La 28.01.2012
klo 14-16.
Kokkisota klo 14 -16, Värtsilänkatu 2 (yhteisötalo Kotikievari) Niinivaaralla www.kotikievari.fi

Keväällä 2011 voitimme hienoisesti Circolo Culturale di Joensuun tässä leikkimielisessä kokkisodassa.

Nyt haastoimme kisaan vuorostamme Joensuun Kreikan ystävät. Kisa käydään Kotikievarin ruokalassa, jossa voitte seurata molempien kokkijoukkueiden puuhastelua ja saada maistiaisia.

Joukkueiden valmistamat ateriat arvostellaan tuomarien toimesta ja kisan voittaja haastaa seuraavan ystävyysseuran kanssaan kamppailuun.

Tule mukaan seuraamaan leikkimielistä kisaa! Kreikkalaisen, italialaisen ja ranskalaisen keittiön ystävät olette tervetulleita!

Ke 08.02.2012
Vuosikokous klo 18.30,
Teatteriravintolan Varpunenkabinetti, Rantakatu 20, Joensuu

Luodaan silmäys kuluneeseen vuoteen ja käännetään katse seuraavaan.

Mitä sinä haluaisit että järjestäisimme? Mihin haluaisit osallistua? Asioihin voi vaikuttaa tulemalla mukaan kokoukseen. Kahvitarjoilu

Ma 19.03.2012 - La 24.03.2012
FRANKOFONIA JUHLII MAALISKUUSSA JOENSUUSSA RANSKALAISEN ELOKUVAN VIIKOLLA!

20. maaliskuuta vietetään ympäri maailmaa kansainvälistä ranskan kielen ja ranskankielisen kulttuurin eli frankofonian päivää. Päivän kunniaksi järjestetään monenlaisia kulttuuritapahtumia eri puolilla maailmaa. Ranskan kieli yhdistää yli 220 miljoonaa virallisena kielenään ranskaa puhuvaa sekä 890 miljoonaa ihmistä 75:ssa valtiossa, jotka muodostavat kansainvälisen frankofonia-yhteisön.
 Pohjois-Karjalan alueellinen elokuva-yhdistys ja Joensuun suomalais-ranskalainen yhdistys yhteistyökumppaneineen järjestävät 19.-24.3. Elokuvateatterikeskus Tapiossa ranskalaisen elokuvan viikon. Liput näytöksiin vain 3 €, poikkeuksina perjantain elokuva ”Kuudennen kerroksen naiset” 7 € sekä maanantain elokuva ”Amerikkalainen yö” 5 €.

La nuit américaine (”Amerikkalainen yö”) (1973)
Komedia (115 min, suomenkielinen tekstitys, S)
Ohjaus: François Truffaut:
Maanantai 19.3. klo 16.30
Kansallisen audiovisuaalisen arkiston näytös, yksittäisliput 5 € (sisältyy kausikorttiin)

Amerikkalainen yö on Ranskan uuden aallon mestariohjaaja François Truffautin rakastetuimpia elokuvia. Sen nimi viittaa elokuva-alan termiin, jossa yökohtauksia voidaan kuvata päivällä. Elokuva sijoittuu elokuvanteon maailmaan: Truffaut itse esittää elokuvaohjaajaa, jolla riittää ongelmia ryhmänsä kanssa. Filmille yritetään tallentaa rakkaustarinaa, mutta enemmän tunteita näyttelijöistä irtoaa kun kamera ei ole käynnissä.

Amerikkalainen yö voitti ilmestymisvuotenaan parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar -palkinnon.

Ma vie en l’air (« Elämäni ilmassa ») (2005)
Komedia (103 min, englanninkielinen tekstitys, K12)
Ohjaus: Rémi Bezançon
Tiistai 20.3. klo 16.30

Lentoyhtiössä toimiva kouluttaja Yann Kerbec arvioi lentäjien kapasiteettia lentosimulaattorien äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa. Mutta hänellä on ongelma: hän itse pelkää lentämistä. Tämä hänen syntymäänsä liittyvä paniikinomainen pelko on estänyt häntä nuoruudessa seuraamasta elämänsä naista maailman ääriin.

Naispääosaa esittävä Marion Cotillard on useasti palkittu näyttelijä. Hän on saanut mm.parhaan näyttelijän sekä César- että Oscar- palkinnon Edit Piafin roolista elokuvassa « La Môme »2008.

Je crois que je l’aime (”Luulen, että rakastan häntä”) (2007)
Komedia (90 min, englanninkielinen tekstitys, K12)
Ohjaus: Pierre Jolivet
Keskiviikko 21.3. klo 16.30

Lucas, 43-vuotias rikas ja eronnut tehtailija on vastustamattomasti ihastunut maineikkaaseen 38-vuotiaaseen keramiikkataiteilijaan Elsaan, jolta hän on tilannut freskon yrityksensä aulaan. Lucas on kuitenkin hädin tuskin selviämässä hiljattain tapahtuneesta valtavasta pettymyksestään rakkaudessa. Hän on taitava liikeasioissa, mutta hän ei ole lainkaan varma itsestään rakkausasioissa. Niinpä Lucas pyytää yhtiönsä yksityisetsivää Roland Christinia ottamaan selvää, mistä kumman syistä tämä nuori nainen on yhä naimaton. Roland aikoo häikäilemättä toteuttaa nykyaikaisimmat vakoilumenetelmät suorittaakseen tehtävänsä.

Pääosia esittävät Sandrine Bonnaire, Vincent Lindon ja François Berléand ovat useasti palkittuja näyttelijöitä.

Comme les autres (”Kuten muutkin”) (2008)
Komedia (90 min, englanninkielinen tekstitys, K12)
Ohjaus: Vincent Garenq
Torstai 22.3. klo 16.30

Emmanuel ja Philippe ovat lemmen huumassa oleva onnellinen homopari. Emmanuel haluaa isäksi, mutta Philippe ei. Eräänä päivänä Emmanuel päättää ottaa ratkaisevan askeleen silläkin uhalla, että menettää Philippen. Mutta miten saada lapsi, kun on homo? Hän päättää pyytää Finaa synnyttämään lapsensa ja korvaukseksi tästä järjestämään valeavioliiton, jotta Fina voisi jäädä Ranskaan.

Les femmes du 6e étage (“Kuudennen kerroksen naiset“) (2011)
Komedia (104 min, suomenkielinen tekstitys, S)
Ohjaus: Philippe le Guay
Perjantai 23.3. klo 16.30, liput 7 €

Eletään vuotta 1960 Pariisissa. Jean-Louis Joubert, tarkka sijoittaja ja perheenisä viettää hillittyä porvarillista perhe-elämää vaimonsa ja lastensa kera. Lapset ovat sisäoppilaitoksessa ja rouva Joubertin päivät kuluvat kahvitellessa muiden porvarisrouvien kanssa. Perhe-elämä on rauhallista ja hieman pysähtynyttä, kunnes talon kuudenteen kerrokseen muuttaa iloinen joukko espanjalaisia palvelijoita. Nuori Maria palkataan perheen sisäköksi. Maria kiehtoo herra Joubertia niin, että heidän välilleen syntyy tiivis ystävyyssuhde ja samalla hän tutustuu muihinkin kuudennen kerroksen espanjalaisnaisiin, joiden hillitön hauskanpito, hyväntuulisuus ja espanjalainen charmi hurmaavat porvarismiehen.Tämä ei voi olla aiheuttamatta konflikteja Suzanne-vaimon kanssa. Näiden täynnä elämää olevien espanjalaisnaisten hellyttämänä Jean-Louis Joubert antaa mennä ja nauttii ensimmäistä kertaa kiihkeästi yksinkertaisista iloista. Mutta voiko elämää muuttaa 45-vuotiaana ?

Les Triplettes de Belleville (« Bellevillen kolmoset ») (2003)
Animaatio, musiikkikomedia (80 min, englanninkielinen tekstitys, S)
Ohjaus: Sylvain Chomet
Lauantai 24.3. klo 14.00

Tarina alkaa pienestä ranskalaiskylästä, jossa pieni orpopoika Champion asuu isoäitinsä luona tekemättä juuri mitään. Isoäiti, madame Souza, alkaa huolestua pojasta, joka ei innostu pianonsoitosta eikä lahjaksi saadusta koiranpennustakaan. Eräänä päivänä madame Souza löytää Championin sängyn alta leikeltyjä kuvia polkupyöristä. Tästä innostuneena isoäiti ostaa Championille pyörän, johon hän kiintyy. Vuosia kuluu,
Champion polkee vain pyörää, joka nyt on vaihtunut kilpapyöräksi. Tour de France - pyöräilykilpailu on lähellä. Champion kaapataan kisoista valtamerilaivaan, joka matkaa kohti Bellevillea. Isoäiti lähtee pelastamaan häntä lihavan koiransa kanssa. Kaupungissa hän tapaa entiset laulajat, Bellevillen kolmoset, jotka lupaavat auttaa pojan etsimisessä. Mutta onnistuvatko he vapauttamaan Championin ja tekemään lopun pahan ranskalaisen mafian hämäräperäisistä suunnitelmista?
Elokuva on palkittu parhaasta musiikista César -palkinnolla 2004. Se on ollut myös Oscar-ehdokkaana parhaasta laulusta ja parhaasta animaatioelokuvasta vuonna 2004.

To 29.03.2012
klo 18.00
Simo Määtän luento ranskan kielen kehityksestä.
Paikkana Itä-Suomen Yliopiston Agora-rakennuksen teologia-osaston sali AT100.

Itä-Suomen yliopistossa opettajana ja tutkijana toimiva Simo Määttä esitelmöi Ranskan vallankumouksen ajan kielellistä ajattelua ja sen vaikutusta nykypäivään. Ranskan suuren vallankumouksen ajan (1789–1815 tai 1789–1799) tapahtumilla ja aatteilla on ollut suuri vaikutus ranskan kielen ulkoiseen historiaan, toisin sanoen kielen asemaan yhteiskunnassa ja siihen, mitä ranskan kielestä ja kielestä ja kielistä ylipäätään Ranskassa ajatellaan. Vallankumouksen ajoilta peräisin olevat kieltä koskevat aatteet ja ajatukset selittävät myös monet nykyajan yhteiskunnalliset ilmiöt, jotka koskevat kieltä ja kielipolitiikkaa.

Ti 17.04.2012
Lukupiiri klo 18.00,
Teatteriravintolan Morkku-kabinetti, Rantakatu 20, Joensuu

Käsiteltävänä teoksena on Tommi Melenderin ”Ranskalainen ystävä”.

Pe 21.09.2012
Elokuvateatteri Tapion matineanäytös
”Nainen jonka nimi on Nathalie”

Joskus rakkaus syttyy sattumasta. Kaksi ihmistä kohtaa, maailma liikahtaa paikoiltaan. Näin käy Nathalielle, joka kävelee suoraan kömpelön mutta vilpittömän François’n sydämeen. Ensikohtaamisesta lähtien he ovat yhdessä jatkuvasti, onnellisina. Kun François ei eräänä päivänä palaakaan kotiin juoksulenkiltään, ajattelee Nathalie menettäneensä mahdollisuuden onneen ikuisiksi ajoiksi…

Pääosissa: Audrey Tatou, Francois Damiens ja Mélanie Bernier.

Ma 08.10.2012
Lukupiiri klo 18.30,
Teatteriravintolan Morkku-kabinetti, Rantakatu 20, Joensuu.
Käsiteltävänä teoksena on Anne Wiazemskyn ”Nuori tyttö”.

Kirjasta keskustellaan vapaasti, sitä kritisoidaan tai kiitetään. Mukaan voi tulla vaikkei kirjaa olisi ehtinyt lukeakaan.yt lukeakaan.

Pe 12.10.2012
Elokuvateatteri Tapion matineanäytös
”Anonyymit romantikot”

Angelique (Isabelle Carré) on intohimoinen ja taitava suklaamestari. Hakiessaan töitä suklaatehtaalle hänet palkataankin erehdyksessä myyntitykiksi. Hän on liian ujo korjatakseen asiaa, vaikka hänen suklaanvalmistustaidoillaan perheyritys pelastettaisi konkurssilta. Tehtaan johtaja Jean-René (Benoit Poelvoorde) on myös intohimoinen suklaantuntija mutta auttamattoman arka suhteissaan vastakkaiseen sukupuoleen. Edellytykset romanssiin eivät siis ole parhaat mahdolliset. Mutta rakkaus löytää aina keinon…

Pe 26.10.2012
Elokuvateatteri Tapion matineanäytös
”Ranskalainen viikonloppu”

Ranskalaisessa viikonlopussa Julie Delpy rakentaa tarinan 70-luvun kuumasta kesästä. Hauskanpidon lomassa silmäiltiin silloin ihan oikeasti taivaalle, koska jenkkien Skylab-satelliitin huhuttiin putoavan Ranskaan. Romu loiskahti lopulta Australian tienoille mereen. Delpy väittää että elokuva ei ole elämäkerrallinen, että hän on keksinyt useita hahmoja, kuten isänsä esittämän omaperäisen Hubert–sedän. Delpy itse esittää omaa äitiään vastaavaa hahmoa. ”Edellinen sukupolvi oli paljon villimpi kuin meidän sukupolvemme”, Delpy sanoi Pariisissa.

Pääosissa: Julie Delpy, Eric Elmosnino, Lou Alvarez, Aure Atika Albert Delpy, Karin Viard.

Pe 09.11.2012
Elokuvateatteri Tapion matineanäytös
”Café de Flore”

Jean-Marc Valléen (C.R.A.Z.Y., Nuori Victoria) uusin elokuva Café de Flore on romanttinen ja koskettava draama tosirakkaudesta niin musiikkiin kuin toisiin ihmisiin. Kahta eri tarinaa seuraava ranskalais-kanadalainen yhteistuotanto sijoittuu 1960-luvun Pariisin nostalgisille kujille sekä nykyhetken Montréalin pulppuavaan musiikkimaailmaan.

Pe 09.11.2012
Elokuvateatteri Tapio, Suomen ensi-ilta
”Asterix ja Obelix Britanniassa”

Ranskalaisten sarjakuvalegendojen, René Goscinnyn ja Albert Uderzon, rakastetut sankarit ovat täällä taas! Tällä kertaa Asterix ylittää kanaalin auttaakseen pikkuserkkuaan, Anticlimaxia Julius Caesarin kohtaamisessa ja roomalaisten invaasiossa.

Pääosissa: Gérard Depardieu ja Edouard Baer.

Pe 09.11.2012
klo 16 – 21 leipominen Ystävyysmessuja varten Pielisjoen koululla, Pappilantie 2, 80260 JOENSUU (Karsikko).

Leivomme ranskalaisuuteen liittyviä leivonnaisia - perinteisiä ja muutamia uutuuksia - koulun opetuskeittiössä.

Tule mukaan mukavaan talkoopuuhaan!

Ilmoittautua voit Katri –sihteerille, yhteystiedot tiedotteen alussa.

La 10.11.2012
klo 10 – 14 Ystävyysmessut Isossa Myyssä.

Myytävänä tai muuten esillä useiden Joensuussa toimivien eri maiden ystävyysseurojen tuotteita.

Paikalla meidän lisäksemme mm. Saksan, Italian, Kiinan, Kuuban, Kreikan, Viron, Latvian, Liettuan, Unkarin ystävyysseurat ja monta muuta kansainvälistä toimintaa harjoittavaa tahoa Joensuusta.

Ke 28.11.2012
Illanvietto Pursiseuran talolla

Juhlistamme yhdessä yliopiston kanssa ranskan kielen opetuksen 10 -vuotista taivalta Joensuussa.

Illanvieton muodossa tutustumme entisiin ja uusiin ranskankielen opiskelijoihin ja ranskalaisiin vaihto-oppilaisiin suolaisten ja makeiden tarjottavien, glögin, kahvin ja teen kera.

Tule nauttimaan kansainvälisestä ilmapiiristä, tutustumaan uusiin ihmisiin ja kuulemaan 10-vuotisen ranskanopetuksen eri vaiheista.

Pe 30.11.2012
Elokuvateatteri Tapio, Suomen ensi-ilta
”Koskemattomat”

Tositapahtumiin perustuva Koskemattomat on hersyvän lämmin draamakomedia ystävyksistä, joiden ei luulisi edes tuntevan toisiaan. Philippe (François Cluzet) on pyörätuoliin sidottu neliraajahalvaantunut miljonääri, kun taas Driss (Omar Sy), piittaamaton pikkukonna, mieluummin lorvii ja pössyttelee, kuin kantaa vastuuta. Silti Driss hurmaa tarkoittamattaan Philippen, kun tämä etsii itselleen uutta hoitajaa auttamaan päivittäisessä arjessa. Driss virkistyy uusista hulppeista asuinpuitteista, Philippen kuumasta punapääassistentista ja Kool & The Gangin musiikista, mutta ankeuteen vajonneen Philippen mielen kirkastaminen on jo haasteellisempaa. Driss haluaa isännälleen iloa, mutta hänen ajatuksensa Philippen hoidon tarpeista sotii muun henkilökunnan käsityksiä vastaan…

Ranskan instituutti
Suomi-Ranska yhdistysten liitto
Ranskan Suomen suurlähetystö

Facebook