osallistumismaksun 30 euroa (ruokakustannukset) Joensuun suomalais-ranskalaisen yhdistyksen tilille FI90 1040 3000 3038 04.
Laskuun merkintä ”Napoleon”+oma nimi. Ilmoita vielä sen jälkeen sähköpostisi sihteeri Katri Horttanaiselle.

Tervetuloa-Bienvenue!

La 28.04.2018 - To 03.05.2018
Kino Tapiossa koskettava ranskalaiselokuva Talo meren rannalla
(La villa)

Näytökset:
la 28.4. klo 14.10
su 29.4. klo 14.10
ke 2.5. klo 18.30
to 3.5. klo 16.30

Ranskalaismestari Robert Guédiguianin (Kilimanjaron lumet, Marie-Jon kaksi rakastajaa) lämmin draamaelokuva TALO MEREN RANNALLA vie katsojan Välimeren rannalle Marseilleen, jossa vanha herra omistaa pittoreskin huvilan. Hänen kolme keski-ikäistä lastaan kokoontuu tutulle kotitalolle isän viimeisiksi päiviksi. Pariisilaistunut Angèle on tehnyt uran näyttelijättärenä, Joseph on hiljan rakastunut itseään nolostuttavissa määrin nuorempaan naiseen ja Armand, sisarusparvesta ainoa, joka on jäänyt kotikonnuille läpi vuosien, pitää hengissä perheen pientä rantaravintolaa. Päivät lapsuudesta tuttuakin tutummalla rannalla saavat sisarukset punnitsemaan mitä vuodet ja vuosikymmenet ovat heille antaneet – ja mitä ottaneet. Ja mitä heille on jäänyt perinnöksi isältä, jonka humaaneista ideaaleista on maailman muuttuminen ottanut mittaa.

Elämää tutkiskeleva, haikeansuloinen ja viisas elokuva sijoittuu Marseilleen, ranskalaisen ohjaajaveteraani Guédiguianin rakastamaan kotimaisemaan. Luotettuja ovat myös hänen näyttelijänsä Ariane Ascaride, Gérard Meylan ja Jean-Pierre Darroussin sekä rikkumaton uskonsa perheeseen, rakkauteen ja ihmisen hyvyyteen.

Ti 15.05.2018 - To 17.05.2018
Ti, 15.5.2018 klo 19.00
To, 17.5.2018 klo 13.00
Kino Tapiossa La Bohème (Opéra de Paris)

Esitys on tallenne Opera de Parisin esityksestä.

Neljä bohemia taiteilijaa: runoilija Rodolfo, maalari Marcello, muusikko Schaunard ja filosofi Colline asuvat Pariisissa ullakkohuoneistossa. He ovat köyhiä, mutta elämäänsä tyytyväisiä. Eräänä jouluaattona he lähtevät ulos syömään, mutta Rodolfo jää jälkeen viimeistelemään runoaan. Heidän naapurinsa Mimi koputtaa oven pyytäen tulta kynttiläänsä, mutta Rodolfon kynttiläkin sammuu. Mimi pudottaa vahingossa avaimensa ja he etsivät sitä pimeässä… heidän kätensä kohtaavat, ja he rakastuvat.

Kuten rakkaustarinoissa yleensä, aika kuluu ja pariskunta on etääntynyt toisistaan. Mimillä on tuberkuloosi, ja hän on kuolemassa. Rodolfo on liian köyhä ostaakseen tytölle lääkettä, ja potee huonoa omatuntoa koska ei pysty pitämään huolta rakkaastaan. Pari rakastaa yhä toisiaan, mutta päättää elää erillään.

Kuolemansa tullessa Mimi tahtoo vielä nähdä Rodolfon. Pari muistelee yhteisiä aikojaan ja suree menetettyjä mahdollisuuksia, ja rakkaansa käsivarsilla Mimi vetää viimeiseen henkäyksensä.

Ma 21.05.2018
Kai Sormunen esittelee lukupiirimme kirjan, Olivier Bourdeaut'n teoksen ”Tule takaisin Mr. Bojangles/En attendant Bojangles” Joensuun pääkirjaston Opinpesässä klo 18.00
La 15.09.2018
BOTANIASSA ELOKUVA

CHERBOURGIN SATEENVARJOT ( musikaali * 91 min * tekstitys englanniksi * ikäraja: S )

Ohjaaja: Jacques Démy
Pääosissa: Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo, Anne Vernon

Elokuvaillat starttaavat Botanialla! Botania, yhteistyössä

Pohjois-Karjalan elokuvayhdistyksen, Joensuun suomalais-ranskalaisen yhdistyksen sekä Ranskan instituutin kanssa esittävät lämmitetyllä sisäterassilla ranskalaisen elokuvan Cherbourgin sateenvarjot ja illan ruoka- ja juomatarjoilut ovat ranskalaisen teeman mukaisia. Elokuva esitetään isolta valkokankaalta. Näytös on maksuton ja näytös järjestetään vaikka sataisi, sisäterassi on katettu ja lämmitetty. Näytökset klo 20 ja 22. TAPAHTUMA ON OSOITTAUTUNUT ERITTÄIN SUOSITUKSI, JOTEN OTA SUORAAN YHTEYTTÄ BOTANIAAN 050 562 9482. BIENVENUE!

Botanian Cherbourgin Sateenvarjot- menu 15.9.2018

Bouillabaissea, patonkia ja levitettä 12,90 €

Valikoima Crepeksiä suolaisilla ja makeilla tahnoilla 9,00 €

Ranskalainen juustovalikoima, sisältää brie-juustoa, Roquefort-juustoa sekä Morbier-juustoa. 10 € Tarjoillaan patongin kera.

Elokuva sijoittuu vuoteen 1957, jolloin Ranska liittyi Algerian sotaan. Rouva Emery (Anne Vernon) pitää tyttärensä Genevièven (Cathérine Deneuve) kanssa sateenvarjokauppaa. Äitinsä harmiksi tytär on rakastunut komeaan automekaanikkoon Guyhin (Nino Castelnuovo). Äiti haluaisi Genevièven menevän naimisiin rikkaan jalokivikauppiaan Roland Cassardin kanssa. Guy kutsutaan Algerian sotaan, mikä mutkistaa tilannetta entisestään...

Cherbourgin sateenvarjot on yksi eurooppalaisen elokuvamusikaalin ja rakkauselokuvan klassikoista, jonka musiikin on säveltänyt Michel Legrand, ja ohjaaja Jack Demy on palkittu mm. Cannesin elokuvajuhlilla 1964.

www.botania.fi
To 20.09.2018
LUKUPIIRI RAVINTOLA TORERON KABINETISSA klo 18.00

Tervetuloa syksyn lukupiiriin, jonka teemana on Noël Balenin & Vanessa Barrot’n kirjoittama dekkari Kalmakääryleitä murhakastikkeessa/Petits meurtres à l'étouffée. Tule mukaan, vaikka et olisi lukenut kirjaa!

Lyonin gourmet-ravintolapiireissä ruoka maistuu krantummillekin. Gastronomialehden päätoimittaja Laure Grenadier kirjoittaa juttusarjaa Ranskan ruokapääkaupungista lukijoidensa ahmittavaksi. Yksi sarjaan haastatelluista on huippukokki Jérôme Thévenay; haastattelu jää miehen viimeiseksi. Kun tuoni alkaa korjata satoa muidenkin haastateltujen keskuudessa, Grenadier huomaa joutuneensa keskelle murhasarjaa.

Ke 10.10.2018 - To 13.09.2018
ELOKUVAKESKUS KINO TAPIOSSA OOPPERA

LA TRAVIATA (Teatro dell’ Opera di Roma)

TI 9.10. KLO 18.30
KE 10.10 KLO 13.00

Ooppera pohjautuu ranskalaiskirjailija Alexandre Dumas nuoremman romaaniin (vuodelta 1848) Kamelianainen/La Dame au Camélias. Tämä Giuseppe Verdin kolminäytöksinen ooppera kertoo Violetta, Valérysta tuberkuloosia sairastavasta kurtisaanista, johon aatelinen Alfredo Germont rakastuu. Oopperan kantaesitys oli vuonna 1853 Venetsiassa ja se on yksi kaikkien aikojen esitetyimmistä oopperoista.

Valentinon puvustama, Sofia Coppolan ohjaama ja Nathan Crowleyn lavastama Traviata on vertaansa vailla komeudessaan ja elokuvamaisuudessaan, tasapainotellen taidokkaasti modernin ja klassisen välillä. Coppolaa pyydettiin tuotantoon ohjaajaksi hänen elokuvansa Marie Antoinette tehtyä lähtemättömän vaikutuksen tuotannon johtajaan. Crowleyn aiempiin lavastustöihin kuuluvat muun muassa Christopher Nolanin Batman-elokuvat ja Westworld-sarja.

Ma 22.10.2018
KLO 16.30 KAVIN RANSKANKIELINEN ELOKUVA ELOKUVAKESKUS TAPIOSSA
SUURKAUPUNGIN SÄVEL/RENDEZ-VOUS DE JUILLET (1949) • S • 100 min
Ohjaus: Jacques Becker
Pääosissa: Daniel Gélin, Brigitte Auber, Nicole Courcel

Sodanjälkeiseen Pariisin sijoittuva elokuva kertoo sukupolvensa nuorista, jotka halusivat seikkailla ja pyrkivät löytämään oman rytminsä elämässä. He löytävät jazzin, eksistentialismin, mustan pörssin, latinalaiskorttelin luolat ja teatterikoulut.

Ke 24.10.2018
PÄÄKIRJASTON MUIKKUSALI KLO 18.00
YLEn toimittaja, EU-tulkki, FM Sini Sovijärvi kertoo työstään vieraiden kielten ja kulttuurien parissa
KIELIOHJELMIEN KULTAKAUDESTA HISTORIASARJOIHIN
(Mukana Ylen nostalgisia ohjelmanäytteitä)
Pe 26.10.2018
KINO TAPION MATINEASARJASSA ELOKUVA

MADEMOISELLE PARADIS (osittain saksan-ja ranskankielinen)

Vuosi on 1777 Wienissä.  18-vuotias pianon ihmelapsi ja keisarinnan kummitytär Maria Theresia von Paradis esiintyy taas kerran. Tyttö on sokeutumassa, mutta loihtii ilmoille jumalaisia säveliä. Marian sokeutuminen näyttää vääjäämättömältä, kunnes vanhemmat vievät tyttärensä tohtori Franz Mesmerin hoitoon. Pianistin ja tohtorin välille syntyy luottamus, joka vaikuttaisi tuovan Maria Theresian näön takaisin.

Maria Theresia von Paradis eli 1759 – 1824 ja opiskeli mm. Antonio Salierin ohjauksessa. Mozartin kerrotaan säveltäneen  18. pianokonserttonsa hänelle. Hän loi menestyksekkään uran säveltäjänä ja pianistina,  ja häikäisi yleisönsä Lontoon ja Pariisin arvostetuimmissa konserttisaleissa.

Ke 31.10.2018
klo 19.00 PAKKAHUONE

Ranskalainen sello-virtuoosi Vincent Courtois tuo Joensuuhun kiitetyn trionsa keskiviikkona 31.10. Konsertin järjestää Jazzkerho 76 ry Joensuun Pakkahuoneella.

VINCENT COURTOIS TRIO ”BANDES ORIGINALES” (Ranska/Saksa)

Vincent Courtois – sello
Daniel Erdmann – saksofoni
Robin Fincker – saksofoni

Nimekkään ranskalaissellistin sekä saksofonistien Daniel Erdmannin ja Robin Finckerin trio valloitti sirkuksen maailmaan liittyneellä ”Mediums” -konsertillaan. Nyt on vuorossa syventyminen elokuvamusiikkiin, sen väkevän kertojavoiman omaaviin sävelmiin. Trion tulkinnat vievät meidät filmien syvällisen ja ennen muuta runollisen tarkoituksen lähteille.

Liput 15/10/5€ Ennakko Levy-Eskot

Pe 09.11.2018
LEIPOMINEN YSTÄVYYSMESSUILLE PIELISJOEN KOULUN KOTITALOUSLUOKASSA ALKAEN KLO 16
TERVETULOA LEIPOMAAN !
La 10.11.2018
YSTÄVYYSMESSUT 30 VUOTTA ISO MYYSSÄ!
ISO MYY LAUANTAINA 10.11. KLO 10-15

JOENSUUN SUOMALAIS-RANSKALAINEN YHDISTYS ON PERINTEISESTI MUKANA MM. RANSKALAISINE LEIVONNAISINEEN : pissaladières (provencelainen pizza), tartes aux pommes (omenapiirakka), tartes aux mendiants (kerjäläismunkkien torttu).
Osastoltamme voit ostaan lipun Beaujolais -iltaamme 15.1.
Cordalement bienvenue!

Ensimmäiset ystävyysmessut järjestettiin vuonna 1988. Joensuun suomalais-ranskalaisen yhdistyksen Raili Lauritsalo, Joensuun Kiina –seuran Markku Kirsi sekä Suomi-Saksa yhdistyksen Erkki Alho toteuttivat ensimmäiset messut Karjalantalolla. Messujen tapahtumapaikkana on ollut myös Joensuun normaalikoulu sekä Lyseon lukio. Tänä vuonna järjestettävät Joensuun Kansainväliset Ystävyysmessut ovat 15 eri yhdistyksen ja seuran yhteinen ponnistus. Yleisöllä on mahdollisuus tutustua eri maiden ystävyysseurojen toimintaan, tuotteisiin ja leivonnaisiin sekä tehdä ostoksia.
Ystävyysmessut avaa tänä vuonna Liettuan kunniakonsuli Esa Karvinen.
Järjestäjät tänä vuonna: Joensuun Donelaitis seura - Liettuan ystävät ry sekä Joensuun Suomi-Viro -yhdistys ry.

Ti 13.11.2018 - Ke 14.11.2018
ELOKUVAKESKUS KINO TAPIOSSA OOPPERA

LA FAVORITE (Teatro la Fenice)

TI 13.11. KLO 18.30
KE 14. 11.KLO 13.00

La Favorite on Gaetano Donizettin nelinäytöksinen ooppera, jonka ranskankielisen libreton kirjoittivat Alphonse Royer sekä Gustave Vaëz. Libreton perustana on ollut Baculard d’Arnaudin näytelmä Le comte de Comminges. Tämä Donizettin suuri romanttinen ooppera sijoittuu Maurien valloittamaan Espanjaan, ja kuvaa kirkon ja valtion välistä valtataistelua. Castilen kuningas Alfonso, hänen suosikkinsa Leonore, ja tytön rakastaja Fernand muodostamat tarinan kolmiodraaman. Donizetti näyttää teoksessaan ymmärtävänsä täydellisesti ranskalaista makua, säilyttäen silti oopperansa italialaisen sielun. Luvassa on hovijuonittelua, uskontoa, petosta, valehenkilöllisyyksiä ja suuria uhrauksia.

To 15.11.2018
Le Beaujolais Nouveau 2018 est arrivé!

Koko maailmassa juuri marraskuun kolmas torstai (15.11.) tulee markkinoille "vin de primeur" eli uuden sadon Gamay- rypäleistä valmistetut beaujolais nouveau -punaviinit. Tämä kevyt punaviini kertoo joka vuosi oman tarinansa kuluneesta vuodesta.

Tervetuloa tapahtumaamme! Liput 15euroa/henkilö voitte lunastaa lauantaina 10.11. klo 10.15.-15. Kansainväisillä ystävyysmessuilla yhdistyksemme osastolta.

Ma 19.11.2018
KLO 16.30 KAVIN RANSKANKIELINEN ELOKUVA KINO TAPIOSSA

ANGELIKA/ANGÉLIQUE, MARQUISE DES ANGES (1964) • K16 • 116 min

Ohjaus: Bernard Borderie
Pääosissa: Michèle Mercier, Robert Hossein, Jean Rochefort

Elokuva pohjautuu Anne ja Serge Colonin romaaniin. Bernard Borderie ohjasi viisi Angelika-elokuvaa, joiden tuottajana toimi hänen isänsä Raymond Borderie. Angelika (1964) on sarjan ensimmäinen osa. Angelika- elokuvien ydintä on pukuloistoa, erotiikkaa ja vaaratilanteita vyöryttävä eskapismi.

Angelika eli Angélique de Sancé de Monteloup (Michèle Mercier) on köyhtyneen aatelissuvun tytär, joka joutuu huikeisiin seikkailuihin 1600-luvun Ranskassa. Seikkailuihin kytkeytyvät niin Versaillesin hovi kuin Pariisin kerjäläiskorttelitkin. Tarinoiden keskiössä on Angelikan ja mystisen Joffrey de Peyracin (Robert Hossein) kaunotar ja hirviö -jännite.

To 22.11.2018
PÄÄKIRJASTON MUIKKUSALI KLO 18
FT Riikka-Maria Pöllän luento

KAKSI ELIITTIKAUNOTARTA JA TÄYDELLISEKSI HIOTTU ULKOASU LUDVIG XIV:N PARIISISSA: MADAME DE SÉVIGNÉ & NINON DE LENCLOS

Muoti on myös aina ollut erottava sekä yhdistävä tekijä: vaatteet kuohuttavat, ne kertovat kantajastaan, paljastavat yhteiskunnan kipupisteitä sekä arvoja ja tämä korostui erityisesti 1600-luvun Ranskassa. Pariisilaisen eliitin valitessa asukokonaisuuksia ulkoiluun, päivällisille tai salonkien tapaamisiin heidän oli mietittävä tarkoin, millaisen kuvan he halusivat antaa itsestään vertaisilleen. Mutta millainen oli 1600-luvun viimeistelty ja kaunis eliittipariisitar? Millaista oli 1600-luvun puolenvälin jälkeinen naisten muoti? Kuinka luotiin täydellinen ulkoasu, jolla voitiin tehdä vaikutus vertaisiin sekä erottua ”muista”? Vaadittiinko tähän muutakin kuin hehkuvan värisistä kankaista valmistetut puvut? Mikä oli 1600-luvun loppupuolen tärkein muotiuutuus? Näihin kysymyksiin sekä eliittipariisittaren viimeistellyn ulkoisen olemuksen saloihin antaa vastauksia esitelmä, jossa historiallisen äänen muodille antavat legendaariset Madame de Sévigné ja Ninon de Lenclos – kaksi kauniiksi ja tyylikkääksi kuvattua 1600-luvun eliittipariisitarta.

Ti 11.12.2018 - Ke 12.12.2018
GIACOMO PUCCININ OOPPERA LÄNNEN TYTTÖ/ LA FANCIULLA DE WEST (OPÉRA DE PARIS)
TI 11.12 KLO 18.30
KE 12.12. KLO 13.00

Laulettu italiaksi
Tekstitys suomeksi

Puccini sanoi sävellyksestään: ”Noina outoina päivinä kansat saapuivat jumalan selän takaa ja yhdistyivät kaukaisessa lännessä, ja tapojensa mukaan, heidän nimensä pian vaipuivat unohdukseen, vaan siellä he nauroivat, uhmasivat kohtaloa, kirosivat, tappoivat, rakastivat ja kohtasivat loppunsa tavalla josta emme osaa unelmoidakaan. Vain yksi on varmaa – he elivät!”

Tässä teoksessa Puccini tavoittelee elämää, polulla joka johti Pariisin La Bohemesta, Japaniin Madame Butterflyssa, ja lopulta lännen maahan tarinassa kiihkosta ja ihmisyydestä, veljeydestä ja myötätunnosta.

Rooleissa mm. Nina Stemme, Claudio Sgura, Marco Berti, Roman Sadnik, Andrea Mastroni, André Heyboer, Emanuele Giannino ja Roberto Accurso.

www.savonkinot.fi

Suomen Ranskan instituutti
Ranskan instituutti
Ranskan matkojen toimisto
Suomi-Ranska yhdistysten liitto

Facebook