La 21.01.2017 - Pe 27.01.2017
Nyt on mahdollisuus kokea upea oopperaelämys edullisesti ja omassa kaupungissa!

Joensuun oopperayhdistys ry:n RIGOLETTO –ooppera Carelia –salissa
Kolminäytöksinen ooppera
Libretto Francesco Maria Piave, perustuu Victor Hugon näytelmään Le roi s’amuse (Kuningas huvittelee)

Ensi-ilta pe 20.1., muut esitykset la 21.1., to 26.1. ja pe 27.1. klo 19.00
Lippujen hinnat 59euroa/55euroa
Liput: Carelicum, puh. 013-267 5222 ja Lippupalvelu Oy, www.ticketmaster.fi

20.1.2017 tulee Joensuussa ensi-iltaan Rigoletto -ooppera, esityspaikka on tuttu Carelia-sali. Joensuun oopperayhdistys ry on juhlavuotensa kunniaksi (yhdistys täyttää 40 vuotta tänä vuonna) panostanut esitykseen entistäkin enemmän.

Solistit ovat Suomen huippuluokkaa ja jokainen sopii rooliinsa erinomaisesti. Verdin Rigoletto on esitetyimpiä oopperoita ja täynnä kauniita melodisia aarioita ja duettoja, Verdi itse on sanonut, että loppuosan kvartetto on ehkä parasta mitä hän on säveltänyt! Esitys noudattaa tiukasti alkuperäistä partituuria vaikka ei sijoitukaan hoviympäristöön. Ohjaaja Markku Pölösen mielessä Rigoletton tarina sijoittuu 1930-luvun USA:han.

Orkesterina on Joensuun kaupunginorkesteri, jota johtaa Huba Hollókői.

Lavastus on varmasti näyttävin mitä Carelia-salissa on nähty ja tuskin aivan heti tullaan näkemään. Sen rakentaminen on ollut melkoinen urakka, mutta sali huomioiden se tuo esityksen aivan eri tasolle.

Valoista vastaa kansainvälisesti menestynyt valomestari Kari Kola.

Joensuun oopperayhdistys on järjestänyt yhteistyössä Utran Uittotuvan kanssa mahdollisuuden buffet-ruokailuun ennen oopperaa.
Upea Rigoletto -menu löytyy tästä linkista: http://www.utranuittotupa.fi/rigoletto-menu/ Uittotuvalta on maksuton kuljetus ruokailun jälkeen Carelia-salille.

Ti 24.01.2017
Lukupiiri klo 18.00, Hostina Piimälinna, Siltakatu 4, toinen kerros
Joël Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta/La Vérité sur l’affaire de Harry Quebert
Suom. Anna-Maija Viitanen. Tammi (Keltainen kirjasto 60 vuotta), 809 s.

Joël Dicker (s. 1985) on ranskankielisen kirjallisuuden supertähti. Nuori sveitsiläinen singahti lukijoiden tietoisuuteen vuonna 2012 kirjalla Totuus Harry Quebertin tapauksesta, jota myytiin vuoden sisällä Ranskassa lähes miljoona kappaletta. Kirja on käännetty yli neljällekymmenelle kielelle ja myyty yli kuuteenkymmeneen maahan. ”Totuus Harry Quebertin tapauksesta on rikosromaani ja romaani rikoksesta. Se kertoo kirjoittamisesta, ystävyydestä, Amerikasta ja hullusta rakkaudesta. Sen polveileva juoni imee lukijan mukaansa verkkoon, jossa mikään ei ole sitä miltä näyttää. Se on silkkaa lukemisen riemua.” Romaani on saanut arvostetun Ranskan Akatemian palkinnon sekä ranskalaisten lukiolaisten Goncourt-palkinnon.

Joël Dicker vieraili Helsingissä 16.-17.9.2016 dekkari –festivaalilla uutuuskirjallaan Baltimoren sukuhaaran tragedia. Teoksen on suomentanut Kira Poutanen.
Ke 01.02.2017 - To 09.02.2017
Koskettava Anne Fontainen ohjaama ranskalais-puolalainen elokuva, joka kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa
VIATTOMAT ( LES INNOCENTES 2016)
Näytökset Kino Tapiossa:
Ke 1.2. klo 16.50
To 2.2. klo 18.50
Su 5.2. klo 13.20
To 9.2. klo 15.40

Vuosi on 1945. Nuori, ranskalainen lääkäri Mathilde työskentelee Punaisella ristillä Puolassa auttaen sodasta selvinneitä. Eräänä päivänä hän saa vieraakseen nunnan, joka pyytää hänen apuaan. Hänet johdatetaan luostariin, jossa odottaa vaiettu salaisuus. Anne Fontainen (mm. Coco avant Chanel -ohjaaja) ohjaama elokuva pohjautuu tositapahtumiin. Tarinan inspiraationa on ollut Ranskan Punaisen Ristin lääkärin Madeleine Pauliacin kokemukset.

Ti 07.02.2017
Yhdistyksen vuosikokous klo 18.00
Ravintola Torero, kabinetti, Siltakatu 8
Lyhyt katsaus vuoteen 2016 sekä suunnitelmat vuodelle 2017.
Tule mukaan kuuntelemaan, mitä olemme tehneet ja ehdottamaan uutta ohjelmistoa.
Yhdistys tarjoaa iltapalaa.
Pe 17.02.2017
MATINEA -ELOKUVA ELLE KINO TAPIOSSA
Pe 17.2. alkaen ranskalainen Paul Verhoeven ohjaama elokuva ELLE, jossa pääosaa esittää Isabelle Huppert.

Michèle (Huppert) vaikuttaa yhdeltä niistä naisista, joita mikään ei voi horjuttaa. Suuren videofirman johdossa hän hallinnoi sekä liiketoimiaan että rakkauselämäänsä yhtä rautaisella otteella. Jouduttuaan kotonaan tuntemattoman miehen hvökkäyksen kohteeksi, Michèle jatkaa elämäänsä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Itsepäisesti hän alkaa kuitenkin jäljittää hyökkääjäänsä, mikä johdattaa heidät molemmat kieroon leikkiin, joka voi minä hetkenä hyvänsä muuttua tappavaksi.

Isabelle Huppert on parhaan naisnäyttelijan Oscar –ehdokkaana helmikuussa 2017.

www.savonkinot.fi
Pe 03.03.2017
MATINEA -ELOKUVA KAIKKI MITÄ RAKASTIMME KINO TAPIOSSA
Pe 3.3. alkaen Matinea –elokuva Kino Tapiossa

Nicole Garcian ohjaama elokuva KAIKKI MITÄ RAKASTIMME (Mal de pierres) Nicole Garcian ohjaama lumoava draama Kaikki mitä rakastimme kilpaili Kultaisesta palmusta Cannesin elokuvajuhlien arvostetussa pääkilpasarjassa. Sen tähtenä nähdään aina mestarillinen Oscar-voittaja Marion Cotillard, jonka roolisuoritusta on kehuttu yhdeksi hänen uransa koskettavimmista. Elokuva pohjautuu Milena Agusin kiitettyyn romaaniin Mal di pietre.

Etelä-Ranska 1950-luvulla. Intohimoisen ja herkän Gabriellen (Marion Cotillard) vanhemmat antavat hänet vaimoksi Josélle, jonka he uskovat tekevän Gabriellesta kunniallisen naisen. Vaikka yhteiskunta hänen ympärillään pitää unelmointia tosirakkaudesta hävyttömänä ja jopa merkkinä hulluudesta, Gabrielle vannoo, ettei koskaan rakastaisi Joséa. Pian häidensä jälkeen Gabrielle kohtaa Andrén, komean pianoa soittavan sotaveteraanin, josta tulee hänen elämänsä rakkaus. Mutta voiko hän paeta tukahduttavaa avioliittoaan karkuun Andre? kanssa, ja saada kaiken mistä on aina haaveillut?

Näyttelijä Marion Cotillard useasti palkittu näyttelijä, joka on voittanut mm. parhaan naisnäyttelijän Oscar-palkinnon vuonna 2007 elokuvasta Pariisin varpunen – Edith Piaf ( La Môme)

www.savonkinot.fi
Ke 15.03.2017
Rhizottome tuo uutta ranskalaista kansanmusiikkia Suomeen maaliskuussa ja Joensuuhun 15.3. klo 19 Pakkahuoneella
Rhizottome tuo yhteen haitaristi Armelle Dousset’n ja saksofonisti Matthieu Metzgerin. Frankofonia-kuukauden kunniaksi ranskalaisduon sensuelli ja antelias musiikki valloittaa Suomen lavoja mittavalla kiertueella maaliskuussa.
Ma 20.03.2017 - La 25.03.2017
Ranskalaisen elokuvan viikko Kino Tapiossa 20.- 25.3.
Teemana ”Kulttuurit kohtaavat”.

Ranskalaisen elokuvan viikkoa vietetään Joensuussa tänä vuonna 12. kertaa virallisen frankofonia -päivän yhteydessä 20.3. Frankofonia-aatteeseen kuuluvat ranskan kielen aseman, monikielisyyden ja monikulttuurisuuden vaaliminen. Ranska on maailman viidenneksi puhutuin kieli. Maailmassa on 220 miljoonaa ranskaa puhuvaa viidessä maanosassa. Eri puolilla maailmaa järjestetään mm. kirjallisuuteen ja gastronomiaan liittyviä tapaamisia, näyttelyitä sekä elokuvaviikkoja.

Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ja Joensuun suomalais-ranskalainen yhdistys yhteistyökumppaneineen järjestävät 20.-25.3. elokuvateatterikeskus Tapiossa Ranskalaisen elokuvan viikon. "Kulttuurit kohtaavat" on tämänvuotisen viikon teemana. Liput näytöksiin maksavat vain 4 EUR, poikkeuksena maanantain 20.3. KAVI-sarjan elokuva Agnés Varda: Cléo viidestä seitsemään/Cléo de cinq à sept 5EUR.

CLÉO VIIDESTÄ SEITSEMÄÄN (Cléo de 5 à 7)
1962 • draama • 90 min • K16 • suomenkielinen tekstitys
Ohjaus: Agnès Varda
Maanantai 20.3. klo 16.30, Sali 2

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) näytös, liput 5 €

Agnès Vardan elokuvan lähtökohtana olivat Baldung Grienin maalaukset, joissa luurankomainen kuolema vaanii kaunista nuorta naista. Tarina sijoittuu reaaliaikaisesti Pariisiin, jossa laulajatar Cléo vaeltaa peloissaan ja odottaa syöpätutkimuksen tuloksia. Montsouris’n puistossa hän tapaa kohtalotoverin – Algerian sotaan joutuvan nuoren sotilaan. Naisen yksityinen tuska sisältää yhtäkkiä koko sen hetkisen Ranskan tuskan. Agnés Varda on arvostettu ja palkittu ranskalainen naisohjaaja.

FATIMA
2015 • draama • 79min • K12 • englanninkielinen tekstitys • liput 4 €
Ohjaus: Philippe Faucon
Tiistai 21.3. klo 16.30, Sali 2

Pohjoisafrikkalainen Fatima saapuu kolmikymppisenä maahanmuuttajana miehensä kanssa Ranskaan. Vuosia myöhemmin, eronneena miehestään, hän on kasvattanut kaksi tytärtä: kapinallisen 15-vuotiaan Souadin ja 18-vuotiaan Nesrinen, joka aloittaa lääketieteen opinnot. Fatima osaa huonosti ranskaa ja kokee turhautuvansa jokapäiväisissä tilanteissa tytärtensä kanssa. Molemmat ovat hänen ylpeytensä, voimansa ja huolensa. Tarjotakseen heille parhaan mahdollisen tulevaisuuden Fatima työskentelee siivoojana tehden lujasti töitä pienenpienellä palkalla. Eräänä päivänä hän kaatuu portaikossa. Töistä poissaolon aikana Fatima ryhtyy kirjoittamaan arabiaksi sen, mitä hän ei ole pystynyt sanomaan aiemmin ranskaksi tyttärilleen. Ohjaaja Philippe Faucon sai vuonna 2016 parhaan elokuvan sekä parhaan sovitetun käsikirjoituksen César-palkinnot ja Zita Hanrot (Nesrine) lupaavimman naisnäyttelijätulokkaan César –palkinnon.

BANDE DE FILLES (”Tyttöjengi”)
2014 • draama • 112min • K16 • englanninkielinen tekstitys • liput 4 €
Ohjaus: Céline Sciamma
Keskiviikko 22.3. klo 16.30, Sali 2

Kuusitoistavuotias Marieme asuu Pariisin esikaupunkialueella, jossa hän kohtaa herkän nuoruuden haasteet. Kouluvaikeudet ja sijaisäitinä toimiminen tuovat ongelmia. Marieme pitää huolta kahdesta nuoremmasta sisarestaan yrittäen välttää isoveljensä väkivaltaisuutta, kunnes tapaa kolme määrätietoista tyttöä, jotka eivät anna kenenkään määräillä itseään. Lady, Adiatou ja Fily ovat luoneet omat käyttäytymissääntönsä: ei tule kysymykseenkään, että heistä tulisi kotiin suljettuja aviovaimoja, jotka raatavat miehisen ylivallan alistamina kuten heidän äitinsä. Mariemesta tulee Vic ja tyttöjengin neljäs jäsen.
Céline Sciamma oli ehdolla vuonna 2015 parhaan ohjaajan César-palkinnon saajaksi.

LES SAUTEURS (Those who jump)
2016 • dokumenttielokuva • 80 min • K18 • englanninkielinen tekstitys • liput 4 €
Ohjaus: Estephan Wagner, Moritz Siebert, Abdou Bakar Sidibé
Keskiviikko 22.3. klo 18.00 • Kerubi • yhteistyössä Doc Lounge Joensuu

Pohjois-Afrikassa Marokon rannikolla sijaitsee Melillan kaupunki, Espanjalle kuuluva erillisalue Afrikan ja Euroopan välillä. Siellä yli tuhat afrikkalaista pakolaista tarkkailee raja-aitaa, joka erottaa heidät Euroopasta, ”Eldoradosta”. Elokuva tuo esiin pakolaisdraaman uudesta näkökulmasta: Moritz Siebert ja Estephan Wagner uskovat kameransa Abou Bakar Sidibélle, malilaiselle nuorelle, joka toivoo myös voivansa ylittää Melillan synkät raja-aidat saapuakseen Eurooppaan. Dokumentti maalaa intiimin kuvan pakolaisyhteisöstä äärimmäisissä olosuhteissa. Abou – kuvaaja ja kuvattava – tuo esiin omaa jokapäiväistä elämäänsä ja lukuisia yrityksiään hypätä kuuluisan raja-aidan yli.

TIMBUKTU
2014 • draama • 97min • K16 • englanninkielinen tekstitys • liput 4 €
Ohjaus: Abderrahmane Sissako
Torstai 23.3. klo 16.30, Sali 2

Elokuva sijoittuu Maliin Timbuktun kaupunkiin, jossa ihmiset yrittävät selviytyä päivästä toiseen islamistien vallan ja kieltojen alla. Kenttäoikeudet toimeenpanevat mielivaltaisia ja traagisia tuomioita, mutta islamistien julmuudesta huolimatta asukkaat vastustavat rohkeasti hallintoa. Kaupungin lähellä dyynien rauhassa asuu Kidane vaimonsa Satiman, tyttärensä Toyan ja perheen paimenen Issanin kanssa. Perhe on säästynyt kaupungissa vallitsevalta kaaokselta, mutta heidän kohtalonsa muuttuu, kun Kidane tappaa vahingossa kalastaja Amadoun, joka on teurastanut hänen suosikkilehmänsä. Nyt myös Kidane joutuu kohtaamaan vieraan hallinnon lait.

Elokuva sai vuonna 2015 peräti 7 César-palkintoa, muun muassa paras elokuva, ohjaus, kuvaus ja leikkaus. Lisäksi se on saanut ulkomaisen lehdistön Lumières -palkinnon parhaasta elokuvasta ja ohjauksesta sekä ollut Oscar-ehdokkaana parhaasta ulkomaisesta elokuvasta.

LA BELLE SAISON (”Kesäaikaan”)
2015 • draama • 106min • K12 • englanninkielinen teksitys • liput 4 €
Ohjaus: Cathérine Corsini
Perjantai 24.3. klo 16.30, Sali 2

Corrézessa 70-luvulla Delphine auttaa vanhempiaan perhetilalla. Vapautuakseen perheensä ikeestä ja saavuttaakseen taloudellisen itsenäisyytensä Delphine päättää vaihtaa maisemaa ja muuttaa Pariisiin. Siellä hän tapaa vahvan, itsenäisen ja naisten oikeuksien puolesta taistelevan Carolen. Delphine liittyy naisliikkeeseen ja rakastuu tulisesti Caroleen, joka elää parisuhteessa Manuelin kanssa. Kun Delphine ja Carole kohtaavat, heidän rakkaustarinansa mullistaa molempien elämän

LA GRANDE ILLUSION (Suuri illuusio)
1937 • draama • 114min • K7 • englanninkielinen tekstitys • liput 4 €
Ohjaus: Jean Renoir
Lauantai 25.3. klo 13.00, Sali 2

Ensimmäisen maailmansodan aikana kaksi ranskalaista sotilasta, kapteeni de Boëldieu (Pierre Fresney) ja luutnantti Maréchal (Jean Gabin) vangitaan hienostuneen ja huomaavaisen saksalaisen komentaja Rauffenstein (Erich von Stroheim) toimesta. Vankileirillä nämä auttavat muita maanmiehiään kaivamaan salaista pakotunnelia. Juuri pakopäivän aattona de Boëldieu, Maréchal ja muita vankeja, heidän joukossaan juutalainen Rosenthal (Mario Dali), siirretään tiukasti vartioidulle sodassa vammautuneen von Rauffensteinin johtamalle vankileirille. Von Rauffenstein kohtelee vankeja kohteliaasti ystävystyen de Boëldieun kanssa. Mutta ranskalaiset upseerit valmistelevat uutta pakoa, jossa de Boëldieulla on keskeinen ja vaarallinen rooli.

Suuri illuusio on humaani, sodanvastainen, lukuisten tarinoiden elokuva. Elokuvahistorioitsija Peter von Bagh on sanonut sen kuuluvan elämää suurempien elokuvien joukkoon. Elokuva on ollut parhaan elokuvan Oscar -ehdokkaana vuonna 1939. Elokuvan musiikin säveltänyt Joseph Kosma on säveltänyt musiikin yli sataan elokuvaan ja on tunnettu kuuluisista chansoneistaan mm. ”Kuolleet lehdet” (”les Feuilles Mortes”) ja ”Barbara”.

Ma 03.04.2017
Lukupiiri ma 3.4. klo 18.00
Ravintola Toreron kabinetti, Siltakatu 8
Seuraava lukupiirin kirja Alain Mabanckoun ”Pikku Pippuri”

Pikku Pippuri on veijarimainen kasvutarina ja absurdi poliittinen satiiri Kongon 1970-luvun sosialistisen vallankumouksen kuohuista. Pikku Pippuri kasvaa Dieudonné Ngulmumakon rautaisin ottein johtamassa orpokodissa, kunnes vallankumous jakaa kaikille uudet kortit. Pikku Pippuri ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä ja karkaa satamakaupunki Pointe-Noireen. Onni johdattaa hänet Mama Fiat 500: ja tämän kymmenen tytön huomaan ja aran nuorukaisen elämä hymyilee, kunnes kaikki jälleen suistuu raiteiltaan.

Vastoinkäymisestä toiseen ajautuvan Pikku Pippurin naivistisessa seikkailussa sekä puidaan Kongon historiaa ja etnisiä jännitteitä että kirjoitetaan uudelleen Oliver Twistin, Mooseksen ja Robin Hoodin tarinaa.

Ke 05.04.2017
Hopeatähti –sarjan ranskalainen elokuva
Ke 5.4. Hopeatähti –sarjan ranskalainen elokuva

Jérôme Sallen ohjaama JACQUES – ELÄMÄ MERELLÄ (L’Odyssée) Jo pikkupoikana Jacques-Yves Cousteau (Lambert Wilson) rakasti merta. Sairaalloisesta lapsesta kasvoi utelias ja peloton nuorukainen. Cousteausta tuli merivoimien sotilas, sukeltaja, merten tutkija, myöhemmin myös merten suojelija, Oscar-palkittu elokuvantekijä ja seikkailija. Cousteaun keksinnöt vedenalaisista kameroista hengityslaitteisiin mullistivat maailmaa niin meren alla kuin maan päällä.

Rakastetun seikkailijan elämäkertaelokuvasta ei puutu upeita kuvia merenalaisesta maailmasta, joka oli Cousteaulle kaikki kaikessa. Julkisen minän lisäksi elokuvassa keskitytään Cousteaun yksityiseen puoleen. Calypso-laivan todellisena kapteenina pidetty vaimo, Simone (Audrey Tautou) oli voimakastahtoinen nainen. Simone ja pariskunnan kaksi poikaa, Philippe (Pierre Niney) ja Jean-Michel (Benjamin Lavernhe) olivat ihmisläheiselle Cousteaulle kaikki kaikessa – vaikka komealla tv-julkkiksella riittikin vientiä lähes joka satamassa. Visuaalisesti hengästyttävä elokuva tarjoaa tilaisuuden vetää punainen pipo päähän ja hypätä M/S Calypson kannelle yhdessä Jacques Cousteaun, tämän perheen ja laivan miehistön kanssa..

www.savonkinot.fi
Pe 07.04.2017 - To 13.04.2017
Elokuvakeskus Tapiossa saa ensi-iltansa 7.4. ranskalais-saksalainen elokuva FRANTZ
Esitysajat:
pe 7.4. klo 15.30
su 9.4. klo 12.50
ke 12.4. klo 16.00
to 13.4. klo 17.30

Pienessä saksalaisessa kylässä, heti ensimmäisen maailmansodan jälkeen, Anna vierailee sodassa kaatuneen sulhasensa haudalla päivittäin. Eräänä päivänä nuori ranskalaismies Adrien ilmestyy haudalle kukkien kanssa. Hänen läsnäolonsa niin nopeasti saksalaisten häviön jälkeen herättää voimakkaita tunteita.

François Ozonin ohjaama FRANTZ palkittiin Venetsian elokuvajuhlilla viime syksynä ja se oli ehdokkaana 11 César-palkinnon saajaksi, mukaanlukien paras elokuva ja ohjaus. Sai César -palkinnon parhaasta ohjauksesta.

Ke 19.04.2017
Elokuvakeskus Tapiossa huomenna ke 19.4. klo 18.00

Elokuvakeskus Tapiossa huomenna ke 19.4. klo 18.00 palkitun kanadalaisohjaan Xavier Dolanin elokuva VAIN MAAILMANLOPPU/JUSTE LA FIN DU MONDE
Muut esitysajat www.savonkinot.fi

Kanadalais-ranskalaisessa draamaelokuvassa kuolemansairas kirjailija Louis palaa kotiin 12 vuoden jälkeen kertoakseen perheelleen lähestyvästä menehtymisestään. Seuraa erikoinen sukukokous täynnä jännitteitä ja epäilyksiä.

Xavier Dolanin ohjaaman elokuvan pääosissa nähdään timanttinen kasti ranskalaisnäyttelijöitä, muiden muassa Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux, Gaspard Ulliel ja Nathalie Baye.

La 22.04.2017
Ranskalainen kokkikoulu à la Jorma Kehusmaa
TULE TUTUSTUMAAN RANSKALAISEN RUOKAKULTTUURIN SALOIHIN!

Jarmo Kehusmaa, ranskan kielen, kulttuurin ja gastronomian historian tuntija saapuu Joensuun suomalais-ranskalaisen yhdistyksen tilaisuuteen la 22.4. alkaen klo 12.30 kertomaan Lorrainen alueen ruokakulttuurista. Luennon alussa nautimme aperitiivin. Sitten kokkaamme ryhmissä alku-, pää- sekä jälkiruuat ja lopuksi nautimme valmistamamme aterian viinien kera. Tilaisuus kestää n. viisi tuntia.

Jarmo Kehusmaa - on ranskanopettaja, ranskalaisen gastronomian innokas tutkija ja harrastaja.
- on Suomi-Ranska -yhdistysten liiton hallituksen ja Helsingin ranskalais-suomalaisen yhdistyksen hallituksen jäsen, aiemmin Turun Ranska-seuran puheenjohtaja.
- on kiertänyt esitelmöimässä ranskalaisesta gastronomiasta, vetämässä historiaan ja Ranskan eri maakuntiin linkittyviä gastronomia- iltoja ja kokkauskursseja yhdistyksissä ja yhteisöissä ympäri Suomea yli 20 vuoden ajan. Myös Ranskan lähetystö Helsingissä on hyödyntänyt hänen taitojaan.

PAIKKA: Pielisjoen koulu, Pappilantie 2
AIKA: 12.30- 17.30 (kesto n. 5 tuntia)
20 henkilöä mahtuu mukaan!

Pääset mukaan maksamalla 10.4. mennessä osallistumismaksun 30 euroa (ruokakustannukset) Joensuun suomalais-ranskalaisen yhdistyksen tilille
FI90 1040 3000 3038 04. Laskuun merkintä ”Lorraine”+ oma nimi

Mäntyniemen retki siirtyy kesäkuulle.
Päivämäärä ja aikataulu ilmoitetaan myöhemmin.
Ti 09.05.2017
Elokuvakeskus TAPIOssa Teatro di Regio Torinon esittämä Faust -ooppera ti 9.5. klo 19 ja to 11.5. klo 13.00

Faust on ranskalaisen Charles Gounod'n säveltämä viisinäytöksinen grand opéra. Tekstin ovat Goethen pohjalta kirjoittaneet Jules Barbier ja Michael Carré. Teoksen kantaesitys oli Pariisin Théâtre-Lyriquessa 1859

Laulettu ranskaksi, tekstitetty suomeksi.

Faust myy sielunsa paholaiselle vastineeksi ikuisesta nuoruudesta ja kauniin Margueriten rakkaudesta. Hän nauttii elämästä nuorena miehenä täysin siemauksin, ja rakkaus Margueriteen unohtuu pian miehen temmeltäessä nautintojen maailmassa. Marguerite saa kuitenkin suhteen seurauksena lapsen, ja aikaa kuluu…

To 11.05.2017
Kokkisota
Järjestäjinä Joensuun Suomi-Unkari Seura Ry ja Marokon Ystävät.
Ystävyysseurojen välinen kokkisota jatkuu Pielisensuun kirkon yläsalissa torstaina 11.5.2017. Joensuun Suomi-Unkari –seura on haastanut Marokon Ystävät. Yleisö pyydetään paikalle kello 18.00.
Eri ystävyysseurat voivat tuoda omia tuotteita/maistiasia yleisölle tarjottavaksi ja Pielisensuun seurakunta on luvannut tarjota jotakin pientä syötävää.
La 10.06.2017
Vierailu Mäntyniemeen Kesälahdelle Ikihonka Oy:lle

Pohjois-Karjalan ja Suomen historia elää Mäntyniemen kartanossa Kesälahdessa. Sieltä löytyy yllättäviä yhteyksiä moniin Suomen historian merkkihenkilöihin ja esineistöä joka kertoo omistajiensa laajasta sivistyksestä ja ranskalaisuuden vaikutuksesta.

Oppaanamme on nykyinen omistaja Anne Lindeberg-Piiroinen.

Paikalle pääsee joko omalla ajoneuvolla tai johtokunnan järjestämillä kimppakyydeillä.

Ilmoittaudu Katri-sihteerille 31.05 mennessä.

Hinta 15 €/hlö + kahvitarjoilu.

Su 09.07.2017 - To 13.07.2017
Kino Tapiossa
Niin kauan kun sydän lyö Réparer les vivants (2017)
K-12 (9)

Näytösajat:
Su, 9.7.2017 klo 14.00
Ma 10.7.2017 klo 17.30
Ti 11.7.2017 klo 18.40
Ke 12.7.2017 klo 16.30
To 13.7.2017 klo 15.10
Lajityyppi: Draama
Ikäraja: K-12 (9)
Kesto: 1h 43min
Ohjaaja: Katell Quillévéré

Pääosissa: Tahar Rahim, Emmanuelle Seigner, Anne Dorval
Kaikki alkaa siitä, kun kolme surffaripoikaa ottaa nuoruuden innolla mittaa meren tyrskyistä. Vain muutamaa tuntia myöhemmin heidän ollessaan jo paluumatkalla kotiin he joutuvat auto-onnettomuuteen. Nuorukainen nimeltä Simon päätyy Le Havren sairaalaan, missä hänen hauras henkensä on täysin sairaalalaitteiden varassa. Samaan aikaan Pariisissa eräs vakavasti sairas nainen odottaa saavansa vihdoin elinsiirron, joka soisi hänelle lisää elinaikaa. Elokuva perustuu palkitun ranskalaiskirjailijan Marylis de Kerangalin romaaniin Haudataan kuolleet,paikkaillaan elävät.

Ma 11.09.2017
klo 18.00 Joensuun pääkirjaston Muikkusalissa Aviador Kustannus Oy:n toimitusjohtaja Vesa Tompuri esittelee palkitun ranskalaiskirjailijan Paola Piganin teosta Älä astu sieluuni kengät jalassa/N’entre pas dans mon âme avec tes chaussures. Tapahtuman järjestävät Joensuun kaupunginkirjasto ja Joensuun suomalais-ranskalainen yhdistys.

Kaikki kirjallisuudesta kiinnostuneet lämpimästi tervetuloa!

Paola Piganin (s. 1963) esikoisromaani Älä astu sieluuni kengät jalassa oli ilmestyessään Ranskassa vuoden 2013 kirjallinen sensaatio. Toisen maailmansodan vuosiin sijoittuva romaniperheen keskitysleiritarina muistuttaa meitä lähimenneisyytemme kauhuista. Se kertoo vangitsevan tarinansa näkökulmasta, josta tätä traagista ajanjaksoa ei juurikaan ole kuvattu. Romaani kertoo myös yhteisöllisyyden voimasta ja kyvystä myötätuntoon silloinkin, kun maailma ympärillä on tullut hulluksi. Monien menestyskirjailijoiden tavoin Paola Pigani aloitti kirjallisen uransa runoilijana. Einari Aaltosen oivaltava suomennos tekee täyttä oikeutta hienolle teokselle.

Pe 15.09.2017 - To 21.09.2017
Matinea –sarjassa 15.9 alkaen viikon ajan Tapiossa ranskalainen Martin Provost’n ohjaama elokuva Rakkaudella, Béatrice/Sage femme (2017) jonka ensi-ilta Suomessa oli 18.8.

Claire (Cathérine Frot) on arvostettu kätilö, joka uran loppupuolella ajautuu törmäyskurssille modernin sairaalan työtapojen ja tehokkuusvaatimusten kanssa. Yhtenä päivänä hän saa erikoisen puhelun. Hänen isänsä tuhlaileva ex-rakastaja Béatrice (Cathérine Deneuve) ilmoittaa, että hänellä on tärkeää asiaa ja haluaa tavata 30 vuoden hiljaiselon jälkeen. Heidän tapaamisestaan tulee kahden hyvin erilaisen ihmisen kohtaaminen; toinen pidättäytyvä terveyselämäintoilija ja toinen pihviä ja punaviiniä rakastava nautiskelija.

Näytösajat:
pe 15.9. klo 16.10
la 16.9.klo 13.00
su 17.9. klo 17.30
ma 18.9.klo 18.20
ti 19.9. klo 16.00
ke 20.9. klo 16.30
to 21.9. klo 16.30
Ma 09.10.2017
klo 16.30 KAVIn elokuva Veronikan kaksoiselämä/la Double de vie de Véronique (1991)

Veronikan kaksoiselämä on puolalaisen Krzysztof Kie?lowskin ohjaama elokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 1991. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Kie?lowski ja Krzysztof Piesiewicz. Elokuvan pääosassa esiintyy Irène Jacob.

https://kavi.fi/fi/elokuva/138675-veronikan-kaksoiselama
Ti 10.10.2017 - To 12.10.2017
Tapiossa lokakuussa ranskalaissäveltäjä
Bizet’n ooppera CARMEN (Zürich opera) (2017) Laulettu ranskaksi, tekstitetty suomeksi

Carmen koki ensi-illassaan Pariisissa 1875 täydellisen epäonnistumisen. Teosta pidettiin brutaalina, jopa sopimattomana. Carmenista on tullut ajan myötä kuitenkin yksi maailman suosituimmista oopperoista. Vuoden 1875 aikana Carmenia esitettiin Pariisissa kaikkiaan 37 kertaa. Bizet kuoli kolme kuukautta oopperan ensiesityksen jälkeen. Libretto perustuu Prosper Mériméen samannimiseen novelliin. Suomessa Carmen esitettiin ensimmäisen kerran Helsingissä vuonna 1889 ranskaksi ja vuonna 1912 suomeksi käännettynä.

Näytösajat Tapiossa:
ti 10.10. klo 19.00
to 12.10. klo 13.00

Kapellimestari: Franz Welser-Möst
Ohjaus: Matthias Hartmann
Rooleissa: Jonas Kaufmann, Vasselina Kasarova, Michele Pertusi, Isabel Rey, Morgan Moody, Kresimir Strazanac

Carmen on töissä tupakkatehtaassa Sevillassa, ja muiden tyttöjen tavoin flirttailee avoimesti paikallisten sotilaiden kanssa. Yksi heistä, Don Jose, rakastuukin Carmeniin palavasti, ja auttaa hänet pakoon vankilasta jonne tyttö on suljettu syytettynä työtoverinsa kanssa tappelemisesta. Pian Josen on paettava Carmenin kanssa vuorille, ja kummatkin päätyvät salakuljettajien matkaan. Carmen kyllästyy ajan kanssa rakastajaansa, ja vaihtaa tämän komeaan härkätaistelija Escamilloon. Hylätty Don Jose yrittää saada rakkaansa takaisin, mutta päätyy mustasukkaisuutensa kiihkossa tappamaan tämän.

Ke 11.10.2017
klo 18.00 ON PÄÄKIRJASTON MIKROMUIKUSSA

MARIA SUOMISEN LUENTO ALEXANDRA DAVID-NÉEL - BELGIALAIS-RANSKALAINEN SEIKKAILIJA
YHTEISTYÖSSÄ JOENSUUN SEUTUOPISTON KANSSA

Maria Suomisen (MA, Critical Media and Cultural Studies, Soas, London) luennon aiheena on Alexandra David-Néel (1868-1969) ), joka oli belgialais-ranskalainen seikkailija, buddhalainen, anarkisti ja kirjailija.
Hän toimi myös oopperalaulajana. Hänet tunnetaan parhaiten vierailustaan ulkomaalaisilta kielletyssä Tiibetissä 1924. David-Léen kotimuseo sijaitsee Digne-les- Bains -nimisessä kaupungissa Etelä-Ranskassa, jossa Maria Suominen on myös vieraillut.
Pe 13.10.2017 - To 19.10.2017
Matinea –sarjassa 13.10 alkaen viikon ajan Tapiossa ranskalainen Cédric Klapischin ohjaama elokuva Viinitilamme Ranskassa/ Ce qui nous lie (2017)

ma-su 13.-15.10. klo 16.30
ma 16.10. klo 15.30
ke 18.10. klo 16.30
to 19.10 klo 19.00

Kymmenen vuotta sitten Jean ( Pio Marmaï) on jättänyt perheensä ja synnyinseutunsa Burgundissa kiertääkseen maailmaa. Saatuaan tietää isänsä uhkaavasta kuolemasta hän palaa lapsuutensa maisemiin, jossa hän tapaa uudelleen sisarensa Julietten (Ana Girardot) ja veljensä Jérémien ( François Civil). Heidän isänsä kuolee juuri ennen viininkorjuun alkua. Vuoden kuluessa, vuodenaikojen rytmissä nämä kolme aikuista löytävät uudelleen toisensa sisaruksina, kehittyvät ja kypsyvät samaan aikaan kun heidän valmistamansa viini.
Pe 10.11.2017
Leipominen ystävyysmessuja varten Pielisjoen koululla

alkaen klo 16.00

Leivomme perinteiseen tapaan kerjäläismunkkien torttuja, omenatorttuja ja suolaisia pissaladièreja
Tervetuloa
La 11.11.2017
Ystävyysmessut Iso Myyssä
KLO 10-14
Ti 14.11.2017 - To 16.11.2017
ROSSININ OOOPPERA LA CENERENTOLA
Kino Tapiossa 14.11. klo 19 ja 16.11. klo 13 Rossinin ooppera TUHKIMO/ LA CENERENTOLA Ranskan satusedän Charles Perrault'n satua Cendrillon mukaillen (Opéra de Paris'n esitys)
https://www.savonkinot.fi/Event/3428/

Laulettu italiaksi, tekstitetty suomeksi
Kesto: 3 tuntia 18 min (väliaika)
Kapellimestari: Ottavio Dantone
Ohjaus: Guillaume Gallienne
Rooleissa: Juan Jose De Leon, Alessio Arduini, Maurizio Muraro, Chiara Skerath, Isabelle Druet, Teresa Iervolino
Esitys on tallenne Opéra de Parisin esityksestä.

“Rooman kansa tulee vielä rakastamaan Tuhkimoani…” Näin sanoi Rossini kurjasti epäonnistuneen ensiesityksen jälkeen, vakuuttuneena siitä että hänen kurpitsansa muuttuu vielä kuin taikaiskusta loistaviksi vaunuiksi. Näin lopulta kävikin. Tämä versio tunnetusta sadusta on kuitenkin todellisempi kuin satuversionsa: ei puhuvia hiiriä, ei haltijatarkummia, ja hukatusta lasikengästä on tehty rannerengas, jonka tyttö jättää prinssin löydettäväksi vallan tarkoituksella.
Ke 22.11.2017
Vierailu Mokkamaahan

Tervetuloa kahvin, teen ja suklaan hurmaavaan maailmaan! Ranskalaisen kahvilakulttuurin hengessä vierailemme Mokkamaan viehättävässä myymälässä Kauppakatu25, kävelykadulla) keskiviikkona 22.11.2017 klo 18.00 alkaen.

Mokkamaan yrittäjä Pekka Laine perehdyttää meidät kahvien ja teelaatujen saloihin suklaata unohtamatta. Osallistujille on tarjolla kupillinen teetä tai kahvia. Myös ostosten tekoon on varattu aikaa.

15 innokasta mahtuu mukaan!

BIENVENUE!
Pe 24.11.2017 - To 30.11.2017
Alkaen Kino Tapiossa ranskalainen elokuva Aurinko sisälläni/Un beau soleil intérieur, jota tähdittää Juliette Binoche
la 25.11. klo 12.10
ke 29.11. klo 16.00
to 30.11. klo 19.00

Juliette Binoche on Isabelle, eronnut pariisilainen taidemaalari. Hän heittäytyy rakkauden etsintään itseään säästämättä. Cannesissa palkittu elokuva kuvaa vaihtuvia romansseja, puheliaita taidepiirejä ja yöllisiä makuukamarivuodatuksia hellästi, sarkastisesti ja välillä myrkyllisen pisteliäästi. Aiheet ovat ikuisia, mutta tarina hengittää emotionaalisesti anteliaan Juliette Binochen tahtiin. Tarjolla on sykettä kiihdyttävä ja uusia näkökulmia rakkauteen kutkutteleva seikkailu.

Ranskan matkojen toimisto
Ranskalainen syksy
Suomi-Ranska yhdistysten liitto

Facebook