Ti 19.01.2016

Lukupiiri Surakan Baarissa

klo 18.00

Jean-Paul Didierlaurent: Lukija aamujunassa/ Le Liseur du 6h 27

"Lukija aamujunassa poikkeaa kirjallisuuden valtavirrasta. Se karttaa realismia, rankkoja ihmissuhdesolmuja ja dekkareiden juonikuvioita. Sen ihmissuhdekuvioita ei voi istuttaa keittiörealismin kaavaan.
Jokainen kuvattava on todellisen maailman näkövinkkelistä erikoinen ja vähän vinksahtanut. Kirjailijan suhde höpsöihin ihmisiin on lämpöinen ja lämpö tarttuu lukijaankin. Näistä hölmöläisistä on helppo pitää."
(Helsingin Sanomien kirja-arvostelu 13.01.15)

Ke 10.02.2016

Joensuun suomalais-ranskalaisen yhdistyksen vuosikokous

klo 18.00

Surakan baarissa, Rantakatu 11-13.

Asialistalla sääntömääräiset vuosikokousasiat sekä kunniajäsenenyys.

Yhdistys tarjoaa pientä iltapalaa. Tervetuloa!

La 13.02.2016
Ranskalaisviulisti Théo Ceccaldin triokokoonpano ja Pepa Päivinen & Good Romans Vapaat äänet -kiertueella Joensuussa

Pakkahuoneella

http://jazzkerho-76.fi/
Ma 14.03.2016 - Ma 21.03.2016

Ranskalaisen elokuvan viikko Elokuvateatterikeskus Tapiossa

Joensuussa on vietetty perinteisesti ranskalaisen elokuvan viikkoa virallisen frankofonia -päivän yhteydessä 20.3., joka on kansainvälinen ranskan kielen ja kulttuurin päivä. Maailmassa on 220 miljonaa ranskaa puhuvaa viidessä maanosassa. Eri puolilla maailmaa järjestetään mm. kirjallisuuteen ja gastronomiaan liittyviä tapaamisia, näyttelyitä sekä elokuvaviikkoja.

Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ja Joensuun suomalais-ranskalainen yhdistys yhteistyökumppaneineen järjestävät 14.-21.3.2016 elokuvateatterikeskus Tapiossa ranskalaisen elokuvan viikon. Tämän vuoden teema on tunnetut ranskalaiset naisnäyttelijät: Cathérine Deneuve (elokuvia kolmelta eri vuosikymmeneltä) , Brigitte Bardot, KarineViard, Sandrine Kiberlain ja Cathérine Frot. Liput näytöksiin maksavat vain 4 €, poikkeuksina maanantain KAVI-sarjan elokuvat 14.3.André Téchinén Varkaat/Les Voleurs (1996) ja 21.3. Austenin Jesuit Joe (1991) 5 €/elokuva ja sunnuntain 20.3. elokuva Marguerite (2015) 9€.

LES VOLEURS (”Varkaat”) (1996)
Rikoselokuva (117min, suomenkielinen tekstitys)
Ohjaus: André Téchiné
Maanantai 14.3. klo 16.30, sali 2 • K16

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) näytös, yksittäisliput 5 € (sisältyy kausikorttiin)

Tarina kertoo yksinäisestä poliisista, jonka perheenjäseniä on sotkeutunut rikollisuuteen. Ohjaaja André Téchiné käsittelee elokuvassa hänelle tuttuja teemoja kuten seksuaalisuutta, ihmissuhteita ja moraalisia kysymyksiä. Elokuva kuuluu ranskalaiseen rikoselokuvaperinteeseen.

Naispääosassa nähdään Cathérine Deneuve ja miespääosassa Daniel Auteuil. Laurence Côte sai vuonna 1997 parhaan naistulokkaan César -palkinnon.

DANS LA COUR (”Pihalla”)(2014)
Draamakomedia (97 min, englanninkielinen tekstitys)
Ohjaus: Pierre Salvadori
Tiistai 15.3. klo 16.30, sali 2 • K16

Nelikymppinen rock-muusikko Antoine (Gustave Kervern) päättää yhtäkkiä lopettaa uransa. Muutaman harhailupäivän jälkeen hän hankkii itselleen työn kiinteistön vartijana. Mathilde (Cathérine Deneuve), nuori eläkeläinen, löytää olohuoneensa seinästä huolestuttavan halkeaman. Vähitellen hänen ahdistuksensa kasvaa paniikiksi: mitä jos koko kerrostalo sortuisi? Hiljalleen Antoine ystävystyy tämän naisen kanssa, joka pelkää vajoavansa kohti hulluutta. Pääseekö tämä hullunkurinen ja toisistaan riippuvainen parivaljakko yli hankalasta tilanteesta?

Ohjaaja Pierre Salvadori on palkittu ohjauksesta Cabourg -elokuvafestivaaleilla.

LULU FEMME NUE (”Lulu”) (2014)
Draamakomedia, (87min, englanninkielinen tekstitys)
Ohjaus: Solveig Anspach
Keskiviikko 16.3. klo 16.30, sali 2 • K16

Epäonnistuneen työpaikkahaastattelun seurauksena Lulu (Karine Viard) päättää olla palaamatta kotiin, ja jättää miehensä ja kolme lastaan. Hän pakenee Vendéen kylpyläkaupunkiin etsimään hieman vapautta. Rannalla tämä kotoa pakeneva, ujo nelikymppinen törmää rahan puutteeseen ja ryhtyy etsimään kattoa pään päälle. Etsiessään uutta elämää hän kohtaa kolme henkilöä: suojelevan vankilasta vapautuneen miehen, vanhan kapinallisen naisen ja johtajansa kiusaaman naisvirkailijan. Nämä kolme ratkaisevaa henkilöä auttavat Lulua löytämään itsensä. Elokuva on vapaa sovitus Etienne Davodeaun sarjakuvasta Lulu femme nue.

LES PARAPLUIES DE CHERBOURG (1964) (Cherbourgin sateenvarjot)
Musiikkielokuva, 91 min (englanninkielinen tekstitys)
Ohjaus: Jacques Démy
Torstai 17.3. klo 16.30, sali 2 • S

Elokuva sijoittuu vuoteen 1957, jolloin Ranska liittyi Algerian sotaan. Rouva Emery (Anne Vernon) pitää tyttärensä Genevièven (Cathérine Deneuve) kanssa sateenvarjokauppaa. Äitinsä harmiksi tytär on rakastunut komeaan automekaanikkoon Guyhin (Nino Castelnuovo). Äiti haluaisi Genevièven menevän naimisiin rikkaan jalokivikauppiaan Roland Cassardin kanssa. Guy kutsutaan Algerian sotaan, mikä mutkistaa tilannetta entisestään...

Cherbourgin sateenvarjot on yksi eurooppalaisen elokuvamusikaalin klassikoista, jonka musiikin on säveltänyt Michel Legrand, ja ohjaaja Jack Demy on palkittu mm. Cannesin elokuvajuhlilla 1964.

RASKAUTTA JA ANARKIAA (9 mois ferme) (2013)
Komedia, 88min (suomenkielinen tekstitys)
Ohjaus: Albert Dupontel
Perjantai 18.3. klo 16.30, sali 2 • K16

Ariane Felder (Sandrine Kiberlain) on raskaana. Se kuulostaa tosi hämmästyttävältä, sillä kyseessä on tiukkapipoinen nuori tuomari ja piintynyt sinkku. Mutta vielä hämmästyttävämpää on se, että isyystutkimuksien perusteella lapsen isäksi osoittautuu etsitty väkivaltarikollinen Bob (Albert Dupontel). Ariane, joka ei muista mitään, yrittää kuitenkin ymmärtää, mitä on voinut tapahtua ja mikä häntä odottaa…

Sandrine Kiberlain on saanut parhaan naisnäyttelijän César –palkinnon ja Albert Dupontel palkittiin parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta.

LE MÉPRIS (1963) (”Sen täytyi tapahtua” ja vuodesta 1997 alkaen ”Keskipäivän aave”)
Draama (105 min, englanninkielinen tekstitys)
Ohjaus: Jean-Luc Godard
Lauantai 19.3. klo 13.00, sali 2 • K16

Menestynyt käsikirjoittaja Paul Javal (Michel Piccoli) valmistelee elokuvasovitusta Homeroksen Odysseuksesta. Hän huomaa pian, että elokuvan ohjaajalla Fritz Langilla on taiteellisia erimielisyyksiä amerikkalaisen tuottajan Jeremy Prokoschin (Jack Balance) kanssa. Tämä haluaisi rahoittaa eeppisen elokuvan, kun taas ohjaaja Lang haluaa tehdä siitä psykologisen elokuvan. Paulin vaimo Camille (Brigitte Bardot) ja Prokosch tapaavat toisensa sattumalta elokuvastudiolla. Aviopari saa kutsun Prokoschin luokse, joka on erityisen kiinnostunut nuoresta vaimosta. Paul jättää Camillen yksin rikkaan ja hurmaavan tuottajan kanssa. Vaimo kuvittelee, että hänen miehensä yrittää näin saada filmin käsikirjoitustyön etenemään. Tästä alkavat väärinkäsitykset, halveksunta, ja avioliitto hajoaa pirstaleiksi…. Jean-Luc Godardin ohjaama ranskalais-italialainen draamaelokuva perustuu Alberto Moravian romaaniin Keskipäivän aave.

MARGUERITE (2015)
Draamakomedia (129 min, suomenkielinen tekstitys)
Ohjaus: Xavier Giannoli
Sunnuntai 20.3. klo 13.00, sali 3 • K12 (Kellonaika ilmoitetaan myöhemmin kts.www. savonkinot.fi)

Pariisi 1920-luvulla. Marguerite Dumont (Catherine Frot) on varakas nainen ja vakuuttunut siitä, että hänellä on lahjoja laulamiseen. Hän on laulanut vuosien ajan säännöllisesti vakiintuneelle seurapiirilleen. Mutta Marguerite laulaa huonosti ja nuotin vierestä, eikä kukaan ole koskaan sanonut sitä hänelle. Aviomies ja läheiset ovat aina ylläpitäneet hänen kuvitelmiaan. Kaikki mutkistuu päivänä, jolloin hän saa päähänsä esiintyä oikealle yleisölle oopperassa. Valmistautuakseen tuohon suureen päivään, hänestä tulee laulaja Il Divon oppilas….. Margueriten esikuvana on ollut yhdysvaltalainen sopraano Florence Foster Jenkins (1868-1944).

Jesuit Joe (1991)
Seikkailuelokuva (101 min, suomenkielinen tekstitys)
Ohjaus: Olivier Austen
Maanantai 21.3. klo 16.30, sali 2• K16 Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) näytös, yksittäisliput 5 € (sisältyy kausikorttiin)

Elokuva perustuu Hugo Prattin (1927-1995) sarjakuvaan Suuren Pohjolan mies, joka syntyi alkujaan 1970-luvun lopulla ja julkaistiin ensimmäisen kerran albumina 1980. Kanada vuonna 1911. Korppikotka kertoo tarinan lumisissa maisemissa vaeltavasta puoliverisestä intiaani Jésuit Joesta, jonka valkoisten opit ovat vieraannuttaneet molemmista kulttuureista. Siksi hän vaeltaa kauniissa luonnossa kostamassa melkein kaikille. Lapsena hän on nähnyt viranomaisten suorittaman isoisänsä hirttämisen. Viranomaisten takaa-ajamana hän varastaa lainsuojattomien tappaman ratsupoliisin univormun ja jatkaa kiertomatkaansa hevosella. Saavuttuaan kaupunkiin kapteeni Fox antaa hänelle, väärälle ratsupoliisille, tehtäväksi viedä oikeuden eteen varkaudesta syytetyn avioparin…….

La 19.03.2016
Viininmaistiaiset Surakan baarissa elokuvan jälkeen, ennakkoilmoittautuminen
Joensuun suomalais-ranskalainen yhdistys järjestää la 19.3. elokuvaviikolla
viinimaistiaiset Dégustation des vins français– tilaisuuden Surakan Baarissa
Brigitte Bardot’n le Mépris -elokuvan jälkeen n. klo 15.

20 henkilöä mahtuu mukaan!

Menu: Juuston ja ranskalaisten viinien klassiset makuparit
Juustolautanen + neljä viiniä 24euroa/henkilö

ILMOITTAUTUMINEN SUORAAN SURAKAN BAARIIN PUH. 050-4420485

Ma 21.03.2016
Good France / Goût de France –tapahtuma Suomessa
Suomen osallistuvat ravintolat: Goût de France / Good France
Ke 23.03.2016
Kevään muita ranskalaisia elokuvia Tapiossa
Hopeatähti-näytös
FLORIDE (”MATKALLA FLORIDAAN”) (2015)
Draamakomedia 110 min
Ohjaus: Philippe Le Guyau
Ke 23.3. klo 10.00

Matkalla Floridaan on Philippe Le Guayn (Kuudennen kerroksen naiset) draama ikääntyvästä, kulmikkaasta isästä ja tämän aikuisesta tyttärestä. Veteraaninäyttelijä Jean Rochefortin esittämä Claude on jo vuosikausia sitten eläköitynyt paperitehtailija, joka ei muistiongelmistaan huolimatta mielestään apua kaipaa. Hän tekee kaikkensa savustaakseen tempauksillaan ulos talostaan yhden jos toisenkin kodinhoitajan ja tekee näin tyttärensä Carolin (Sandrine Kiberlain) huolehtimisyrityksistä turhia. Äkillisenä päähänpistona Claude päättää lentää Floridaan. Mitä tämän niin yhtäkkisen matkan takana mahtaa olla?

Kevään muita ranskalaisia elokuvia Tapiossa
Matinea-näytös
MUSTANG (2015)
Draama 99 min
Ohjaus: Deniz Gamze Ergüven
Alkaen 1.4. (Muut ajat kts. (www.savonkinot.fi)

Ranskalais-turkkilainen draama viidestä sisaruksesta, joiden odotukset elämältä törmäävät kyläyhteisön käsityksiin naisten roolista.

Ti 12.04.2016 - To 14.04.2016
Balettia Pariisin oopperasta elokuvateatteri Tapiossa
TI 12.4. klo 19.00 ja TO 14.4. klo 13.00

Carl Maria von Weber & Claude Debussy & Manuel de falla & Igor Stravinsky:

BALLETS RUSSES

Koreografiat: Mikhail Fokine & Vaslav Nijinsky & Léonide Massine & Mikhail Fokine

Kapellimestari Vello Pähn

Rooleissa les Étoiles, les Premiers Danseurs et le Corps de Ballet

Kesto n. 2h 5min (sis. väliajan)

Viime vuosisadan alussa Serge Diaghilevin Ballets Russes uhmasi perinteitä ja avasi oven modernimmalle lähestymistavalle baletin maailmassa. Tämä mahdollisti yhteistyön kuvataiteilijoiden, muusikoiden ja koreografien välillä, yrityksessä luoda jotain ennennäkemätöntä. Samaan näytökseen tuotiin joukko neroja: Debussy, Stravinsky, Falla, Picasso, Bakst, Massine, Nijinsky, Fokine… Kokoelma tuo yhteen monen eri alan nerokkaita mieliä eri aikakausilta neljän teoksen voimin:

Ruusun henki, Faunin iltapäivä, Petrushka ja Kolmikolkkahattu.

Ke 13.04.2016

Tervetuloa tutustumaan ranskalaiseen kirjallisuuteen yhdistyksemme lukupiirissä

keskiviikkona 13.4. klo 18.00 Surakan Baarissa!

Antoine Laurain: Punaisen musitikirjan nainen

Kirjakauppias Laurent Letellier löytää kauniin käsilaukun hylättynä roskasäiliöin kannelta. Henkilöllisyyspaperit ovat tiessään, mutta laukun sisältö – mm. punainen muistikirja, Modianon romaani, hajuvesipullo, hieroglyfiavaimenperä, muutama valokuva, kolme pikkukiveä ja nopat – piirtää kuvan naisesta, joka vaikuttaa Laurentista kiehtovalta, rakastettavalta jopa tutulta. Esineet johtolankoinaan Laurent ryhtyy jäljittämään laukun omistajaa. Vähitellen salapoliisileikki muuttuu romanttiseksi aarrejahdiksi, joka mullistaa niin etsijän kuin etsityn elämän.

Pe 13.05.2016 - To 19.05.2016
Kino Tapiossa tarjolla ranskalaista elokuvaa pe 13.5. alkaen

Huuma/ Mon roi (2015)

Lajityyppi: Draama, romantiikka
Ohjaaja Maïwenn Le Besco
Pääosissa:Vincent Cassel, Emmanuelle Bercot, Louis Carrel, Isild Le Besco
Kesto: 2h 04 min
Ikäraja: 16
Näytökset:
pe 13.5. klo 18.40, su 15.5. klo 17.30, ti 17.5. klo 15.50, to 19.5. klo 18.50

Tony (Emmanuelle Bercot) loukkaantuu vakavasti lasketteluonnettomuudessa. Pitkän sairaalassa vietetyn kuntoutuksen ajan hänellä on kerrankin aikaa miettiä myrskyisää suhdettaan Georgioon (Vincent Cassel). Kuka on tämä mies, jota hän rakasti niin intohimoisesti, vaikka suhde tukahdutti ja toi hänelle tuskaa? Samalla kun hän tervehtyy, oppii hän myös uusia asioita itsestään ja rakastamisen vaikeudesta.

Emmanuelle Bercot palkittiin parhaasta naispääosasta Cannesin elokuvajuhlilla keväällä 2015.
Ke 25.05.2016
TEATTERIRAVINTOLASSA TAPAHTUU 26.5. KLO 18.00

Suomalainen pianisti-säveltäjä ja ranskalainen viiniasiantuntija tarjoavat erilaisen tasting-kokemuksen, jossa viinejä kuvaillaan sanojen sijaan musiikilla.

Tuomas A. Turunen ja Matthieu Guinard ovat kiertäneet viinitiloilla eri puolilla Eurooppaa etsimässä viinien sisään kätkeytyvää musiikillista ulottuvuutta jo useamman vuoden ajan. Matthieu kartoittaa viinialueita ja -tuottajia, Tuomas puolestaan säveltää kokemukset musiikiksi: nuottivihkoon on kertynyt jo satojen laatuviinien musiikillisia profiileja.

Matthieu ja Tuomas lanseerasivat vuoden 2016 alussa ensimmäiset tasting-konsertit, joissa yleisö voi kuunnella viinistä kertovaa sävellystä, säveltäjän itsensä esittämänä, ja samalla maistella kyseistä viiniä. Ensimmäinen viinisävellys-julkaisu on kirjoitettu pianolle ja jousitriolle. Sävellys perustuu espanjalaisen Recaredon huippulaatuisiin biodynaamisesti tuotettuihin cavoihin.

Tuomas A. Turunen on kansainvälisesti palkittu jazzpianisti ja säveltäjä, Matthieu Guinard ranskalainen viinialan maisteri ja taidefilosofi.

Lisätietoja kaksikon projektista: http://www.thewinecomposer.com

Tasting-konsertti Joensuun Teatteriravintolassa torstaina 26.5. klo 18. Kesto n. 1,5 tuntia. Liput: 35 €, sis. viinitastingin ja konsertin.

La 13.08.2016
Tervetuloa tuulettamaan kansan- ja kansallispukuja la 13.8.2016 Joensuun Wanhan kaupungin päivänä Taitokortteliin!

Kesäinen tervehdys!

Olet lämpimästi tervetullut tuulettamaan kansan- tai kansallispukuasi LA 13.8.2016 Joensuun Kalevalaisten Naisten järjestämään pukujen tuuletukseen Wanhan kaupungin päivässä Taitokorttelissa. Kaikki te pukujen tuulettajat olette tuoneet arvokkaan ja mukavan lisän Wanhan kaupungin päivän ohjelmaan, ja toivottavasti jälleen tänä vuonna jaksamme ja ennätämme pukujamme joukolla tuulettaa!

Pukujen tuuletuskierroksia on tänä vuonna VAIN YKSI, KLO 11. Pukuja lavalla esittelee Joensuun Kalevalaisten Naisten jäsen EILA HAKKARAINEN. Ennen tuuletuskierrosta (kesto noin 20 min), on yhteinen kokoontuminen kaikille tuuletuskierrokseen osallistuville KLO 10 Taitokorttelin piha-alueen tiilitalon kurssiluokassa (Galleria Kohinan vieressä, tiilitalon 2.kerros). Tilaan voi jo aiemmin tulla pukeutumaan yms. Ilmoittautuneille lähetetään vielä tarkempia ohjeita.

Voit siis tulla kansanpuvussasi (feresi, sarafaani, kosto tms), kansallispuvussasi tai pitäjäpuvussasi. Jos et itse pääse esittelemään pukuasi, mutta voit antaa pukusi tuuletettavaksi ”pukumannekiinille”, niin sekin sopii. Luonnollisestikin olisi mukavinta, jos itselläsi olisi tiedossa puvullesi ”tuulettaja”.

Toivomme ILMOITTAUTUMISEN KE 3.8. 2016 mennessä Joensuun Kalevalaisten Naisten sihteerille: lea.lihavainen@ok-sivis.fi tai 040 7177018. Ilmoittautumisen tarvitsemme lavalle järjestäytymistä varten. Ilmoitathan samalla pukusi nimen. Jos Sinulla on tarinaa, tietoa, taustaa tms puvustasi, josta haluat kertoa, on se myös tervetullutta! Lavalle on toki saanut liittyä ilman ilmoittautumistakin, ja näin varmaan tänäkin vuonna, mutta toivomme mahdollisimman monelta etukäteisilmoittautumisen.

KANSAN- JA KANSALLISPUKUJEN TUULETUS JOENSUUN WANHAN KAUPUNGIN PÄIVÄSSÄ ON AVOIN KAIKILLE, JA JOS TIEDÄT HENKILÖITÄ TAI TAHOJA, JOITA VOISIMME INNOSTAA MUKAAN, OTAMME MIELELLÄMME NIISTÄ TIEDON.

VALTAKUNNALLISTA KANSALLISPUKUJEN TUULETUSPIKNIKIÄ VIETETÄÄN MYÖS JOENSUUSSA, TODENNÄKÖISIMMIN 5.8. JOENSUUN RANTAPUISTOSSA. TUULETUSPIKNIKIN JÄRJESTÄJÄNÄ ON JO USEAMPANA VUONNA OLLUT LEENA JÄÄSKELÄINEN KULTTUURIKERHONSA KANSSA. JOENSUUN KALEVALAISET NAISET JA MUUT PIKNIK-TAPAHTUMASTA KIINNOSTUNEET OVAT TERVETULLEITA LIITTYMÄÄN MUKAAN TÄHÄN VAPAAMUOTOISEEN PIKNIK-TAPAHTUMAAN. PIKNIK-TAPAHTUMASTA TIEDOTETAAN TARKEMMIN LÄHEMPÄNÄ.

KANSALLISPUVUN JUHLA- JA SYNTYMÄPÄIVÄHÄN ON VIRALLISESTI 5.8., JOLLOIN SIIS ERI PUOLILLA SUOMEA VIETETÄÄN KANSALLISPUKUJEN TUULETUKSIA JA PIKNIK-TAPAAMISIA.

JOENSUUSSA ON SIIS USEAMPIKIN MAHDOLLISUUS ”TUULETTAMISEEN”: WANHAN KAUPUNGIN PÄIVÄSSÄ LA 13.8. ON SIIS PUKUJEN TUULETUS TAITOKORTTELIN LAVALLA JA PE 5.8. TUULETUS-PIKNIK RANTAPUISTOSSA. TERVETULOA KUMPAANKIN!

Ystävällisin terveisin

Lea Lihavainen
siht.
Joensuun Kalevalaiset Naiset

Ke 07.09.2016

Lukupiiri 7.9. klo 18, Surakan Baari

Pierre Lemaître: Näkemiin taivaassa/ Au revoir là-haut

Ranskalaiset sotilaat Albert Maillard ja Edouard Péricoult ovat käyneet yhdessä läpi ensimmäisen maailmansodan helvetin. Aivan sodan loppuvaiheessa Albert näkee, miten luutnantti Henri d'Aulnay-Pradelle surmaa omia miehiä. Albert joutuu siksi lähes elävältä haudatuksi, mutta Edouard pelastaa hänet. Tapahtuma liittää kolme erilaista kohtaloa toisiinsa.

Ranskan arvostetuimmalla kirjallisuuspalkinnolla, Prix Goncourtilla vuonna 2013 palkittu Näkemiin taivaassa on unohtumaton kuvaus sodan raakuudesta, ihmisluonnosta, toveruudesta ja perhesiteiden voimasta. Se piirtää tarkan kuvan ranskalaisesta luokkayhteiskunnasta ja sodanjälkeisestä todellisuudesta. Kansakunta kiirehtii eteenpäin, jälleenrakennus tarjoaa äkkirikastumisen ja välistävedon mahdollisuuksia. Turhaan käydyn sodan aiheuttama katkeruus antaa tilaa kostonhalulle.

Näkemiin taivaassa on dekkarimaisen jännittävä historiallinen romaani, jonka rikas juonikuvio ja taidokas kerronta pitävät otteessaan viimeisille sivuille saakka.

Pierre Lemaître (s.1956) on Ranskan suosituimpia dekkarikirjailijoita, jonka rikosromaaneja on myyty yli kahteenkymmeneen maahan. Näkemiin taivaassa on hänen ensimmäinen historiallinen romaaninsa. Ranskalainen ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä Albert Dupontel on tekemässä elokuvaa ko. romaanista ja se valmistunee vuonna 2017. Albert Dupontel ohjasi ja näytteli miespääosaa 9 mois ferme/Raskautta ja anarkiaa –elokuvassa, joka nähtiin Ranskalaisen elokuvan viikolla Joensuussa maaliskuussa.

KINO TAPION MATINEA-SARJASSA 30.9. ALKAEN JA HOPEATÄHDESSÄ 5.10. RANSKALAINEN CHOCOLAT ELOKUVA, JONKA PÄÄOSAA ESITTÄÄ KOSKEMATTOMAT –ELOKUVASTA TUTTU OMAR SY
Kts. kellonajat ja muut näytäntöpäivät www.savonkinot.fi

George Footit (James Thiérrée) oli aikanaan Ranskan suosituin sirkustaiteilija. Nyt mies sinnittelee yhtenä pienen sirkuksen vaatimattomista numeroista. Ajat ovat kovat, mutta Footit ei anna periksi. Eräänä päivänä hän päättää kokeilla jotain uutta sirkuksen vetonaulana toimivan kookkaan, tummaihoisen ”villimiehen” (Omar Sy) kanssa. Yrityksen ja erehdyksen kautta syntyy hullun nerokas klovnikaksikko, joka villitsi ranskalaisten sydämet 1800-luvun lopussa.

Roschdy Zemin ohjaama sydämellinen draama kertoo tositapahtumiin perustuvan tarinan Ranskan ensimmäisestä tummaihoisesta sirkustaiteilijasta, klovnista nimeltä Chocolat. Yhdessä Chocolat ja Footit rikkoivat rajoja – ja tekivät historiaa.

Ke 12.10.2016 - Su 23.10.2016
YLE TEEMAN LOKAKUUN 2016 RANSKALAISET ELOKUVAT
Keskiviikko 12.10. klo 22.00 Vieras talossa (12)

(Dans la maison, Ranska 2012) François Ozonin ohjaama draama äidinkielen opettajasta ja erityislahjakkaasta oppilaasta, jonka kirjoittamat aineet vaikuttavat kohtalonomaisesti perheen elämään. N: Kristin Scott Thomas, Fabrice Luchini.

Lauantai 15.10. klo 20.00 Teemalauantai: Mies ja nainen (12)

(Un homme et une femme, Ranska 1966) 1960-luvun uuden aallon muodikas rakkauselokuva, taustanaan rallikisojen maailma ja musiikkina tulevia suomi-tv:n ikivihreitä. O: Claude Lelouch. N: Anouk Aimée, Jean- Louis Trintignant.

Sunnuntai 16.10. klo 18.00 Mississipin velho (12)

(La sirène du Mississipi/Ranska 1968) Rikosjännärissä nuori plantaasinomistaja tapaa kirjeenvaihtomorsiamensa, joka pian katoaa miehen rahat mukanaan. O: François Truffaut. N: Jean-Paul Belmondo, Catherine Deneuve.

Perjantai 21.10. klo 21.00 Koskemattomat (12)

(Intouchables, Ranska 2011) Lämminhenkinen draamakomedia neliraajahalvaantuneesta aristokraatista ja hänen hoitajakseen palkatusta sossun asiakkaasta. O: Olivier Nakache, Eric Toledano. N: Francois Cluzet, Omar Sy.

Sunnuntai 23.10. klo 18.00 Kesytön (S)

(L'enfant sauvage, Ranska 1970) Francois Truffaut esittää ohjaamassaan tosipohjaisessa elokuvassa tohtoria, joka yrittää opastaa vuonna 1798 metsästä löytyneen noin 12-vuotiaan "villipojan" ihmisyyden pariin.

To 20.10.2016
Pariisin laidalla
klo 19.30-20.30

Teatteriklubilla (kaupungintalon kellarikerros, Rantakatu 20) Ilmaiskonsertin esiintyjänä on Tuija Rantalainen Konsertin järjestäjänä toimii Joensuun kaupunginteatteri ja sinne on vapaa pääsy, tervetuloa!

Lisätietoa löytyy tästä linkistä

http://kaupunginteatteri.jns.fi/yleinen/pariisin-laidalla-ilmaiskonsertti-20-10-klo-1930
Pe 11.11.2016
Pielisjoen koululla, Pappilantie 2, 80260 JOENSUU (Karsikko).
Ystävyysmessuleivonta.
klo 16
Leivomme ranskalaisuuteen liittyviä leivonnaisia - perinteisiä ja muutamia uutuuksia - koulun opetuskeittiössä. Tule mukaan mukavaan talkoopuuhaan!
Pe 02.12.2016
Kino Tapiossa 2.12. alkaen Matinea –sarjassa Julie Delpyn ohjaama Lolo -elokuva

Näytännöt:
pe 2.12. klo 16.10
la 3.12. klo 13.20
ma 5.12. klo 13.20
ke 7.12. klo 15.50
to 8.12. klo 15.50

Pariisilaiset ystävykset Violette (Delpy) ja Ariane (Karin VIard) ovat tuulettumassa Biarritzissa. Muotialalla työskentelevä Violette (Julie Delpy) kokee lomaromanssin hyväntahtoisen IT-nörtin Jean-Renén (DanyBoon) kanssa. Kun suhde syvenee ja Jean-René päättää muuttaa Pariisiin, Violetten omistushaluinen 19-vuotias poika tekee kaikkensa suhteen sabotoimiseksi.

Veitsenterävän komedian on ohjannut Julie Delpy. Lolo päästää katsojat kurkistamaan Julie Delpyn persoonallisen ajatuksenjuoksun kulissien taakse. "Olen vuodattanut tähän elokuvaan sydämeni ja sieluni sekä elokuvantekijänä että näyttelijänä", julistaa monilahjakas Julie Delpy.

Ma 12.12.2016
KAVIn ranskalainen klassikkoelokuva maanantaina 12.12. klo 16.30 Kino Tapiossa

Jean Renoir: AAMIAINEN RUOHIKOLLA
Le déjeuner sur l’herbe, Ranska 1959 • Paul Meurisse, Catherine Rouvel, Ferdnand Sardou • K16 •
93 min

Professori Étienne (Meurisse) on ehdolla uuden Euroopan presidentiksi. Hän on kihlautunut saksalaisen naisen kanssa ja päättää järjestää kansainväliselle vierasjoukolleen kihlajaiset luonnon keskellä. Juhlat keskeytyvät rankkasateen vuoksi ja professori kohtaa eloisan maalaistytön.
Jean Renoir (1894 – 1979) oli ranskalainen elokuvaohjaaja, näyttelijä ja kirjailija. Hänen isänsä oli tunnettu impressionistinen taidemaalari Pierre-Auguste Renoir. Jean Renoirin elokuvatuotanto koostuu yli neljästäkymmenestä elokuvasta mykkäelokuvien ajalta aina 1960-luvun loppuun.

Ranskan instituutti
Ranskan matkojen toimisto
Opetusministeriö
Ranskalainen syksy

Facebook