Ma 04.02.2013
Vuosikokous klo 18.30,
Teatteriravintolan Varpunenkabinetti, Rantakatu 20, Joensuu

Mitä saatiin aikaan vuonna 2012 ja mitä olemme suunnitelleet vuodelle 2013?

Tule mukaan ja esitä oma ehdotuksesi mitä haluaisit Joensuussa tapahtuvan ranskalaisen kulttuurin saralla. Kahvitarjoilu.

Pe 15.02.2013
klo 10.00, Elokuvateatteri Tapio,Hopeatähti –näytös ”Rakkaus”

Pitkään yhdessä ollut, sivistynyt aviopari on tehnyt ansiokkaan uran musiikinopettajina. Myös heidän ulkomailla asuva tyttärensä, Eva (Isabelle Huppert), on muusikko.

Eräänä päivänä Anne saa sairauskohtauksen. Niin pariskunnan keskinäinen rakkaus kuin suhde tyttäreen joutuu koetukselle.

Rakkaus on Michael Haneken käsikirjoittama ja ohjaama intensiivinen rakkauden ja luopumisen kuvaus. Elokuva palkittiin toukokuussa Cannesin 65. elokuvajuhlien pääpalkinnolla, Kultaisella palmulla. Michael Haneken elokuva sai myös parhaan ulkomaisen elokuvan Golden Globen.

Pe 15.02.2013
Elokuvateatteri Tapio, matineanäytös ”Haute Cuisine – Mestari keittiössä”

Elokuva alkaa, kun Hortense Laborie noudetaan kotifarmiltaan Perigordin herkkuseudulta pikaisesti Pariisiin. Kansakunnan tulevaisuus on vaakalaudalla. Presidentin ruokahalu ei ole parhaimmillaan. Hortense saa vastuulleen Elysee palatsin pienen huippukeittiön. Hänen tehtävänään on toteuttaa presidentin henkilökohtaiset ateriat, intiimit muutaman henkilön lounaat ja illalliset, joiden kuluessa kaikki oikeasti tärkeät asiat käsitellään.

Pe 22.02.2013
Elokuvateatteri Tapio, ensi-ilta ”Les Misérables”

Les Misérables on elokuvasovitus rakastetusta musikaalista, jonka on nähnyt jo yli 60 miljoonaa katsojaa 42 maassa 21 eri kielellä ympäri maailmaa, ja joka edelleen 27. esitysvuotenaan rikkoo kävijäennätyksiä. Ohjauksesta vastaa Kuninkaan puhe -elokuvan Oscar®-palkittu ohjaaja Tom Hooper ja rooleissa nähdään ja kuullaan elokuvataivaan kirkkaimpia tähtiä kuten Hugh Jackman, Oscar®-voittaja Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Aaron Tveit, Samantha Barks, Helena Bonham Carter ja Sacha Baron Cohen.

Ti 26.02.2013
klo 18.00 Joensuun Lyseon lukio, Koskikatu 8 ”Strasbourg”

Erasmus –opiskelija Benjamin Genin kertoo kotiseudustaan Elsassista, Strasbourgista ja kuinka Euroopan parlamentti näkyy kaupungin arkielämässä.

Pe 08.03.2013
Elokuvateatteri Tapio, matinea ”Luihin ja ytimiin”

Ohjaaja Jacques Audiard (Profeetta, 2009) on aina viihtynyt kameransa kanssa kadun varjoisella puolella. Luihin ja ytimiin on ruhjottujen romanssi: kuin tanssia veren täplittämällä hiekalla.

Marion Cotillard on Stéphanie, tappajavalaita kouluttava seireeni, joka joutuu vakavaan onnettomuuteen. Hänen vastaparinaan nähdään Matthias Schoenaerts. Hän on Ali, yökerhojen ovimiehenä ja laittomilla extreme-tappeluilla itseään ja pientä poikaansa elättävä luolamies, joka tuntuu aluksi mahdollisimman epäsuhtaiselta parilta Stéphanielle.

To 14.03.2013
Ranskalaista koripalloa Joensuussa!

Torstaina 14.3. Joensuun Kataja pelaa Eurochallenge ottelun ranskalaista BCM Gravelines Dunkerque -joukkuetta vastaa Joensuun Areenalla alkaen klo 18.15.

Lippuja voi ostaa Intersport-Erä-Urheilusta ja ennen ottelua Areenalta. Lippujen hinnat löytyvät Katajan sivuilta www.katajabasket.fi

La 16.03.2013
klo 20 Joensuun Teatteriravintolan terassi ”Kahden Miehen Galaksi & Sylvaine Hélary trio”

Vuoden 2013 ensimmäinen Vapaat Äänet -kiertue tuo lavoille kaksi omalaatuista urkujazz-yhtyettä, kotimaisen jazzin voimaduo Seppo Kantosen ja Joonas Riipan pitelemättömästi eteenpäin nytkähtelevän Kahden Miehen Galaksin sekä Ranskasta saapuva kokeilevaa runollista jazzia soittavan Sylvaine Hélaryn trion.

Maaliskuinen kiertue on järjestyksessään 24. ranskalais-suomalainen kiertue, jonka Suomen Jazzliitto ja Vapaat äänet yhdessä toteuttavat. Samalla Vapaat Äänet palaa pitkän tauon jälkeen myös perinteikkään Turku Jazzin ohjelmaan.

Ma 18.03.2013
klo 16.30 Elokuvateatteri Tapio, Kansallinen Audiovisuaalinen Arkisto Lippu 5 €. ”Muriel”

Alain Resnais: Muriel

(Muriel, ou le temps d’un retour/Muriel), Ranska/Italia 1963 • Delphine Seyrig, Jean-Pierre Kerien, Nita Klein • käsikirjoitus Jean Cayrol • suom. tekstit/svenska texter • K12 • 110 min

To 21.03.2013
To 21.3.2013 Dominique Fernandez klo 16, AG109, Agora, Joensuun Kampus

Ranskalainen kirjailija ja Ranskan akatemian jäsen puhuu Ranskan nykykirjallisuudesta ja teoksistaan. Tilaisuus pidetään ranskaksi.

Dominique Fernandezin isä oli meksikolainen sosialisti, diplomaatti ja kirjallisuuskriitiiko Ramon Fernandez ja hänen äitinsä oli kirjallisuuden professori Liliane Chomette.

Hän opiskeli École normale supérieuressa ja valmistui italian kielen ja kulttuurin opettajaksi. Vuonna 1957 hänet nimettiin professoriksi Ranskan Napolin instituuttiin (l'Institut français de Naples) ja vuonna 1968 valmistui hänen väitöskirjansa L'Échec de Pavese. Tämän jälkeen hänet nimitettiin Rennes'issä toimivan Ylä-Bretagnen II yliopiston italian kielen professoriksi, jota tehtävää hän hoiti eläköitymiseensä asti.

Tilaisuus järjestetään yhdessä Ranskan instituutin, UEF:n kansainvälisten asiain yksikön, Vieraiden kielten ja käännöstieteiden laitoksen kanssa.

Ma 25.03.2013
klo 16.30 Elokuvateatteri Tapio, Kansallinen Audiovisuaalinen Arkisto Lippu 5 €. ”Älä koske valkoiseen naiseen”

Marco Ferreri: Älä koske valkoiseen naiseen (Touche pas à la femme blanche/Rör inte den vita kvinnan), Ranska/Italia 1974 • Catherine Deneuve, Marcello Mastroianni, Michel Piccoli • käsikirjoitus Rafael Azcona • suom. tekstit/svenska texter • K16 • 108 min

Ti 23.04.2013
Lukupiiri klo 18.00, Teatteriravintolan Morkku-kabinetti, Rantakatu 20, Joensuu

Käsiteltävänä teoksena on Amélie Nothombin ”Nöyrin palvelijanne”.

Nöyrin palvelijanne kertoo akateemisesti koulutetusta Améliesta, joka on saanut työpaikan tunnetusta yrityksestä Japanissa. Vaikka hän puhuukin japania, seuraa väärinkäsitys toistaan. Vaikka hän omasta mielestään selviytyykin kaikista annetuista työtehtävistä moitteettomasti, on tuloksena aina nöyryytys. Niinpä hänelle annetaan aina vain vähäpätöisempiä tehtäviä ja lopuksi hän päätyy siivoamaan yrityksen vessoja.

Nothomb palkittiin romaanistaan Ranskan akatemian kirjallisuuspalkinnolla vuonna 1999. Sen on suomentanut Annikki Suni ja siitä on tehty myös elokuva.

Ke 03.07.2013
Ranskalainen huippusopraano BarokkiKuopiossa

Hyvät Kuopion ja Joensuun Suomi-Ranska yhdistykset!

Ensi viikon keskiviikkona esiintyy BarokkiKuopio-festivaalilla Männistön Vanhassa kirkossa klo 21 ranskalainen vanhaan musiikkiin erikoistunut huippusopraano Monique Zanetti. Hän esittää luutisti Kari Vaattovaaran ja gambisti Markus Kuikan kanssa Air de Cour -ohjelmistoa eli musiikkia kuninkaitten Ludwig XIII ja Ludwig XIV hoveista. Alla Zanettin lyhyt esittely ja kuva. (Ohjelmaliput 15/10€)

Lisää tietoja festivaalista saitillamme www.barokkikuopio.com

Monique Zanetti keskittyi laulajan uraan opiskeltuaan musiikkia Metzin konservatoriossa ja yliopistossa. Hän pääsi jo uransa alkuvaiheessa esiintymään tunnettujen vanhan musiikin spesialistien Philippe Herreweghen ja William Christien johdolla. Zanetti on tehnyt lukuisia konserttikiertueita Ranskassa ja on ollut mukana mm. William Christien, Christophe Rousset’n, Martin Gesterin, Jean-Claude Malgoiren, Gustav Leonhardtin, Jérôme Corréas’n ja Jean-Marc Aymein johtamissa maineikkaissa barokkiooppera-produktioissa.

Zanettin repertuaari ulottuu vanhan musiikin puolelta myös myöhäisempään musiikkiin. Hän on esiintynyt lied-laulajana muun muassa sellaisten fortepianistien kuin Patrick Cohen, Jean-Efflam Bavouzet, Alain Planès, Corine Durous kanssa. Zanetti on levyttänyt useita kymmeniä levytyksiä kattavan tuotannon. Hän myös opettaa barokkimusiikin mestarikursseilla eri puolilla maailmaa.

Ke 25.09.2013
Lukupiiri klo 18.00, Teatteriravintolan Morkku-kabinetti, Rantakatu 20, Joensuu

Käsiteltävänä teoksena on Grégoire Delcourt’in ”Onnen koukkuja”. Suloisenkarvas romaani onnen hauraudesta.

”Tiedättehän ne ihmeelliset henkilöt, jotka huolehtivat perheestään, ystävistään ja yksinäisestä isästään, joiden elämässä ilot ovat pieniä, mutta jotka kuitenkin vaikuttavat tyytyväisiltä? He ovat kultahippusia, joiden arvoa läheiset eivät usein ajoissa ymmärrä.

Niinpä, kun keski-ikäinen lankakauppias Jocelyne voittaa lotossa 18 miljoonaa euroa, hän ei ryntää oitis voittoa nostamaan vaan miettii. Hän voisi tehdä mitä vain, muuttaa elämänsä täysin, mutta mitä sellainen mahtaisi tarkoittaa? Kun Jo harkitsee, joku hänen lähellään ottaa ja tekee ratkaisun.

Ma 07.10.2013 - La 12.10.2013
RANSKALAISEN ELOKUVAN VIIKKO JOENSUUSSA

Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ja Joensuun suomalais-ranskalainen yhdistys yhteistyökumppaneineen järjestävät 7.-12.10. elokuvateatterikeskus Tapiossa ranskalaisen elokuvan viikon. Pariisi ja sen lähiöt ovat elokuvien tapahtumapaikkoina. Liput näytöksiin ovat vain 3 €, poikkeuksina maanantaina, 7.10. (5 euroa) esitettävä KAVAn (Kansallinen audiovisuaalinen arkisto) elokuva sekä lauantaina 12.10. Savonkinojen esittämä ensi-ilta elokuva 8,5 euroa.

Alice et Martin (”Rakasta minut pois”) (1998)
Draama, 120 min, suomenkielinen tekstitys, K12
Ohjaus: André Téchiné
Maanantai 7.10. klo 16.30
KAVA-sarjan näytös, liput 5 € (sisältyy kausikorttiin)

Eräänä iltana syyllisyydentunnoista ja lapsuuden traumoista kärsivä Martin saapuu Pariisiin veljensä Benjamin luo, joka elää kämppäkaverinsa Alicen kanssa. Martin kantaa sisällään raskasta salaisuutta. Alicen ja Martinin välille syntyy parisuhde. Raskaana oleva Alice ottaa selvittääkseen vauvansa isän monimutkaisen menneisyyden, mihin liittyy myös Martinin isän tapaturmainen kuolema. Alicea elokuvassa esittää Juliette Binoche.

Le Nom des Gens (”Rakkauden nimissä”) (2010)
Komedia, 100 min, englanninkielinen tekstitys, K16
Ohjaus: Michel Leclerc
Tiistai 8.10. klo 16.30, liput 3 €

Bahia Benmahmoud (Sarah Forestier), nuori ulospäin suuntautunut vasemmistoaktivisti, rakastelee poliittisten vastustajiensa kanssa saadakseen nämä puolelleen. Kun hän tapaa nelikymppisen hienotunteisen Arthur Martinin, hän kuvittelee tämän nimestä päätellen olevan ehdottomasti oikeistolainen. Mutta nimet ovat konnankoukkuja ja ulkonäkö voi pettää...

Elokuva on saanut mm. César-palkinnon parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta ja Sarah Forestier on palkittu parhaana näyttelijänä. Elokuva sijoittuu vuoden 2002 presidentinvaalien aikaan, jolloin vasta- ehdokkaina olivat Jacques Chirac ja Jean-Marie Le Pen. Elokuvassa esiintyy myös entinen Ranskan pääministeri Lionel Jospin omana itsenään.

Les Mains en l’Air (”Kädet ylös”) (2010)
Draamakomedia, 90 min, englanninkielinen tekstitys, K12
Ohjaus: Romain Goupil
Keskiviikko 9.10. klo 16.30, liput 3 €

On vuosi 2067. Milana kertoo, mitä hänelle tapahtui kuusikymmentä vuotta sitten vuonna 2009. Hän on erään Pariisin 18. kaupunginosan alakoulun oppilas, syntyperältään tsetseeni. Hänen ystäviään ovat Blaise, Alice, Claudio, Ali ja Youssef. Mutta eräänä päivänä laittomasti perheensä kanssa maahan tullut Youssef karkoitetaan. Sitten myös Milanaa uhkaa maastakarkoitus. Tässä vaaratilanteessa Milana ja kaverit ottavat ohjat käsiinsä omalla tavallaan. He vannovat tekevänsä kaikkensa pysyäkseen yhdessä ja järjestävät salajuonen pelastaakseen Milanan.

Tout ce qui brille (”Kaikki mikä kiiltää….” (2010)
Komedia, 100 min, englanninkielinen tekstitys, K16
Ohjaus: Hervé Minram, Géraldine Nakache
Torstai 10.10. klo 16.30, liput 3 €

Elia ja Lila ovat kuin siskoksia keskenään. He ovat tunteneet toisensa lapsuudesta saakka, jakavat kaiken ja haaveilevat yhdessä toisenlaisesta elämästä. He asuvat Puteaux’n esikaupunkialueella kymmenen minuutin matkan päässä Pariisista. He kyllästyvät elämään ”kymmenen minuutin päässä kaikesta”. Pienten sekaannusten ja emävalheiden avulla he aikovat tehdä kaikkensa päästäkseen sellaiseen elämään, josta he ovat voineet aikaisemmin vain haaveilla. Mutta ”kaikki mikä kiiltää…”

Elokuva on saanut useita palkintoja, mm. Leila Bekhti (Lila) sai César-palkinnon nuorena lupaavana naisnäyttelijänä. Elian osassa nähdään elokuvan toinen ohjaaja Géraldine Nakache.

Memory Lane (”Muistojen polku”) (2010)
Draama, 98 min, englanninkielinen tekstitys, K12
Ohjaus: Mikhaël Hers
Perjantai 11.10. klo 16.30, liput 3 €

Eräänä kesänä seitsemän nuorta lapsuudenystävää tapaa sattumalta toisensa syntymäkaupungissaan Pariisin lounaisosassa Hauts de Seine- lähiössä. Jokaisella heistä on oma syynsä olla siellä: osa asuu siellä yhä, osa palaa sinne perhesyistä, etsii sieltä nuoruutensa muistoja, ajattelee ehkä välttyä toimettomuudelta tai löytää sieltä rakkauden. Elokuun syvänsinisen taivaan alla jokainen kantaa sisällään aavistuksen siitä, että nämä jaetut hetket ovat ehkä viimeiset.

French Cancan (”Ranskalainen cancan”) (1954)
Draamakomedia/musikaali, 105 min, englanninkielinen tekstitys, K12
Ohjaaja: Jean Renoir
Lauantai 12.10. klo 13.00, liput 3 €

Vuonna 1900 kabaree-tuottaja Henri Danglard hallitsee iltaelämää Montmartrella. Luotuaan useita onnistuneita näytöksiä, hän saa rahoittajien luottamuksen puolelleen. Muiden tanssijoiden mustasukkaisuudesta huolimatta hän palkkaa seuraavan Cancan –näytöksen tähdeksi erään Montmartrella tapaamansa pyykinpesijän, Ninin. Ninistä tulee suuri tanssijatar ja Moulin Rouge avataan. Myrskyisine ohimenevine rakkauksineen Danglard on naimisissa kabareensa kanssa. Rakkaus ammattiin, nuorten taitelijoiden löytäminen ja esitteleminen yleisölle on hänelle tärkeintä elämässä.

Elokuvan on ohjannut Jean Renoir, jonka kuuluisimpia elokuvia ovat mm. ”La grande illusion” (”Suuri illuusio” ja ”La règle du jeu” (”Pelin säännöt”). Hänen luottonäyttelijänsä ranskalaisen elokuvan suuri nimi Jean Gabin esittää pääosaa myös tässä elokuvassa. Jean Renoirin isä oli impressionistimaalari PierreAuguste Renoir.

L’Écume des jours (”Päivien kuohu”) (2013)
Draamakomedia/fantasia, 95 min, suomenkielinen tekstitys
Ohjaaja: Michel Gondry
Lauantai 12.10. klo 17.15, liput 8,5 € (ennakkonäytös, ensi-ilta 25.10.)

Kekseliäs idealisti Colin (Romain Duris) ja hehkuvan runollinen Chloé (Audrey Tautou) kohtaavat ja rakastuvat. Elämä kuplii. Vinyylit pyörivät miten päin sattuu, mutta luistin kulkee ja liikekeskus on kehon keskivaiheilla. Nerokas Nicolas (Koskemattomien Omar Sy) loihtii uskomattomia aterioita. Kohtalon pilvet vyöryvät Pariisin taivaalle. Colinin paras ystävä Chick tuhlaa omaisuutensa kirjailija Jean-Sol Partren teoksiin (mainittakoon Ennakkovalinta ennen kuvotusta sekä Eksistentialismin reumatismi). Colin ja Chloe menevät naimisiin, mutta Chloé sairastuu vakavasti häämatkalla. Maksaakseen Chloén hoidot Colin joutuu työskentelemään yhä absurdimmissa olosuhteissa. Elokuva käsikirjoitus pohjautuu Boris Vianin samannimiseen teokseen.

Pe 11.10.2013
MATINEAELOKUVA

Elle s'en va, ”Bettien matka” (2013)
Draamakomedia, 113 min
Ohjaaja: Emmanuelle Bercot
Perjantaina 11.10, Matineaelokuva

Catherine Deneuven tähdittämä road movie Bettiestä, entisestä Miss Bretagnesta, jonka elämän tukipilarit, oma ravintola ja suhde varattuun mieheen, ovat romahtamaisillaan. Bettie lähtee asioille – ja päättää yhtäkkiä olla palaamatta takaisin kotiin. Bettien matka jatkuu ympäri Ranskan, kohti uusia ystävyyksiä ja uutta elämää.

Ma 14.10.2013
KAVAN SEURAAVAT RANSKALAISET ELOKUVAT

Marie-Jo et ses deux amours (Marie-Jon kaksi rakastajaa) (2002)
Draama (124 min, suomenkielinen tekstitys, K12)
Ohjaus: Robert Guédiguian
Maanantai 14.10. klo 16.30

Kansallisen audiovisuaalisen arkiston näytös, yksittäisliput 5 euroa (sisältyy kausikorttiin) Marie-Jo toimii ambulanssinkuljettaja Marseillessa. Hän on onnellisesti naimisissa Danielin kanssa, jolla on pieni muurausyritys. Heillä on ylioppilaskirjoituksiin valmistuva Julie -niminen tytär. Marie-Jo ja Daniel rakastavat toisiaan kuten alkuaikoina, mutta siitä huolimatta Marie-Jo on rakastunut Marcoon, joka on ammatiltaan merimies. Mahdottomuus valita kahden elämänsä rakkauden välillä tekee Marie Jon elämän sietämättömäksi. Vaikka Marie-Jo rakastaa syvästi miestään, Marco ottaa yhä enemmän tilaa hänen elämässään. Eräänä päivänä, kun Daniel on töissä eräällä katolla, hän hämmästyy huomatessaan vaimonsa Marcon terassilla puolialastomana……

Naispääosaa elokuvassa esittää ohjaajan vaimo Ariane Ascaride, joka on palkittu useista roolisuorituksistaan (mm. Marius et Jeannette). Molemmat miesnäyttelijät Gérard Meylan (Marius et Jeannette) ja Jean-Pierre Darroussin ( les Neiges de Kilimandjaro/ Kilimanjaron lumet) ovat ohjaajan luottonäyttelijöitä. Darroussin on näytellyt myös Aki Kaurismäen elokuvassa Le Havre

Ma 21.10.2013
KAVAN SEURAAVAT RANSKALAISET ELOKUVAT

Judex (Judex –salaperäinen kostaja) (1963)
Rikoselokuva, fantasia (95 min, suomenkielinen tekstitys, K16)
Ohjaus:Georges Franju
Maanantai 21.10 klo 16.30

Kansallisen audiovisuaalisen arkiston näytös, yksittäisliput 5 euroa (sisältyy kausikorttiin) Epärehellinen pankkiiri Favraux ei välitä uhreistaan, joita hän on huijannnut jopa itsemurhan partaalle. Niinpä erään uhrin poika valenimeltään Judex päättää kostaa pankkiirille. Favraux saa Judexin allekirjoittamia salaperäisiä uhkaavia viestejä kehottaen tätä jakamaan omaisuutensa niille ihmisille, joita hän on huijannut. Favraux jatkaa edelleen katalaa toimintaansa, kunnes tämän tyttären Jacquelinen hääpäivänä ”oikeuden vartija” Judex toteuttaa vihdoin uhkauksensa……….

Pe 25.10.2013
MATINEAELOKUVA

Toutes nos envies, ”Mitä ikinä haluat”
Draama (120 min, suomenkielinen tekstitys)
Ohjaus:Philippe Lioret
Perjantaina 25.10.2013, matineaelokuva Kino Tapiossa.

Claire (Marie Gillain) elää sympaattisen miehensä ja ihanien lastensa kanssa idyllisessä maalaistalossa Lyonin liepeillä. Claire kokee tekevänsä tärkeää työtä toimiessaan tuomarina. Lääkärinkokeiden seurauksena löytyy parantumaton sairaus. Elinaikaa on mahdollisesti vain kuukausia.

Tilanne pakottaa asettelemaan elämän keskeiset seikat tärkeysjärjestykseen. Claire päättää omistaa elämänsä jäljellä olevat kuukaudet auttaakseen lastensa tarhakaverin äitiä Celineä tämän toivottoman tuntuisessa kamppailussa luottofirmoja vastaan. Claire saa avukseen tuomarikollegansa Stéphanen, jota esittää ohjaajan vakionäyttelijä Vincent Lindon.

Mitä ikinä haluat -elokuva pohjaa Ranskan merkittävimpiin nykykirjailijoihin kuuluvan Emmanuel Carreren (mm Valhe, Huviretki painajaisiin, Viikset) teokseen.

Ti 05.11.2013
Ranskalaista koripalloa Joensuussa!

Torstaina 5.11. Joensuun Kataja pelaa Eurochallenge ottelun ranskalaista Cholet -joukkuetta vastaa Joensuun Areenalla alkaen klo 18.30.

lippuja voi ostaa Kannattaja Shopista Kauppakeskus Metropolista, osoitteesta www.ennakkolippu.com ja tiistaina Areenalta ennen ottelua.
Lippujen hinnat löytyvät Katajan sivuilta www.katajabasket.fi

Pe 08.11.2013
klo 16 – 21 leipominen Ystävyysmessuja varten Pielisjoen koululla, Pappilantie 2, 80260 JOENSUU (Karsikko).

Leivomme ranskalaisuuteen liittyviä leivonnaisia - perinteisiä ja muutamia uutuuksia - koulun opetuskeittiössä.

Tule mukaan mukavaan talkoopuuhaan!

Ilmoittautua voit Katri –sihteerille, yhteystiedot tiedotteen alussa.

La 09.11.2013
klo 10 – 14 Ystävyysmessut Isossa Myyssä.

Myytävänä tai muuten esillä useiden Joensuussa toimivien eri maiden ystävyysseurojen tuotteita.

Paikalla meidän lisäksemme mm. Saksan, Italian, Kiinan, Kuuban, Kreikan, Viron, Latvian, Liettuan, Unkarin ystävyysseurat ja monta muuta kansainvälistä toimintaa harjoittavaa tahoa Joensuusta.

La 23.11.2013 - Ke 27.11.2013
MATINEAELOKUVA

Renoir (2012)
Draama (112 min, suomenkielinen tekstitys)
Ohjaus:Gilles Bourdos
la 23.11. ja su 24.11. klo 13.30
ma 25.11. ja ti 26.11. klo 18.45
ke 27.11. ja to 28.11. klo 16.00
Lisäksi Hopeatähti-esitys ke klo 10.00.

Ranskan Riviera, 1915. Muiden impressionistien kanssa länsimaisen maalaustaiteen vuosisadan vaihteessa mullistanut, vanhoilla päivillään nivelreuman riivaama PierreAuguste Renoir (1841 – 1919) on vetäytynyt etelän uhkealle maaseudulle Gagnesin kylään maalaustensa pariin.

Maalarin viimeisen kiihkeän luomiskauden kipinän antaa tulinen uusi punatukkainen mallisulotar Andreé. 21-vuotias Jean Renoir (1894 – 1979) palaa loukkaantuneena sodasta. Andreé Heuschlingsta tulee Jeanin viiden ensimmäisen mykkäelokuvan tähti ja vaimo. Jean Renoir nousee isänsä varjosta yhdeksi elokuvahistorian merkittävimmistä ohjaajista.

Bourdos´n elokuva tavoittaa häikäisevästi etelän valon, puutarhan raukeudessa kihisevän helteen. Tarina kiteyttää maalaustaiteen ja elokuvan taitekohdan. Kuvaaja Mark Ping Bing Lee muistetaan iki-ihanista Norwegian Wood ja In The Mood For Love -visioista. Tekijät saavat Renoir´n maalausten ilon huokumaan jokaisesta kohtauksesta.

Ke 27.11.2013
Illanvietto ranskankielisten opiskelijoiden kanssa Kukkolan hovissa, Vanha valtatie 70, 80230 JOENSUU (Karhumäki).

Toivotamme ranskankieliset opiskelijat tervetulleiksi Joensuuhun.

Illanvieton muodossa tutustumme entisiin ja uusiin ranskankielen opiskelijoihin ja ranskalaisiin vaihto-oppilaisiin suolaisten ja makeiden tarjottavien, glögin, kahvin ja teen kera.

Tule nauttimaan kansainvälisestä ilmapiiristä ja tutustumaan uusiin ihmisiin.

Pe 29.11.2013 - Ti 03.12.2013
MATINEAELOKUVA

Le passé, Menneisyys (2013)
Draama (130 min, suomenkielinen tekstitys)
Ohjaus:Asghar Farhadi
Pe 29.11., la 30.11., su 1.12., ma 2.12. ja ti 3.12. klo 16.15

Neljä vuotta eronsa jälkeen Ahmad matkustaa Teheranista Pariisiin sinetöimään eropaperit ranskalaisen vaimonsa Marien kanssa. Lyhyen vierailunsa aikana Ahmad havaitsee Marien ja tämän tyttären Lucien välien tulehtuneen. Ahmadin yrittäessä parantaa tilannetta paljastuu yllättäen salaisuus menneisyydestä. Menneisyys on Nader ja Simin: ero –elokuvasta Oscarilla palkitun Asghar Farhadin uusi ohjaus. Elokuva palkittiin parhaasta naispääosasta Cannesin elokuvajuhlilla 2013.

Opetusministeriö
Suomen Ranskan suurlähetystö
Suomi-Ranska yhdistysten liitto

Facebook